Maliye’den “Varlık barışı” mesajı
Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Varlık Barışı ile ilgili bir kampanya yürüteceğiz. Başvurular 31 Aralık’a kadar devam edecek. Bakanlar Kurulu’nun bu süreyi 6 ay uzatma imkanı var. Aralık sonuna geldiğimiz zaman değerlendirme yaparız” dedi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Varlık Barışı Kanunu’na açıklık getirmek, yatırımcıların zihninde oluşan birçok soruya cevap vermek amacıyla tebliğ düzenlemesi yaptıklarını belirterek, “Bunun akabinde başvuruların daha da artacağını düşünüyoruz. Bu ay içinde yoğun şekilde Varlık Barışı ile ilgili bir kampanya yürüteceğiz.” dedi.
Ağbal, yaptığı açıklamada, vatandaşların yurt dışında bulunan varlıklarının ülkeye getirilmesini sağlamak amacıyla Varlık Barışı ile ilgili kanun çıkardıklarını ve buna ilişkin tebliğ düzenlemesi yaptıklarını hatırlattı.
Birçok ülkenin de yabancı ülkelerde bulunan varlıkları ülkelerine çekmek için Türkiye’dekine benzer düzenlemeler yaptığını anlatan Ağbal, önce bu konuya ilgi duyacak kesimlerle diyaloğa geçerek işe başladıklarını söyledi.
Bu kapsamda birkaç hafta önce finans sektörüyle, bankacılarla bir araya geldiklerini dile getiren Ağbal, kanunun uygulanması bakımından sektördeki bilgileri, değerlendirmeleri istişare ettiklerini, düzenlemenin vatandaş tarafından daha rahat uygulanması için neler yapılması gerektiğini ele aldıklarını ifade etti.
Diğer taraftan Varlık Barışı‘na ilgi gösterebilecek yatırım çevreleriyle ve danışmanlık şirketleriyle de görüşmelerde bulunduklarına işaret eden Ağbal, toplantılar sonucunda bazı konularda kanundaki açıklamaların vatandaş nezdinde yeterli olmadığı sonucuna vardıklarını bildirdi.
Kanuna açıklık getirmek amacıyla daha detaylı bir tebliğ hazırladıklarını dile getiren Ağbal, şöyle konuştu:
“Buradaki temel mesaj şu, vatandaşlarımız bu varlıklarını, yani paralarını, dövizlerini, hisse senetlerini, tahvillerini, menkul kıymetlerini, altınlarını gönül rahatlığıyla ülkelerine getirsinler. Bankalar, aracı kurumlar kendilerine kolaylık gösterecek, kendilerine yardımcı olacak. ‘Ben müracaat ettiğimde benden belge, bir takım dokümanlar isterler mi diye endişe duymasınlar. Yine yatırımcıların talebi üzerine çok basit bir form geliştirdik. Vatandaşımız o formu kendi dolduracak, bankaya müracaat edecek. Yurt dışındaki hesabını Türkiye’ye transfer edebilir veya gümrükten fiziken geçirip bankaya getirebilir. O formla beraber parasını yatıracak. Parası yatınca, banka ona bir dekont verecek. Başka hiçbir şey yapmasına gerek yok. Vergi dairelerine gelmesine gerek yok, hiçbir vergi ödemesi de gerekmiyor.”
‘ÜLKELER BİLGİ PAYLAŞIMINA GİTMEDEN VARLIĞINIZI TÜRKİYE’YE GETİRİN’
Ağbal, ülkenin kaynak ihtiyacını bu şekilde karşılamak istediklerini vurgulayarak, 2018’e giden süreçte artık ülkelerin birbirleriyle bilgi paylaşacağına dikkati çekti.
Bu anlamda Türk vatandaşlarını koruduklarını ifade eden Ağbal, “Çünkü vatandaşlarımız bu varlıklarını yurt dışında tutacak olurlarsa, o takdirde bilgi paylaşımına başladığımız andan itibaren her ülke diğer ülkenin bilgilerine sahip olacak. Vatandaşlarımıza diyoruz ki ‘Gelin bu bilgiler bizle paylaşılmadan siz kendiniz gönüllü olarak bize bildirimde bulunun, varlıklarınızı Türkiye’ye getirin. Getirdiğiniz zaman da istediğiniz gibi tasarruf edin. İster bankaya yatırın, ister şirket kurun.’ Bunlara da karışmıyoruz.” diye konuştu.
