DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Pandemi döneminde liderlik becerileri

25.05.2021
A+
A-

Liderlik, insanların fikir birliği sağladığı ve amaçlarına varabilmek için çalıştıkları yolda tetikleyici bir etkendir. Liderlik için belirlenmiş amacın olması oldukça önemlidir. Geçmişte liderliğin doğuştan gelen bir yetenek olduğu fikri herkese mantıklı gelmekteydi. Günümüzde ise bu tabular yıkılmış ve liderlik becerilerinin öğrenilerek kazanıldığı algısı yerini almıştır.

Kararlılık ve cesaretin bulunduğu optimum faydayı sağlayacak ortamı oluşturabilmek, liderliğin en önemli özelliklerinden biridir. Bunun yanında her alanda değişime uğrayan dünya, liderlik konusunda da farklı yaklaşım ve yöntemlerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Etkin bir liderliğin ortaya çıkabilmesi için insanları isteklendirmek, ilham kaynağı olmak, ateşlemek ve etkilemek en önemli etkenlerdendir. Bunu başarabilmek için gereken liderlik becerileri;

  • Stratejik yönetim becerisi,
  • Karşıdaki kişiyi dinleme ve anlama becerisi,
  • Çeşitli kitleleri uzaklaştırmak için farklı fikir alışverişinde bulunabilme beceri,
  • İkna edici etkili iletişim yöntemleri ve beden dili becerisi,
  • Arbede, uyuşmazlık, kriz zamanlarında problemlerin üstesinden gelebilmek için sorun çözme becerisi gibi sıralanabilir.

Pandemi Döneminde Ortaya Çıkan 5 Liderlik Özelliği

Covid-19 salgını, iş dünyasını çeşitli yönlerden etkilemiştir. İnsan kaynakları yöneticileri ve çalışma takımları yeni bir proje ortamına adapte olmak zorunda kalmışlardır. Bu süreç içerisinde insan kaynakları liderleri, çalışanlarının gelişimi için liderlik özelliği algılarını değiştirmek zorunda kalmıştır. Covid-19’un yayılımını önlemek amacıyla şirketler, daha önce hiç deneyimlemedikleri uzaktan çalışma modeline geçmiştir. Bu yüzden de yüz yüze çalışmanın yerini e-posta ve görüntülü konferanslar almıştır.

İnsan kaynakları sadece salgın esnasında çalışanların sağlığı ve refahı ile ilgilenmektedir. Evrak işleriyle ilgilenme ve işten çıkarılmış ya da izinli milyonlarca işçiye teselli sağlama ihtiyacı duymaktadırlar. İnsan kaynakları da çalışanların üretkenlik ve motivasyonları için farklı etkinliklerde yer almaktadır. Bunun sonucunda birçok insan kaynakları departmanı lideri de çeşitli uygulamalara doğru evrilme göstermiştir. Bu doğrultuda Covid-19 sürecinde ortaya çıkan 5 liderlik özelliğini şu şekilde sıralayabiliriz:

 

  1. Sabırlı ve Anlayışlı olma

Covid-19, birçok alanda olduğu gibi insan kaynakları departmanını da inovasyon bakımından çeşitli yönlerden etkilemiştir. Bu süreç içerisinde insan kaynakları liderleri, departmanlarının geleneksel süreçlerinin dışında nelerin uygulanıp uygulanamayacağı konusunda iyi bir fikir sahibi olmuşlardır. Ayrıca bazıları basit şekilde ilerleyen, daha hızlı ve daha ucuz çalışma yöntemleri bulmuştur.

Zorla uzaktan çalışmanın olumlu bir sonucu, esnekliğin üretkenlik pahasına gelmesi gerekmediğinin kesin kanıtıdır. Bunun yanında internet üzerinde gerçekleştirilen online görüşmeler de düzenli yüz yüze çalışmanın ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermiştir. Ayrıca günümüzde bilindikten ziyade tercih edileni kavramak bazı yönetimleri olumlu etkilemiştir. Bu aşamada liderlerin en büyük görevlerinden biri de çalışanlarına yönelik sabırlı ve anlayışlı davranmaları gerektiğini kavramalarıdır. Herkes bu zorlu dönemde çalışan ilişkilerini uyum içerisinde yürütülmeli ve kişiler birbirlerine karşı anlayışlı olmalıdır. Liderler, çalışanlarını böyle isteklendirdiğinde oldukça verimli bir çalışma ortamı sağlamış olacaktır.

 

  1. Analitik Düşünme

Bazı liderler, oldukça hızlı ve daha stratejik çalışma yolları aramaktadır. Yöneticiler, güçlüklerin karşısında pratik düşünebilmeli ve durum değerlendirmesini kontrol edebilmelidir.

 

  1. Özgürlükçü olma

Pandemi döneminde çalışanlar, iş hakkındaki düşüncelerini ve kendilerini motive edebilecekleri aktiviteleri değiştirmişlerdir. İnsan kaynakları liderleri, çalışanlarından özgünlük ve empati isteyecekleri bir işgücü için hazırlanmalıdır. Bu süreç içerisinde liderler, personellerine karşı oldukça anlayışlı bir şekilde davranmalıdır. Personellerinin çalışma saatlerini daha çok kendilerinin belirleyebileceği bir ortam oluşturmaları daha doğru olacaktır. Kısacası serbest çalışanlar ile oldukça verimli bir iş ortamı ortaya çıkarmak liderlerin elindedir.

