Yörsan’da son gelişme!
Teman Yörük, “Sektörün muhatapları olan süt üreticileri, üretici temsilci birlik ve kooperatifleri, tedarikçiler, lojistik katkı sunan firmalar vs. gibi birçok kesimden bizim yapacağımız bir girişime destek olunacağına dair net mesajlar aldık ve alıyoruz.
Yörsan için bankalara teklif verdik” dedi.Ocak 2014 tarihinde yüzde 80’i Dubai merkezli Abraaj Capital’e satılan Yörsan Gıda Mamulleri A.Ş.’nin son durumuyla ilgili yeni bir açıklama geldi. Aralık ayında iflas erteleme kararı sonrası şirkete Balıkesir Karesi ve Altıeylül ilçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, kayyum olarak atanmıştı.
Konuyla ilgili olarak Yörsan kurucusu ve Yörük Ailesi mensubu Teoman Yörük’ten açıklama geldi. Yörsan’ın yeniden ülke ekonomisine kazandırılmasının mümkün olduğunun altını çizen Yörük, 50 yıl boyunca öz veriyle, büyük fedakârlıkla, o dönemde hiçbir kuruluştan yardım almadan öz sermaye ile şirketi büyüterek binlerce ve dolaylı olarak on binlerce kişiye ekonomik katkı sağlayan ve katma değer üreten bir marka haline getirildiğini şekilde ifade etti.
Ünlü yoğurt markasından konkordato başvurusu. TIKLAYIN!
“HER KESİMDEN ‘TEKRAR SİZ YÖNETİN’ TALEBİ VE BASKISI VAR”
Yörük açıklamasında, sektörün muhatapları olan süt üreticileri, üretici temsilci birlik ve kooperatifleri, tedarikçiler, lojistik katkı sunan firmalar ve hatta çalışan işçilerin dahi kendileri ile irtibata geçerek bu değer yok olmadan müdahil olmalarına dair talep ve desteklerini ilettikleri söyledi.
“ÇABALARIMIZA DESTEK BEKLİYORUZ”
Kendileri açısından bu desteklerin önemli olduğunu belirten Teoman Yörük, Uygun mali ve finansal koşullar oluştuğunda, şirketin eskisinden daha iyi bir duruma gelecek potansiyeli olduğuna işaret ederek “Biz süt ürünleri sektöründe 50 yıllık tecrübeye sahip bir aileyiz. Dolayısıyla yaşadığımız mağduriyetimizi ve yaşanan mağduriyetleri ortadan kaldırmak adına elimizden gelen çabayı harcamaya hazır olduğumuzu özellikle belirtmek isterim” şeklinde açıklamada bulundu.
Konkordatoda yeni düzenleme. TIKLAYIN!
“BANKALARA YAPTIĞIMIZ TEKLİFLERİN KABUL GÖRÜLMESİNİ BEKLİYORUZ”
Teoman Yörük son olarak “Geldiğimiz noktada iki özel bankanın yetkililerine süreci hukuki olarak çözüme kavuşturacak bir teklif tarafımızdan sunuldu. Bir kamu bankasının yetkilileri ile de görüşüp finansal anlamda alternatifli tekliflerin ön görüşmeleri yapıldı. Yörsan’ın tekrar eski günlerine dönmesi, bankalara sunmuş olduğumuz bu tekliflerin kabul görmesiyle mümkün olacaktır” dedi.
YÖRSAN HAKKINDA MERAK EDİLENLER
Yörsan’ın konkordato ilan etmesi sonrası ülke gündemine giren ve vatandaşların merak ettiği bir konu haline gelen Yörsan, içinde bulunduğu ekonomik durum ile merak ediliyor. Yörsan battı mı, Yörsan iflas etti mi, Yörsan kimin, Yörsan’ın sahibi kim gibi soruların cevaplarının merak edildiği süreçte Yörsan’ın geleceğini ne olacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Yörsan battı mı? ? Yörsan kimin? Haberler.com’dan Osman Demir sizler için araştırdı.
YÖRSAN NE ZAMAN KURULDU?
Yörsan’ın temelleri 1964 yılında Yörükler Gıda Limited Şirketi’nin kurulması ile atıldı. 1979 yılında Susurluk’ta bir mandıranın alımıyla beraber 1984’te inşa edilen süt ürünleri fabrikasının faaliyete geçmesiyle, Yörsan A.Ş kuruldu. Yörsan’ın, 1984’te Türkiye’nin ilk beyaz peynir fabrikasının kurulması ile devam eden gelenekten geleceğe uzanan başarılı faaliyetleri devam etti.
Yörsan, süt ve süt ürünleri kategorisinde 200’e yakın çeşidiyle geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Geleneksel peynir çeşitlerini sevenler ve yöresel tatlardan vazgeçemeyenler için geliştirdiği ürünlerle tüketicileri buluşturan Yörsan, 1996’dan bu yana Türkiye’nin dört bir yanındaki güçlü satış ağıyla lezzet tutkunlarına ulaşmaktadır. Geniş ürün yelpazesinin yanı sıra, peynir sektöründe ürün bazında en çok çeşide sahip olan firma unvanını elinde bulunduran Yörsan, aynı zamanda tüketicilerin büyük beğenisini kazanan Türkiye’nin ilk kaymaklı tava yoğurdunu ve ev yoğurdunu satışa sunan ilk marka olma özelliğini taşımaktadır.
