DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ekonomik krizlerde hayatta kalma tüyoları

12.01.2017
A+
A-

Ekonomik krizlerde insanların gelecekleri konusunda hissettikleri belirsizlik ve güvensizlik artar. Bu nedenle yaşam koşullarını bilinmezliğin risklerine göre adapte etmeleri gerekir. İşte size işe yarayacak birkaç tiyo;

1. İlk etapta sabit fatura harcamalarınızı dikkatle ele alın. Örneğin, cep telefonu paketlerinizin ihtiyaçlarınızla örtüşüp örtüşmediğine bakın. Genellikle insanlar ihtiyaçlarının üzerinde paketler kullanır ama bunu umursamazlar. Daha düşük kapasiteli ama düşük bedelli pakete geçmek size yılda 150-180 TL kadar tasarruf sağlayabilir.

2. İş ve özel telefon hatlarınızı birleştirin ve tek telefon kullanın. Özel telefonunuzu devreden çıkartmak size yılda 400-500 TL kadar avantaj sağlayabilir.

3. Ödemeli TV hizmeti satınalıyorsanız örneğin yan oda gibi uygulamalara son verin bu şekilde 500-600 TL kadar tasarruf yapabilirsiniz. Hatta daha iyisi evde ödemeli TV kullanmayın. Kitap okumak hem bütçenize hem de beyninize daha yararlıdır. Ödemeli TV izlememek size yılda ek bir 500-600 TL daha tasarruf sağlar.

4. Mümkün olduğunca özel arabanızı kullanmayın ve havalar güzelken toplu taşımadan veya varsa iş yeri servisinden faydalanın. Ayda bir depo tasarrufun karşılığı yılda 2500-3000 TL’ye denk gelir.

5. Spor salonu üyeliğinizi sonlandırın ve açık alanda spor yapmaya başlayın. Bu oksijenden faydalanmanız açısından da daha sağlıklıklıdır. Yılın havaların iyi olduğu yarısında bile bunu yapabilirseniz yılda 1000-1500 TL kadar tasarruf sağlayabilirsiniz.

6. Çocuğunuzun yaşı büyükse okul servisi uygulamasına son verin. Bizlerin zamanında servis filan yoktu ve herkes otobüs kullanırdı. Üstelik bu çocuğunuzu daha sorumlu ve dirayetli yapacaktır. Bu şekilde sağlanabilecek yıllık tasarruf yılda 3000 TL civarında olacaktır.

7. İhtiyaç listesi kullanarak alış veriş etme alışkanlığı kazanın ve listede olmayan şeyleri kesinlikle almayın. İnsanların ihtiyacı olmayan şeyleri alma oranı %50’nin üzerindedir. Haftalık 100-150 TL olmak üzere yalnızca market alışverişlerinizden yılda 6000-7000 TL tasarruf edebilirsiniz.

8. Ayakkabı ve giysi gibi alımlarınızı mutlaka indirim dönemlerinde yapın. Bunları Outlet mağazalardan temin edin. İhtiyacınız yoksa almayın. Bu alışkanlık size giyim maliyetlerinizde en az %50 kar sağlayacaktır. Aylık giyim masrafınızın 2000 TL olduğunu varsayarsak yılda 12000 TL tasarruf sağlayabilirsiniz.

9. Arızalanmadan telefon değiştirme alışkanlığınızdan vazgeçin. Türkiye’de telefon değiştirme süresi ortalama 7-8 aydır, yani yılda bir bile desek 2500-3000 TL yeni bir telefon peşinde koşmamaktan karınız olacaktır.

10. Kullandığınız kredilerin faizlerini sürekli olarak piyasa faizleriyle kıyaslayın ve faizde düşüş olduğunda hemen kredilerinizi yeniden yapılandırın %0,10 puanlık bir düşüş 100.000 Tl’lık bir kredide size yılda 1500 TL civarında avantaj sağlayacaktır.

11. Kredi kartınızı asla taksitlendirmeyin. Taksit faizi normal faizin iki katından fazladır. Yılboyunca kartınızda 5000 TL bakiye bırakacak olsanız kartınıza yılda 1500 TL kadar fazladan faiz ödemiş olursunuz.

12. Organik gıda alma takıntınızdan vazgeçin. Türkiye’de gerçekten organik ve sertifikalı gıdaların sayısı yok denecek kadar azdır ve çoğu üründe bu tanım yalnızca bir pazarlama numarasından ibarettir. Organik diye satılan gıdalar üç kat daha pahalıdır. Bunlardan aylık 200 TL tutarındaki bir tasarruf yılda 2500 TL kadar avantaj sağlar.