Bankaların vatandaşlara paranın kaynağını sormayacağını anlatan Ağbal, “Parasını, dövizini, yurt dışından getiren vatandaşımızın getirdiği bu varlık artık onun için tertemiz, yepyeni bir başlangıç. Bunun geçmişte, içinde ne kadar kar var, ne kadar vergisi ödenmemiş, kazanç var onu sormayacağız. Geçmişle ilgili herhangi bir şey olmayacak.” ifadelerini kullandı.
‘HİÇBİR KONUDA TAKİBATA GEÇİLMEYECEK’
Maliyenin, varlığını getirecek vatandaşın yurt içindeki işlerine de bakmayacağını ifade eden Ağbal, şöyle devam etti:
“Asla böyle bir şey söz konusu değil, hem kişinin kendisi için söz konusu değil hem de sahibi olduğu veya ortak olduğu şirketler için söz konusu değil. Burada karşılıklı güvene dayalı bir hukuki sistem oluşturduk. Kişi getirecek, parasını bildirecek. Kendisiyle ilgili hiçbir konuda takibata geçilmeyecek. ‘Acaba ben getirdim, Sermaye Piyasası Kanunu, Gümrük Kanunu, MASAK Kanunu bakımından benimle ilgili araştırma yapılır mı?’ Hiçbir araştırma bu nedenle yapılmayacak. Tebliğde çok açık ve net şekilde dedik ki vatandaşlar bu paralarını getirdiler diye hiçbir kamu kurumu kalkıp da sırf bu nedenle bir vergi incelemesi yapmayacak, vergi tarhiyatı, vergi cezası, idari para cezası kesmeyecek, bilgi dahi sormayacak, araştırma dahi yapmayacak. Çünkü yaparsa o zaman devlet olarak bizim verdiğimiz sözü o zaman biz yerine getirmemiş oluruz.”
‘YOĞUN ŞEKİLDE KAMPANYA YÜRÜTECEĞİZ’
Tebliğ düzenlemesinden sonra yoğun temaslarının ve çalışmalarının olacağını bildiren Ağbal, Maliye Bakanlığı olarak Varlık Barışı Kanunu’ndan yararlanabilecek vatandaşlara yönelik yurt içinde ve yurt dışında bir takım kampanyalar, görüşmeler yapacaklarını, tebliği, kanunu anlatacaklarını kaydetti.
Bu ay içinde yoğun şekilde Varlık Barışı ile ilgili bir kampanya yürüteceklerini anlatan Ağbal, “Ben inanıyorum ki vatandaşlarımız buna da büyük ilgi gösterecekler.” dedi.
Varlık Barışı’na şu an itibarıyla talebin nasıl olduğunun sorulması üzerine Ağbal, kanun gereği Maliye Bakanlığına hiçbir bildirimde bulunulmadığına dikkati çekerek, kendilerinin bu kapsamda Türkiye’ye getirilen varlık miktarının ne olduğunu görmediklerini söyledi.
Bu paraların ya bankalara geldiğini ya gümrüklerde beyan edildiğini anlatan Ağbal, “Dolayısıyla bu açıdan şu anda yapılan başvuruları miktar ve sayı olarak ifade etmek mümkün değil. Bankalar zaman zaman bize bir takım rakamları telaffuz ediyorlar ama şu an itibarıyla biz onu takip etmiyoruz. Biz en sonunda açıklayacağız, en sonunda değişik kurumlarla istişarelerde bulunduktan sonra başvuru miktarını da ortaya koyacağız.” şeklinde konuştu.
‘BAŞVURULAR 31 ARALIK’A KADAR DEVAM EDECEK’
Tebliğ düzenlemesinin yatırımcıların zihninde oluşan birçok soruya cevap vereceğini dile getiren Ağbal, bunun akabinde başvuruların daha da artacağını düşündüğünü söyledi.
Ağbal, “Benim gördüğüm şöyle bir şey var, kampanya yaparsanız, vatandaşa giderseniz, vatandaşı bilgilendirirseniz, vatandaş buna itibar ediyor. Yeniden Yapılandırma Kanunu’nun bana göre başarısının arkasında yatan temel etken buydu. Aynı kampanya anlayışını Varlık Barışı’nda da sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Süre uzatımına gidilip gidilmeyeceğinin sorulması üzerine, Varlık Barışı başvurularının 31 Aralık 2016’ya kadar devam ettiğine dikkati çeken Ağbal, “Burada Bakanlar Kurulunun bu süreyi 6 ay uzatma imkanı var. Ama şu andaki birinci önceliğimiz yoğun bir şekilde aralık ayını bir kampanya olarak kullanmak. Aralık sonuna geldiğimiz zaman değerlendirmeyi yaparız. O değerlendirmeler çerçevesinde eğer gerekirse de uzatırız. Ama şu an o değerlendirme için erken.” dedi.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.