 

  1. Sonuç Odaklı Bakış

Covid-19 süreci, işletmelerin performansı yönetme ve ödüllendirme metotlarında gerekli değişiklikleri sıkılaştırmaktadır. Önümüzdeki zaman aralığında birçok şirket önceliklerini yeniden dengeleyecektir. Bu sayede dayanıklılık stratejik fikirleri açısından maliyet ve verimlilik kadar önem arz eder hale gelecektir.

İnsan kaynakları liderleri, çalışanlarını tarafsız bir şekilde gözetlemelidir. Yöneticiler, değişen bir alanda öncelikler belirlemek için çalışanlarıyla yerli yerinde görüşmeler gerçekleştirmelidir. Ekibi tanıma ve proaktif bir şekilde fiziksel kaynaklarla değil aynı zamanda fikirler, davranışlar ve beceriler ile yaklaşmak, iş dünyasında oldukça iyi bir zemin hazırlanmasını sağlamaktadır.

 

  1. Dijital Dünyaya Ayak Uydurma

İnsan kaynakları profesyonelleri, çalışanları işe alma ve çalışan bağlılığı hakkında da bir değişiklik gerçekleştirebilirler. Verimliliği ve hızı arttırmak için bazı süreçler zaten dijitalleşmiş durumdadır. Tüm sektörlerde belli bir süreç sanal şekilde etkinlik gerçekleştirecek fakat işe yeni başlayan kişiler, uzun süre boyunca iş arkadaşları ile yüz yüze gelmeyecektir. Böylece dijital projeler gerçekleştirilen yatırımın daha süratli olmasına yardımcı olacaktır.

Geçmişten günümüze birçok hükümet, dijital dönemin gelişimine cevap olarak yalnızca çalışma mevzuatını farklılaştırdı. Fakat ana kavramsal tablolar geleneksel, benzer bir proje fikrine tabi olmuştur. Bu durum yüksek ihtimal ile farklılık gösterecektir. Uzaktan çalışmanın bu denli ismini duyurmasıyla beraber bu krizin daha süratli olmasını sağladığı eşsiz yöntem uyarlamaları ve işgücü adımlarının kombinasyonu ile meydana gelecektir. Fakat farklılıkları uygulamaya koyarken fazlaca düşünmek, eğitim ve tekrardan yetenek elde etme gibi bölümlerde iş gücünü tekrardan tasarlama projelerini süratlendirmeye destek verebilir. İlerleyen ve farklılaşan iş şekilleri ile kaide ve devam ettirilen yol haritaları farklılık göstermiştir. Görünen o ki göstermeye de devam edecek.

 

  1. Nitelikli Liderler Kriz Zamanında Büyük Kararlar Almalı

Tüm kurumların ya da ülkelerin geçmişinde hayat değiştiren kararları veren liderler kolay kolay unutulmaz. Pandemi sürecinde birçok ulusal lider; sağlık görevlilerinin aldığı maaşları ikiye katladığını, yetersiz fabrikaları durdurduğunu, halk sağlığı adına ticaretin kesildiğini dile getirmek zorunda kaldı. Bu seçimler hiçbir şekilde kolay seçimler olmamaktadır. Fakat pandemi sürecinde liderlerin büyük kararlar vermemesi birçok felakete yol açabilir. İş yaşamında da liderler aynı şekilde zor seçimler almalıdır.

Peki bu kriz süreçlerinde liderler yeni normalde nasıl ilerlemeli? Bu sorunun cevabını basit bir formül ile açıklayabiliriz: İnsanı temel alan, adaletli ve dürüst yaklaşım sergilemek.

 

Yeni Dünya Liderlik Becerilerinin Neler Olması Bekleniyor?

2020 senesi ve ilerleyen sürece göz attığımızda yeni iş biçimleri, kanalları, ofis düzenleri ve dijital dönüşümün sürati ile karşı karşıya kaldığımıza şahit oluyoruz. Bu dönemde ise nasıl bir liderlik yönetimi başarıya ulaşır diye düşünüldüğünde bu sonuçlar önümüze çıkıyor:

  • Farklılıklara uyum sağlayabilmek ve yatkınlık gösterebilmek
  • İş sürecinde veri odaklı kararlar almak
  • Evrensel bir vizyona sahip olmak
  • Hedef odaklı olarak, yeni şeyler öğrenmeye devam etmek
  • Empati kurabilmek
  • İş gücüne inanmak ve bunu sergileyebilmek

Evrensel süreçte dördüncü teknoloji devrimi gerçekleşirken ve aynı zamanda beşinci devrim kapıya dayanmışken; pandemi sürecinde ekonomik açıdan sıkıntı ve eşitsizliklerin meydana geldiği Amerika çıkışlı bir krize şahit oluyoruz. Bunun beraberinde üretim merkezlerinin farklı yerlere taşınması ve ülkeler arasında siyasi ve ticari dalgalanmalar gelecek açısından endişeleri çoğalttı. Bundan kaynaklı çalışan kişilerin tüm farklıklara ayak uydurması ve odaklanması mühim bir özellik olarak kalmaya devam ederken; liderlerinde pandemi sürecinde gerçekleştirmesi gereken davranışlar, tüm şirketin ayakta durabilmesi için oldukça önemli hale geldi.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.