DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Süt fiyatı neden artıyor?

20.01.2021
A+
A-

Kutu süt fiyatları  ortalama 7-8 TL arasında,  bu fiyat artışı yatırımcının hayat pahalılığında daha çok yıpranmasına neden oluyor. Peki, ne oldu da süt fiyatına bu kadar zam geldi? Uzmanlara sorduk…

Önce resmi TÜİK rakamlarına göre bir litre sütün farklı marketlerden fiyat örnekleri alınarak hesaplamaya göre son 11 yılda bir litre sütün fiyatında %186 artış yaşanmış. Son 5 yıla sütün fiyatında yaşanan artış ise %77. Resmi rakamlara göre geçen yıl önceki yıla göre sütün fiyatı yaklaşık yüzde 2 artmış.

Peynir, yoğurt gibi pek çok mandıra ürününü de ilgilendiren süt fiyatları neden bu kadar artıyor. Artışın sebebi kim? Süt daha ne kadar zamlanacak? Sorularımızı, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Tevfik Keskin, Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek ve Balıkesir Sındırgı Süt Üreticileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim İbrahim Gökçe yanıtladı.

1-Süt fiyatları 2020 başından bu yana ne kadar zamlandı?

KESKİN: 2020 yılında üreticiden alınan sütün litresi 2 lira 30 kuruştu, geçtiğimiz günlerde 2 lira 80 kuruşa çıkartıldı. Buna ilave olarak da 20 kuruş destekleme veriliyor. Bununla birlikte sütün litresi üreticiden 3 liraya alınıyor. Şu an süt fiyatlarına 2020 yılından bu yana yaklaşık yüzde 25 oranında bir zam yapıldı diyebiliriz.

GÖKÇE: -2020 yılının 6 ayında Hazine Bakanlığı’nın enflasyonu arttıracağı iddiası ile süt fiyatları güncellenmiştir. Elektriğe, mazota, yeme gübreye yapılan zam oranlarında her 6 ayda bir sütün fiyatı güncellenmelidir.

2-Süt fiyatları marketlerde 7-8 lira etiketleri görüyor. Süt fiyatlarındaki özellikle son bir ayda yaşanan fiyat artışının nedenleri neler?

KESKİN: Süt fiyatları şu an marketlerde 7-8 liraya kadar yükseldi. Burada üreticinin fiyat yükseltmesi gibi bir durum söz konusu değil. Gıda Komitesinde alınan kararla birlikte 2 lira 30 kuruş olan fiyat desteklemeyle birlikte 3 lira oldu. Marketlerdeki süt fiyatlarındaki artışın üretici ile bir ilgisinin olmadığının bilinmesini istiyoruz.

GÖKÇE: Süte zam Aralık ayında açıklandı. Son dönemde fabrikalar süt ve süt ürünlerine yüzde 20- 30’a varan zam yaptı. Fabrikalar süte yapılan zammı elektrik, mazot, asgari ücrete yapılan zammı bahane ederek ve zincir marketlerin uzun vadeli çeklerini, pandemideki süt ürünlerine olan talepten dolayı zam yapmıştır.

Arı sütü nedir Arı sütünün faydaları nelerdir Arı sütü hangi hastalıklara iyi gelir için TIKLAYINIZ!

ŞİMŞEK: Market fiyatlarının yüksek olması üreticinin suçu değildir. Üreticiye yansıyan artış bellidir, artışın sebebine girdi maliyetlerinin haddinden fazla yükselmesidir.

3-Süt üreticisi hangi sorunları yaşıyor?

GÖKÇE: Girdi maliyetlerinin çok yüksek olması (elektrik mazot gübre ve özellikle kaba ve kesif yemlerin fiyat artışı) üreticinin en büyük sorunu. Süt fiyatlarının düşük olması, yapılan fiyat artışlarının yetersiz olması üreticinin sorunlarının başında geliyor.

ŞİMŞEK: Süt üreticisinin en büyük derdi girdi maliyetlerinin sürekli artması ve girdi maliyetlerini oluşturan unsurların başında gelen ve en büyük dilimi oluşturan yem fiyatlarının kontrolsüz artışlarının yanı sıra denetimsizliğidir.

Peynir tüketirken bilmeniz gereken 10 önemli konu için TIKLAYINIZ!

KESKİN: Süt üreticimizin şu an da yaşadığı en önemli sorun yem fiyatları. Şu an dolar kurunun aşağı yönlü hareketinin ardından yem fiyatları biraz gerilese de istediğimiz seviyeye gelmedi. Üretici 1 litre sütle 1 kilo 300 gram yem alabilmeli.

4-Süt fiyatlarının ardından satışlar nasıl etkilendi?

KESKİN: Şu an üreticilerimize ciddi bir süt talebi var. İster istemez bu marketlerdeki süt fiyatları tüketiciyi etkileyecektir. İlk başta tüketimi ve satışları etkileyecektir. Burada sanayici ve marketlerin fahiş fiyat artışına gitmemesi lazım. Üreticiden alınan sütün fiyatı ve tüketiciye giden süt fiyatı ortada. Bu yüzden yetkililerin bu fiyat farkına ilişkin ciddi denetimler alması gerekiyor.

Bağışıklığı güçlendirecek on en iyi besin için TIKLAYINIZ!

GÖKÇE: Süt ürünlerinin satışında fiyat artışlarından dolayı biraz azalma oldu.

ŞİMŞEK: Çiğ süt fiyatlarının artışı, çiğ süt satışlarını etkilememiştir. Hali hazırda şu an çiğ süte alıcıları tarafından talep yüksektir.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
27 + 13 =