DOLAR 34,4818
EURO 36,3467
ALTIN 2958,848
BIST 9367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milli ilaç üretiminde start up projeler devreye girecek!

19.03.2018
A+
A-

İlaç üretiminde yurtdışına bağımlılığın önüne geçmek için start up modeli devreye sokulacak. Molekül icat eden araştırmacılar, yeni şirketler ve üniversiteler desteklenecek.

Hükümetin, 2023 hedefleri arasındaki milli ilaç için ‘start-up’ modeli devreye sokulacak. Sabah Gazetesi yazarı SAFURE CANTÜRK haberine göre yeni modelle devlet, molekül icat edecek araştırmacılar, sıfırdan başlayan mini şirketler, üniversiteler, teknokentler ve ilaç sanayi devlerini bir araya getirerek start-up havuzu oluşturacak. Havuzda, yerli molekülden, etken maddeli bitki, yapay zekâyla çalışan sağlık teknolojilerine kadar milli ilaç ve milli tıbbi cihazın formülleri ortaya çıkacak. Sanayici formülü geliştirerek üretime başlayacak.

Cumhurbaşkanlığı koordinasyonunda yürütülen Milli İlaç ve Tıbbi Cihaz Komisyonu, orta vade yol haritasını belirledi. Türkiye Tıbbi Cihaz Kurumu, sektörün temsilcileri, araştırmacılar ve start-up modeline uygun küçük tıbbi Ar-Ge firmalarını bir araya getirerek çalıştay yapacak. Yeni model araştırmacıya ve sanayiciye sunulacak, ihtiyaç duyulacak destekler belirlenecek. Dünyada ABD, İsviçre, Hindistan gibi ilaç sanayinin geliştiği ülkelerde uygulanan ‘start up’, ‘sıfır’ noktasında başlayan şirketleri hedef alacak.

Yerli büyük ilaç sanayi şirketleri molekülü, üniversitelerin Ar-Ge şirketlerinden satın alarak geliştirip milli ilaca dönüştürecek. Bu modelde Ar-Ge için gereken süre, üniversiteler bünyesindeki teknokentlerde kurulan şirketlerde geçecek. Bu süre içinde doktora öğrencileri çalışacak, tezlerini hazırlayacak ve bilgi birikimi oluşacak. Daha sonra yerli ilaç sanayisi bu şirketlerle işbirliğine teşvik edilecek.

MOLEKÜL MUCİDİ ORTAK OLACAK


Çalışmalar kapsamında öncelikle Türkiye’de ilaç ve tıbbi cihaz başlıkları altında ‘start up havuzu’ oluşturulması amaçlanıyor. Ayrıca her yıl, seçilen projelerin sunulacağı, start up firmaları ile üreticilerin bir araya getirecek toplantılar yapılacak. Ürünü geliştiren araştırmacı molekülü doğrudan satabilecek ya da ürüne dönüştükten sonraki süreçte hisse sahibi olma gibi işbirlikleri yapılacak.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
18 × 24 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.