DOLAR 32,5606
EURO 34,8798
ALTIN 2432,104
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Pandemi in ekonomi out

2020 Mart itibariyle başlayan pandemi kısıtlamalarının haziran itibariyle gevşemesi ile dünya genelinde ve Türkiye’nin dahil olduğu Avrupa özelinde üçüncü çeyrekte önemli bir ekonomik büyüme yaşanmıştır. Bu kapsamda Avrupa üçüncü çeyrekte %12,7 büyürken; Türkiye’nin %5 dolaylarında büyümesi beklenmektedir.

Ancak Avrupa kıtasında Covid-19’un ikinci dalgasının başladığının emarelerinin görülmesi ve alınan yeni karantina önlemleri ile birlikte, Noel alışverişi süresince kısıtlamalarda gevşeme olsa bile, son çeyrekte yeniden ekonomik daralma yaşanmasına kesin gözüyle bakılmaktadır.

2020 Haziran’da Türkiye ve Avrupa genelinde sokağa çıkma yasakları kademeli olarak kalkıp, işletmeler açılınca ekonomi de canlanmıştı. Ancak bu ekonomik canlılık, vaka sayılarında yeni artışları da beraberinde getirdi. Sadece Avrupa’da 2020 Ekim sonu itibariyle toplam koronavirüs vaka sayısı 10 milyonu aştı.

Sonuç olarak Avrupa’nın lokomotif ülkeleri olan Fransa, Almanya, Belçika ve Birleşik Krallık sokakları ve Avrupa’daki diğer birçok ülke, alınan yeni karantina önlemleri ile 2020 Mart’taki sessizliğe geri dönüyor. Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson yaptığı son konuşmada, eldeki modellerin önlem alınmazsa yeni koronavirüs dalgasının ilk dalgaya kıyasla iki kat daha fazla ölüme neden olabileceğini belirterek 4 haftalık sokağa çıkma yasağı ilan etmiştir.

Ancak özellikle belirtmek gerekir ki beklentiler; alınan yeni karantina önlemlerinin ilk önlemlere kıyasla daha ölçülü ve şirketlerin bu seferki olası karantina tedbirlerine karşı daha hazırlıklı olması nedeniyle ekonomik küçülmenin daha sınırlı kalacağı yönünde. Zira 2020 ilk yarısında Türkiye’de %9,9 ve Avrupa genelinde %15 küçülme yaşanmıştır.

Dünya ekonomisinin pandemi öncesi ekonomik büyüklüğe ulaşmasının en erken 2023 yılında gerçekleşeceği öngörülmektedir. En önemlisi de AB nezdinde 21 Temmuz’da onaylanan 750 milyar avroluk ekonomik teşvik paketi henüz ihtiyaç sahibi kişi ve işletmelere ulaşmış değil ve tutarın yetersiz kalacağına kesin gözüyle bakılıyor.

AB kurumları yeni bir ekonomik teşvik paketi üzerine çalışma yönünde bir fikir birliğine varsa da tüm bu süreç daha fazla işsizliğe ve kalıcı işletme kapatmalarına neden olacak; küresel refah bu durumdan olumsuz etkilenecektir.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
3 × 11 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.