DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Devletten ödenen emlak yardımları neler ve ne kadar?

Devletten ödenen emlak yardımları neler ve ne kadar?
09.07.2020
A+
A-

Emlak yardımı ev alacaklar içim önemli devlet destekleri arasında. Peki, devletin emlak destekleri neler?

Devlet ev sahibi olmak isteyenleri destekliyor. Bu kapsamda TOKİ eliyle dar gelirlilere kira öder gibi ev alma imkanı sağlanırken, konut hesabı ile de birikimlere yüzde 25 civarında destek sunuluyor.

Ev almak isteyen vatandaşlar konut hesabı açarak birikimlerine 30 bin TL devlet desteği alabilir. Günümüzde kamu bankalarının yanı sıra çok sayıda özel bankanın da konut hesabı hizmeti bulunmakta olup kimlik belgeniz ile size en yakın banka şubesini ziyaret etmeniz yeterlidir.

ÇEVRE BAKANLIĞINDAN 1150 TL KİRA DESTEĞİ

Çevre ve Şehirclik Bakanlığı kentsel dönüşüm kapsamında evleri yıkılan vatandaşlara kira yardımı ödemesi yapar. Başvuru yapılması halinde yapılan bu destek ödemelerinin tutarı ise yaşanılan şehre göre değişir. Nüfusun kalabalık olduğu şehirlerde kira yardımı 1150 TL olarak yapılırken nüfusun az kira oranlarının düşük olduğu yerlerde bu tutar 715 TL olarak ödenir.

Başarılı Bir Emlak Broker’ı Neleri Doğru Yapar? Tıklayınız!

 

Çevre ve Şehirclik Bakanlığı tarafından sağlanan kira yardımı ödemeleri 18 ay süreyle yapılırken bazı özel durumlarda bu tutar 36 aya kadar çıkabilir. Kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı desteği almak isteyen vatandaşlar başvuruda bulunmak zorundalar, ödemeler otomatik bağlanmıyor. Başvurular ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüklerine ya da belediyelere yapılır.

AİLE BAKANLIĞINDAN KİRA YARDIMI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan kira yardımı yapılır. Maddi durumu kötü olan ve kirasını ödeyemeyecek seviyede olan vatandaşlara yapılan kira yardımı ödemeleri ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla ödenir.

Aile Bakanlığı kira yardımı alma şartları bulunuyor. Bu şartlar arasında,”ailenin maddi olarak zor durumda olması. başvuru yapacak kişinin üzerinde herhangi bir gayrimenkul, arsa, ev, arazi gibi mal olmaması, yine başvuru yapacak kişinin SGK’lı olarak herhangi bir işyerinde çalışmıyor olması, sosyal güvencesinin bulunmaması ” koşulları bulunuyor. Bu şartları sağlayan vatandaşlar bulundukları ile veya ilçelerde ki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuru yapabilirler.

İLK KEZ EV ALANA 30 BİN LİRA HİBE

2020 yılında konut hesabı açan kişiler için en düşük aylık taksit tutarı 475,82 lira olurken üst sınır ise 4 bin 758 liraya yükseldi. Konut hesabı açan kişilerin hesap açarken bir defada yatırılabilecek azami tutar da 57 bin 96 lira oldu.

Konut hesabı devlet katkısı ise; Devlet Destekli Konut Hesabı 36-47 Ay Para Biriktirenler İçin Devlet Katkısı Oranı % 15 Azami Katkı Tutarı 24 Bin 742 Lira Devlet Destekli Konut Hesabı 48-59 Ay Para Biriktirenler İçin Devlet Katkısı Oranı % 18 Azami Katkı Tutarı 26 Bin 645,20 Lira Devlet Destekli Konut Hesabı 60 Ay ve Üzeri Para Biriktirenler İçin Devlet Katkısı Oranı % 25 Azami Katkı Tutarı 30 Bin 333 Lira

KONUT HESABI NEDİR?

Konut hesabı, vatandaşların uzun vadeli birikim yapmalarını sağlayan ve gerekli şartların sağlanmasıyla birlikte Devlet katkısının da birikime eklendiği bir tasarrufa teşvik çalışmasıdır. Konut hesabı, yurt içinde ilk ve tek konut satın almalarını desteklemek amacıyla hayata geçirildi.

KONUT HESABI NASIL AÇILIR?

Konut hesabı açmak için nüfus cüzdanınız ile birlikte Türkiye’de kurulu mevduat veya katılım bankalarında TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırmanız gerekiyor. Konut hesabı açtırabilmek için üzerinize kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli taşınmaz mal bulunmaması gerekiyor. Konut hesabı ortak hesap olarak açılamıyor. 18 yaşından küçükler için veli ya da vasi tarafından konut hesabı açılabilir.

DEVLET KATKISI NEDİR?

Ödemelerini 3 yıl boyunca düzenli olarak para yatırma ve çekme limitine uygun şekilde tamamlayan vatandaşlar, konut edinimi tarihinden itibaren altı ay içerisinde banka şubesine giderek konut tapusu ile başvurabiliyor. Banka ilk on iş günü içinde isteği Bakanlığa iletiyor ve Bakanlığın uygun bulması durumunda Devlet Katkısı tutarı hesaba aktarılıyor.

EV TADİLAT PARASI 10 BİN LİRA

Aile Bakanlığı tarafından sağlanan tadilat yardımı ödemelerini alacak olan vatandaşların sağlamaları gereken koşullar bulunuyor. Bu koşulların başında başvuru yapacak olan vatandaşın 18 yaşından büyük olması. Bunun dışında ödemelerden yararlanmak için gelir şartı bulunuyor. Aile Bakanlığı yardımlar için vatandaşların kişi başı gelirlerinin asgari ücretin 3’te 1’inden fazla olmaması gerektiğini bildirdi.

Ev bakım onarım desteğinden yararlanmak isteyen vatandaşların oturdukları evin de bakım ve onarıma ihtiyacı olması gerekiyor. Bakanlık tadilat yardımlarının yaşanmayacak kadar kötü durumda olan sağlıksız evler için ödeneceğini duyurdu. Bu şartlar karşısında tadilat yardımı almak isteyen vatandaşlar başvurularını Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden yapacaklar. Bu vakıflar kendi il ve ilçelerinizde bulunmakta olup genellikle kaymakamlık bünyesinde hizmet verirler. Ev bakım onarım yardımları için başvurularınızı SYDV’lere yapabilirsiniz.


YORUMLAR

Solve : *
30 − 19 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.