DOLAR 32,3445
EURO 35,097
ALTIN 2309,884
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sanayi üretiminde her şey yolunda mı?

20.09.2017
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu 8 Eylül 2017 günü temmuz ayı sanayi üretim verilerini açıkladı. Bu verilere göre sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 2.3, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 14.5 artmış görünüyor. Özellikle imalat sektörü verilerinde aylık artış yüzde 2.2, yıllık artış ise yüzde 16…

 

Bu veriler sanayi üretiminde geçen yıla göre önemli artışlar olduğunu gösteriyor. İlk bakışta her şey yolunda gibi bir görünüm var. Ama söz konusu verinin analizinde kullanılan metodolojiye baktığımızda değerlerin tutar olarak alındığını, miktar olarak alınmadığını görüyoruz. Yani değerlerin hesaplanmasında fiyat faktörü devreye girmiş.

O zaman fiyatların bu değerleri ne kadar etkilediğini anlamak için yurtiçi ÜFE verilerine bakıyoruz. Temmuz ayında yüzde 3.96 aylık, yüzde 15.45 olarak da yıllık fiyat değişimi yaşanmış. Dolayısıyla üretimdeki bu yükselişin arkasındaki faktörlerin başında yurtiçi ÜFE değişimi geliyor.

Bu verileri beraber değerlendirdiğimizde, enflasyona yakın bir sanayi üretim artışı olduğunu görüyoruz. Böyle bir durumda reel olarak önemli bir artış olduğunu söyleyemiyoruz.

Yurtdışından, özellikle Almanya’dan gelen açıklamalar, dönem dönem Rusya’dan gelenler ile birleştiğinde oyunun öyle kolay olmadığını, Türkiye’ye söz dinletebilmek için gerektiğinde ticaretin bile silah olarak kullanılabileceğini görüyoruz.

Bu tür konulara karşı askeri gücümüzün caydırıcı olması şart. O zaman bölge ülkelere yapılacak ticaret yapmayın şantajlarına bile önemli bir güç olarak karşı çıkabiliriz. Devlet, Batı’da ticareti koruyan bir unsur. Her türlü kurumuyla buna hizmet veriyor. Bizde ise nedendir bilinmez ama bu konuda hâlâ katedeceğimiz çok yolumuz var. Son yıllarda ciddi mesafeler alınmasına rağmen.

Kendimize yeni pazarlar bulmalıyız. Barışçıl politikaların güçlü askeri caydırıcılıkla sağlanabileceğini unutmadan.
O zaman bizim ürünlerimizi alabilecek ülkeler karşımıza suni bahaneler çıkarmayacaklar. Hammadde üretiminde millileşemezsek ileride hammadde satan ülkelere mahkum olmamız kaçınılmaz.

Son söz; know how üretmeliyiz, teknoloji üretmeliyiz, bilgi üretmeliyiz.

Sevgilerimle

Ekonomist Danışman

Hikmet Baydar

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR

Solve : *
10 + 4 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.