DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Türkiye, “Nefes Kredisi” detayları ve finansman zorlukları (Tera Yatırım )

27.05.2021
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 1 Haziran’dan itibaren 10 bankanın katılımıyla KOBİ’ler için bir yardım kredisi paketi açıkladı:

” Paket, KOBİ’lere yıllık %17,5 faiz oranıyla işletme sermayesi finansmanı sağlıyor.
” Ödemeler 6 ay ödemesiz dönemden sonra 12 taksitte yapılacaktır.
” Yıllık geliri 10 milyon liranın (1,2 milyon dolar) altında olan bazı şirketler kredi kampanyasından yararlanabilecek.
” Kredi verenler:
Kamu mevduat ve katılım bankaları: Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım
Özel bankalar: İş Bankası, Garanti, Yapı Kredi, Akbank, Denizbank

Faiz oranı, Merkez Bankası’nın fonlama oranı %19 ve ticari kredi faizlerinin olduğu %21 oranlarının aşağısında. Tabii faizin piyasa şartlarının altında olması kreditörler açısından aynı zamanda görev zararı demektir. Kamu bankaları eliyle sağlanan görev zararlı kredilerin etkisi de merkezi yönetim bütçesinde yansıma buluyor. Ekonominin genel durumu ve enflasyonun yüksekliği, geçmiş yıllarda esnafa ve KOBİ’ye sağlanan ucuz kredilere göre de faiz oranının karşılaştırmalı olarak çok yüksek olmasına neden oluyor. Nefes Kredisi’ne konu olan işletmeler zaten KOBİ tarzı, öncelik de pandemi döneminde ciro kaybına uğramış olan sektör ve işletmelerde.

Gelişmiş ülkelerde işletmelere finansman yardımı yoğun şekilde mali teşvik paketlerinde hibe yoluyla sağlandı. KOBİ tarzı işletmelerin çevirmek zorunda oldukları sabit maliyetlerin etkisi, pandemi döneminde uğradıkları ciro zararı itibariyle finansman durumlarını zorlaştırdı. Bir yandan üretim yapma veya istihdam sağlamaya devam etme, bir yandan kira ve sarfiyat masrafları gibi sabit maliyetleri çevirmek faaliyetin çok azaldığı bu dönemde oldukça zor. Tedarik maliyetlerinin de geldiği nokta zorlayıcı. Piyasa şartları da zaten bazı sektörlerde talebi sınırlıyor. Borç ödeme yetisinin azalması, kredi ile yapılacak finansmanın da geri ödeme sürecini riske atıyor. Kredi çıkışlarının çok fazla teşvik edildiği önceki dönemlerden devreden riskler devam ediyor. Ticari borçlar, finansal borca dönüşüyor.

Cari açık nedir? Türkiye’de cari açık neden oluştu? TIKLAYINIZ!

Oluşan makroekonomik dengesizlikler, parasal politikaların sıkılaştırılması gerekliliğini ortaya koymuş ve faizler yükseltilmişti. Bankaların bilançolarında önceki dönemlerden kalan TGA’lar yönetiliyor. BDDK, tahsili gecikmiş alacaklar olarak sınıflandırma için gecikme süresini Mart 2020’de 90 günden 180 güne uzatmış ve bu durum 2020’de normalde TGA olarak sınıflandırılacak, ama yeni düzenleme ile böyle sınıflandırılmayan TGA girişlerine neden olmuştur. Bu sınıflandırma, Aralık ayında 2020 sonundan itibaren Haziran 2021’e uzatılmıştır. Aslında ihtiyatlılık ilkesi baz alınacak olursa, eski sınıflandırmaya göre hem TGA, hem de Stage 2 kredileri daha fazla artmış olacaktı

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.