Tarım ve Orman Bakanlığı COVİD19 destekleri!
Ülkemizde tarım hak ettiği desteği maalesef bulamıyor. Girdiler yüksek, ürünler ise ucuza gidiyor. Genç kuşağın bir dönem hayali olan kırsala göç bile yavaş yavaş cazibesini yitirmeye başladı.
COVİD19 riskleri ile birlikte toprağın emekçileri de devlet destekleri ile ilgili bir açıklama bekliyordu. Beklenen açıklama geldi. Bu açıklamalar içerisinde en dikkat çekeni kullanılmayan hazine arazilerinin çiftçilere açılacağı idi. Bunun yanı sıra tohum bedelinin ise %75’i hibe olarak verilecekmiş.
Nadasa bırakılmış veya dikilmeyen tarım arazileri için de hububat, baklagil ve yağlı tohum ekimi için bakanlık destek verecekmiş. Ekim, dikim, gübreleme ve bakım faaliyetleri konusunda desteğe ihtiyacı olanlar bulundukları ildeki Tarım İl Müdürlüklerini ziyaret edebilirler ve telefon ile ulaşabilirler.
Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı
Tarım ve Orman Bakanlığının web sitesi biraz karışık. Kullanıcı dostu olduğunu söyleyemem. O yüzden web sitesini ziyaret edip veya destek programının adını aratmak isterseniz ‘’Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi’ programı yazarsanız kolayca bilgiye erişebilirsiniz.
6 bin 700 ton sertifikalı buğday, arpa, kuru fasulye, mercimek, mısır, ayçiçeği, çeltik tohumları 21 ilde, 364 bin dekar alanda ekilecek ve ülke ekonomisine ilave 220 milyon lira değer katkı sağlanması hedefleniyor.
Kullanılmayan hazine arazilerinin tarıma kazandırılması için Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birlikte çalışmaktadır. İlk etapta pilot uygulama olarak başlatılacak. Bu etap içerisinde 9 milyon 700 bin metrekare alana ekim yapılması hedefleniyor. Bu araziler bedelsiz tahsis edilerek yaz ekimi için kullanılacak. Ekilecek ürünler ise ülkemiz için stratejik öneme sahip olan hububat, baklagiller, yağlı tohumlar ve yem bitkileri olacak. Uygulama sırasında kadın ve gençlere öncelik sağlanacakmış. Ayrıca köylerde ikamet eden ve gerçekten çiftçilik yapan vatandaşlara puanlama sistemi ile kolaylık sağlanacakmış.
İlk etapta projede yer alan iller aşağıdaki gibidir:
Proje Kapsamındaki İller
- Adıyaman
- Afyonkarahisar
- Ağrı
- Aksaray
- Bingöl
- Çanakkale
- Erzincan
- Erzurum
- Kars
- Kayseri
- Kırıkkale
- Kırşehir
- Konya
- Muş
- Nevşehir
- Niğde
- Samsun
- Sivas
- Tokat
- Uşak
- Yozgat
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.