Yörsan, yurt içindeki pazar payının yanı sıra, yurtdışına da büyük çapta ihracat gerçekleştirmektedir. Dünya markası olmayı hedefleyen Yörsan, süt ve süt ürünleri sektöründe Amerika, Japonya, Kuzey Kıbrıs ve orta doğudaki birçok ülke de dahil olmak üzere 20’den fazla ülkeye ihracat yapmaktadır.
1964 Yörsan kuruldu. 1970’te Peynir üretimine başlandı. 1979 Susurluk’ta mandıra kuruldu.
1984 Susurluk’ta 56.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda 107.415 metrekarelik alanda süt ürünleri üretimine geçildi.
1985 Pastörize süt üretimine ve kültür peynirciliğine başlandı. 1999 Susurluk’ta yeni bir fabrikanın temelleri atıldı.
2002 Susurluk’taki entegre süt ve süt ürünleri fabrikası kaliteli üretimiyle, Türkiye’nin en büyük süt ve süt ürünleri fabrikalarından biri olarak hizmete açıldı.
2003 Yörsan, Tava Yoğurdunu tüketicileriyle buluşturdu. 2010 Yörsan Ev Tipi Yoğurt raflarda yerini aldı.
YÖRSAN KİMİN? YÖRSAN SAHİBİ KİM?
Yörsan, 2014’te The Abraaj Group bünyesine katıldı. Yörsan faaliyetlerini The Abraaj Group bünyesinde devam ettirmektedir.
Yörsan’ın yüzde 96 hissesi Dubaili Abraaj Grubu’nun kontrolündeki Dairy Fresh Süt Ürünleri Ve Gıda Yatırımları San. Ve Tic. AŞ’ye ait.
YÖRSAN BATTI MI?
Balıkesir’in Susurluk ilçesinde üretimde bulunan Yörsan fabrikası 1 yıl kadar önce konkardato ilan etTi. Aradan geçen zaman zarfında fabrika üretime devam ederken firma tarafından iflasın istenmesine yönelik mahkemeye dilekçe verdi. Özlük haklarını alamayacaklarını iddia eden işçiler fabrika önünde toplandı. Bir işçi yaptığı konuşma ile durumu özetlerken şu ifadeleri kullandı. “2019 Aralık 10 bugün. Yörsan’dayız. Satım olacak ve iflas aşamasında. Herkes mağdur. Yaklaşık 300 kişiyiz. Satış olmasını engelliyorlar. Bazı bankalar ile anlaşma olmuyor, anlaşılması gerekiyormuş. Şu an polis ekipleri de geldi. Milletvekillerimizden yardım istiyoruz” denildi.
2019 yılının Ocak ayında ise Yörsan Gıda’nın Dubaili ana hissedarı için iflas davası açılmıştı.
YÖRSAN İFLAS ETTİ Mİ?
‘Türkiye’de şirketleri bankalar mı kurtarsın yoksa devlet mi kurtarsın?’ tartışması devam ederken bir üretici birliği konkordato sürecinde olan Yörsan’a talip oldu.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, Yörsan’ın geçen yıl konkordato sürecine girdiğini, şirketin durumunun başta Güney Marmara ve Ege olmak üzere tüm Türkiye’de süt sektörünü etkilediğini söyledi.
Yörsan’ın büyük bir süt tesisi olduğunu belirten Keskin, bölgedeki birçok süt üreticisinin şirkette parasının kaldığını ifade etti.
Keskin, “Yörsan kurumsal bir firma. Devletin yasalarından yararlanarak konkordato ilan ediyor. Üreticilerin ne günahı var? Üreticilerimiz burada mağdur oldu ve birlikler sayesinde bir nebze de olsa rahatladı.” dedi.
Yörsan gibi büyük ve tüm Türkiye’de etkili olan bir firmanın “batmasını” istemediklerini dile getiren Keskin, “Yörsan’ın iflasının istendiğine dair haberler okuyoruz. Biz de üretici birlikleri olarak Yörsan’a ortak olmaya talibiz. Biz buraya hissedar olursak o bölgedeki üreticilerin de bir işletmesi olacak. Süt üreticilerinin ürünlerini daha iyi satabilecekleri bir yer haline gelecek.” ifadelerini kullandı.
Bütün bunlardan dolayı Yörsan’ın idaresinde olmak istediklerini söyleyen Keskin, “Eğer Cumhurbaşkanımız da uygun görürse burayı almak isteriz. Çünkü bu işi en iyi bilen biziz.” dedi.
Keskin, Yörsan’ın daha kötü duruma gelmesini bekleyenler olduğunu, şirkete ortak olmak isterken art niyetli davranmadıklarını kaydetti.
YÖRSAN’A KAYYUM ATANDI
mahkemeye iflas dilekçesi veren Türkiye’nin önde gelen süt ve süt ürünleri üreticisi Yörsan’a, Balıkesir Karesi ve Altıeylül ilçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek kayyum olarak atandı.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.