Pandemi in ekonomi out
2020 Mart itibariyle başlayan pandemi kısıtlamalarının haziran itibariyle gevşemesi ile dünya genelinde ve Türkiye’nin dahil olduğu Avrupa özelinde üçüncü çeyrekte önemli bir ekonomik büyüme yaşanmıştır. Bu kapsamda Avrupa üçüncü çeyrekte %12,7 büyürken; Türkiye’nin %5 dolaylarında büyümesi beklenmektedir.
Ancak Avrupa kıtasında Covid-19’un ikinci dalgasının başladığının emarelerinin görülmesi ve alınan yeni karantina önlemleri ile birlikte, Noel alışverişi süresince kısıtlamalarda gevşeme olsa bile, son çeyrekte yeniden ekonomik daralma yaşanmasına kesin gözüyle bakılmaktadır.
2020 Haziran’da Türkiye ve Avrupa genelinde sokağa çıkma yasakları kademeli olarak kalkıp, işletmeler açılınca ekonomi de canlanmıştı. Ancak bu ekonomik canlılık, vaka sayılarında yeni artışları da beraberinde getirdi. Sadece Avrupa’da 2020 Ekim sonu itibariyle toplam koronavirüs vaka sayısı 10 milyonu aştı.
Sonuç olarak Avrupa’nın lokomotif ülkeleri olan Fransa, Almanya, Belçika ve Birleşik Krallık sokakları ve Avrupa’daki diğer birçok ülke, alınan yeni karantina önlemleri ile 2020 Mart’taki sessizliğe geri dönüyor. Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson yaptığı son konuşmada, eldeki modellerin önlem alınmazsa yeni koronavirüs dalgasının ilk dalgaya kıyasla iki kat daha fazla ölüme neden olabileceğini belirterek 4 haftalık sokağa çıkma yasağı ilan etmiştir.
Ancak özellikle belirtmek gerekir ki beklentiler; alınan yeni karantina önlemlerinin ilk önlemlere kıyasla daha ölçülü ve şirketlerin bu seferki olası karantina tedbirlerine karşı daha hazırlıklı olması nedeniyle ekonomik küçülmenin daha sınırlı kalacağı yönünde. Zira 2020 ilk yarısında Türkiye’de %9,9 ve Avrupa genelinde %15 küçülme yaşanmıştır.
Dünya ekonomisinin pandemi öncesi ekonomik büyüklüğe ulaşmasının en erken 2023 yılında gerçekleşeceği öngörülmektedir. En önemlisi de AB nezdinde 21 Temmuz’da onaylanan 750 milyar avroluk ekonomik teşvik paketi henüz ihtiyaç sahibi kişi ve işletmelere ulaşmış değil ve tutarın yetersiz kalacağına kesin gözüyle bakılıyor.
AB kurumları yeni bir ekonomik teşvik paketi üzerine çalışma yönünde bir fikir birliğine varsa da tüm bu süreç daha fazla işsizliğe ve kalıcı işletme kapatmalarına neden olacak; küresel refah bu durumdan olumsuz etkilenecektir.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.