DOLAR 35,7521
EURO 37,3254
ALTIN 3177,379
BIST 10121,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Son ekonomik göstergeler krizin habercisi olabilir!

29.09.2019
A+
A-

Krizlerin en önemli faydası sorgulanmayanları sorgulama fırsatı yaratmasıdır.

Pazarın büyüdüğü, kârlılıkların tatminkâr olduğu dönemlerde temel odak nasıl daha fazla kaynak yaratılabileceği, büyümeden nasıl daha fazla pay alınacağı gibi konular olur. İş yapış biçimleri, genel gider yapıları, verimlilik gibi konuların sorgulanması ikinci plana kalır. Kriz, beklenmedik bir değişim olarak nitelendiğinden, sürpriz kavramını da içerir. Sürpriz ise insanların alışkanlarını değiştirebilmeleri için önemli bir girdidir.

Sevdiği bir insanı kalp krizi nedeniyle kaybeden bir insanın kendi yaşam alışkanlıklarını gözden geçirip daha sağlıklı alışkanlıklara yönelmesi krizden fırsat çıkarma örneğidir. Bir insanın kendisinde veya ailesinde önemli bir sağlık sorunu ile karşılaştığında sigarıyı bırakma kararı vermesi gibi…Kriz ile karşılaşıldığında öncelikle yöneticinin kendisinin ve çevresinin moralini yüksek tutması önemlidir. Gelecek ile ilgili umudunu yitirenlerin, bugünkü sorunlara çözüm üretecek yenilikçilik ve kararlılığı sergilemesi güç olur. Dünya üzerinde yaşamlarını en uzun süre sürdürebilen türlerin ortak özelliği güçlü olmaları değil, değişen şartlara uyum sağlayabilme yetkinlikleri olduğu unutulmamalı.

Öncelikle, her şirketin farklı birer genel gider, değişken gider yapısı olduğunu ve değişen piyasa şartlarında mevcut yapının ideal yapı olma olasılığının çok düşük olduğu değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme, değişen şartların kendi şirketimizi hem rakiplere göre hangi alanlarda göreceli olarak avantajlı duruma getirdiğini, hem de dezavantajlı olduğumuz konularda hangi hızda ne gibi değişiklikler yapmamız gerektiğini ortaya koyar.

Örneğin, değişken giderleri rakiplerine göre daha düşük olan bir şirket, düşen ulaşım maliyetleri nedeniyle daha geniş bir pazarda rekabetçi hale gelebilir. Ancak, kriz nedeniyle maliyet açısından elde edilen bu rekabetçi avantajı kârlılığa çevirebilmek için bu yeni pazarlardaki pazarlama ve satış faaliyetlerini artırmak gerekir. Bu şirket krizi bu şekilde değerlendirmeyip maliyetleri kısmak üzere küçülmeyi seçerse, yüksek sabit giderleri nedeniyle batabilir.

Kriz, aynı zamanda yüksek fiyatları nedeniyle eskiden elde edilmesi güç varlıkları edinmek için de bir fırsat olabilir. Özellikle, krize yüksek borçlulukla yakalanan şirketler, ellerinde bulunan bazı varlıkları, pazarları satmak durumunda kalabilirler. Bu açıdan proaktif bir yaklaşımla, stratejik olarak kendi şirketiniz için önemli bulduğunuz varlıkları satın almak üzere harekete geçme konusu da kriz dönemlerinde değerlendirilmesi gereken konular arasındadır.

Kriz, aynı zamanda insan kaynakları konusunda da önemli fırsatlar getirebilir. Kriz dönemleri performansı düşük çalışanlardan ayrılmak, zor durumdaki şirketlerden nitelikli personeli kazanmak ve mevcut insan kaynağının yetkinliklerini geliştirmek için bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

Özetle, krizden fırsat yaratabilmek için iş yapış şekillerini baştan ele almak ve değişen şartlarda rekabetçilik düzeyi artan boyutlardan faydalanmak için gerekli yatırımlardan kaçınmamak, rekabetçi zafiyeti olan alanlardan ise çıkmak gerekir. Bu nedenle, herkese aynı şekilde uygulanan fiyat indirimleri, işten çıkarmalar gibi ortalama çözümlere değil, her tedarikçiye, çalışana, müşteriye özel çözümlere yönelmekte fayda vardır. Bu ise tüm süreçlerin stratejik bir bakış açısıyla değerlendirilmesini gerektirir.

Cüneyt İNCE

 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
29 × 12 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.