DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dolardaki artışın konut sektörüne etkisi nasıl oldu?

06.03.2017
A+
A-

Son dönemlerde hepimizin diline pelesenk olan döviz kurlarındaki değişim Türkiye’de birçok sektörü etkiledi. Bu etkilenmeden en çok nasibini alan sektörlerden biri inşaat haliyle gayrimenkul oldu.

Dolardaki artışın gayrimenkul sektörüne olumsuz etkisi oldu demek çok doğru bir yaklaşım olmaz aslında.

Burada etkilenmeyi kimin açısından değerlendirdiğimiz çok önemli. İnşaat malzemesi tedarikçileri bu durumdan mutsuzken, Türkiye’de konut yatırımı yapmak isteyen yabancılar Türk lirası değer kaybettiğinden dolayı oldukça mutlu. Gelin doların artışı gayrimenkul sektörü ile ilgilenenleri nasıl etkiledi inceleyelim.

 

İnşaat Maliyetlerinin %80’e Yakınının Dövize Endeksli Olması

Dolardaki artış ile birlikte inşaat maliyetleri arttı. Özellikle inşaatın ana malzemeleri olan kumun, çimentonun ve demirin fiyatında meydana gelen artış inşaat malzemesi tedarik eden kişilerin maliyetini fazlası ile artırdı. Tedarikçi firmalar bu durumdan bariz bir şekilde etkilendikleri için kendilerini riske atmamak adına maliyetteki artışı inşaat firmalarına yansıtıyorlar.

İnşaat firmaları şu anda bu maliyet artışını belirli bir dönem yansıtmayacaklarını belirtiyorlar.

Tabii bu durum kurun artışının kısa vadeli olacağını varsayarak yaptıkları bir açıklama. Arz talep dengesi sağlandığında bu maliyet artışının konut fiyatlarına yansımayacağının bir garantisi yok.

İnşaat maliyetlerinin artışının, şu durumda gayrimenkul sektörü için bomba etkisi olmasa bile, derinden derinden etkilediğini söyleyebiliriz.

 

Yabancı Yatırımcı Bu Durumdan Mutlu

Türkiye’de dolar kurunun hızlı yükselişinin nedeni olarak Türkiye’nin iç dengelerini ve siyasi gelişmeleri gösterebiliriz. Bu hızlı yükseliş karşısında Türk lirası değer kaybetmiştir. Bu değer kaybetme ile birlikte döviz birikimi yapmış olan Türk ve yabancı yatırımcılar konutlara daha çok talep göstermeye başladı.

Sevgilerimle

Serdar Sevinç


YORUMLAR

Solve : *
24 − 10 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.