Taşeron yasası 20 bin şirketin kaderini belirleyecek!
Taşeron işçilerin özel sözleşmeli personel statüsüne geçirilmesi ile ilgili geçen yılın Mart ayında yapılan açıklamadan bu yana ülke genelinde taşeron hizmet veren 20 bine yakın şirket belirsizlik içinde bekliyor.
Şirketler, gündemde olan taşeron yasasının ne şekilde düzenleneceği konusunda titiz davranılması gerektiğini, 20 bin şirketin yaptığı yatırımları, kredi borçlarının düşünülmesini ve bürolarında istihdam ettikleri 100 bin civarında personelin de dikkate alınmasını talep ediyorlar.
Dünya’ya konuşan Temizlik ve Sosyal Hizmetler İşverenleri Derneği (TESDER) Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Araç ve sektör temsilcileri, yasanın düzenlenirken 20 bin şirketin ve bunların istihdamlarının düşünülmemesinin kendileri çok acı bir tablo ile karşı karşıya bırakacağını belirtti.
TAŞERONLAR 30 YILDIR VAR
Araç’ın açıklaması şöyle oldu:
“Bizim bu sektörde 25- 30 yıllık bir geçmişimiz var. Bu sektöre yatırım yaptık. Yüksek maliyetli teknolojik makinalar satın aldık. Güvenlik, belediyelerin çöp işi, belediyelerin parkbahçe işi, havaalanı ve kamu hastanelerinin temizliği gibi işler için zorunlu olarak yapılan yatırımlardı bunlar. 1988 yılından itibaren bu sektör var. 20 bin civarında şirket bu sektörün içerisinde. 1 milyonun üzerinde istihdamımız var. Kendi şirketlerimiz bünyesinde ise 100 bin civarında kişiye istihdam sağlıyoruz. Taşeron yasasının faaliyette olan 20 bin şirketin düşünülmeden hazırlanması veya hayata geçirilmesi bizim şirketlerimizin bünyesinde çalışan 100 bin insanında işsiz kalması demek olacaktır. Araç ve ekipman yatırımlarımızı hep banka kredileri ile yaptık. Hepimizin bankalara yüksek miktarlarda kredi borçlarımız var. Bu düzenleme için bizden yana işçiye sunulacak bir katkı varsa biz bunu yapmaya hazırız. Başka bir iş alanımız yok. Sudan çıkmış balığa döneceğiz. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bu işi yapan şirketlerin başka iş alanı bulması daha da zor.”
TAŞERONA KREDİLER DURDU
Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Üyesi Ve Temizlik Güvenlik Meslek Komitesi Başkanı Bülent Çizmeci ise bankaların kredi vermediğini, teminat mektubu alamadıklarını belirterek şöyle dedi:
“Kadroya alacakları işçiler ile üç yıl sözleşme yapacağız diyorlar. Biz de zaten üç yıl sözleşme yapıyoruz. Bizim yüzde 1.7 karlılığımız var. Biz bu kar ile iş yapmaya çalışıyoruz. Kamudan almadığımız birçok yük de üstümüzde. Mevcut devam eden sistemin bir an sonlandırılması her iki taraf içinde iyi olacak. Açıklama yapıldıktan sonra bankalar kredi vermiyor, teminat mektubu alamıyoruz. Bu iş bitecekce hala neden daha ihale yapıyorlar. Üç yıllık ihaleler. Bu iş biterse, banklar sekteye uğrayacak, mali müşavirler sıkıntıya girecek, tedarikçiler sıkıntıya girecek. Hizmet sektörü zaten bitmiş durumda iyice bitsin kurtulalım. Bizleri mağdur etmeden bu yasayı çıkarırlarsa bizleride kurtamış olurlar. Bu yasa hazırlanırken, bizden biri neden o masada değil. Sektör adına bir temsilci neden o masada yok. Ortada çok ciddi bir belirsizlik var.”
Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşerona kadro düzenlemesinin yıl sonuna kadar biteceğini söylemişti.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.