DOLAR 32,4442
EURO 34,7434
ALTIN 2442,728
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Merkez’den ihtiyaç kredilerine müdahale beklentisi

Merkez’den ihtiyaç kredilerine müdahale beklentisi
05.03.2020
A+
A-

Merkez Bankası (MB) ihtiyaç kredilerine yönelik önlemlerin kısa vadede hayata geçirilebileceği mesajı verdi.

5 Mart 2020‘Merkez’ ihtiyaç kredilerine kısa vadede yeni önlemler uygulayacak

Merkez Bankası (MB) ihtiyaç kredilerine yönelik önlemlerin kısa vadede hayata geçirilebileceği mesajı verdi.

MB bazı yatırımcılarla toplantı düzenledi. Toplantıya katılan yatırımcılar alınabilecek önlemin zorunlu karşılık aracılığı ile ihtiyaç kredilerini caydırıcı adımlar olabileceğini söyledi.

Yatırımcılar ayrıca ithalat, cari açık, enflasyonu gözetmek adına kredi kompozisyonunda zorunlu karşılık dışında da önlemler alınabileceği izlenimi edindi.

‘Ticari krediler öne çıkacak’
Reuters’ın görüşlerine başvurduğu üç katılımcı “MB’nin kısa vadede kredi büyümesi ve kompozisyonuna yönelik makro ihtiyati bir önlem alabileceğine dair izlenim edindik” dedi.

Katılımcılar şöyle devam etti: “Bankanın ihtiyaç kredilerindeki artışın ve bu kredilerin ithalat, cari açık, enflasyonu etkisini sınırlamak istediğini kredi kompozisyonunda benzer olumsuz etkileri yaratmayacak ticari kredileri öne çıkarmak istediğini anlıyoruz. Alınabilecek önlemin zorunlu karşılık aracılığı ile ihtiyaç kredilerini caydırıcı adımlar olacağını düşünüyoruz ki benzeri adımları geçmişte de görmüştük.”

Artış hızı yüzde 30’u geçti
İhtiyaç kredilerindeki artış hızı ocak sonu itibariyle yüzde 30’u aşmıştı.

İhtiyaç kredileri tüketimi artıran unsurlar arasında yer alırken, tüketimdeki artışın bir kısmı ithalat talebi yarattığı için cari açığa olumsuz yansıyabiliyor. Aynı zamanda iç talebin kuvvetlenmesi enflasyonu da artıran unsurlar arasında yer alıyor.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: ,

YORUMLAR

Solve : *
35 ⁄ 7 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.