13. Sigara içmeyin. Hem sağlığınız hem bütçeniz kurtulsun hem aileniz size duacı olsun. Günde bir paket tasarruf ayda 30 paket yapar, yani 350 TL kadar. Buradan yalnızca yılda 4200 TL tasarruf edersiniz.

14. Konser vb. Organizasyonlarda en önden bilet almak yerine orta ve arkadan bilet alın, maliyeti en az %50 fark eder. Ayda bir bu tür bir organizasyona gitseniz yılda ortalama 1500 TL kadar tasarruf edersiniz.

15. Gereksiz bonkörlüklerden vazgeçin. Ayda bir kişiye gereksiz yemek ısmarlamaktan vazgeçmeniz size yılda 1000 TL kadar kazandırır.

16. Parfüm vb, ihtiyaçlarıızı yurtdışından gelenlere sipariş edin, bu size %30-35 tasarruf sağlar. Yılda iki parfümden ortalama 300 TL tasarruf edersiniz. Aynı şey viski vb. İçkiler için de sözkonusudur.

17. Bankacılık işlemlerini internetten yapın, böylece şube masraflarından kurtulursunuz. Bu size yılda 150 TL kadar kazandırır. Aynı şekilde ücretsiz kredi kartı talep ederek 50-70 TL kadar daha tasarruf sağlayabilirsiniz. Kendinizi puan yada mil biriktirme alışkanlığından kurtarın. Bu davranış sizin alış veriş eğiliminizi körükler.

18. Arabanızı park etmesi için valeye vermeyin ve kendiniz park edin, hem vurulmaz, çizilmez hem de haftada bir vale parkından tasarruf yılda 500-600 TL tasarruf sağlarsınız. Aynı şekilde etrafta park edilebilecek yerler varsa biraz yürümeyi göze alıp ücretsiz parkı tercih edin. Haftada iki park tasarrufu size yılda 800 TL kadar tasarruf sağlar.

19. Yediğiniz içtiğiniz şeyler için otomatikman bahşiş verme eğiliminden vazgeçin. Bahşiş olağanüstü bir hizmet ve özel ilgi için verilir. Otomatik bahşişin en az maliyeti %10’dur ve bundan kaçınmak yılda size 1000-1200 TL kadar tasarruf sağlar.

20. Lüks olarak tanımlanabilecek tüm harcamalarınızı durdurun. Saçınızı kendiniz yapmayı ve kendiniz boyamayı öğrenin, kaşlarınızı kendiniz alın, kendiniz fön yapın. Erkekler sakal traşınızı evde olun. Bu size yılda 3000 TL kadar tasarruf sağlayacaktır.

21. Küçük çocuğunuzun bakımını aile içi organizasyonlarla çözümleyin. Çocuğa annenizin bakıyor olması size yılda 6000-7000 TL tasarruf sağlayacaktır.

22. Kullanmadığınız ya da boş tuttuğunuz evler size hem aidat maliyeti yaratır hem de kira gelirinden kaybınız olur. Uzun süre kullanmayacağınız evleri kiraya verin. Yalnızca aidat yükünden kurtulmak size yılda 2500-3000 TL tasarruf sağlar.

23. Kullanmadığınız ve artık ihtiyacınız olmayan eşyaları ikinci el piyasada satın ve ek gelir elde edin. Yıllardır öte beri attığınız depoları boşaltın, hem içindekilerden gelir elde edersiniz hem depo maliyetinden kurtulursunuz.

24. Habire yenilediğiniz cep telefonlarının eskilerini çekmecede tutmayın, tedavülden tamamen kalkmadan ikinci el dükkanlarına satın ve ek gelir elde edin. Kullanmadığınız iki telefon size 500-1000 TL arası ek gelir sağlar.

25. Elektrik, su ve doğal gaz harcamalarınızı kontrol altına alın. Kullanılmayan cihazları fişten çekin, ihtiyaç olmayan lambaları söndürün. Su kaçaklarını önleyin. Doğal gazı bir açıp bir kapamayın, evi sürekli sabit bir ısıda tutun. Tüm bunlar size yılda 1500-2000 TL tasarruf sağlayacaktır.

Yukarıda yazılı olan önlemler sayesinde sağladığımız yıllık tasarruf rakamlarını toplamak ister misiniz?


YORUMLAR

Solve : *
19 − 5 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.