Emlakçı belgesi nasıl alınır, gerekli evraklar neler?
Emlak danışmanı olmak isteyenler ya da emlakçılık yapmak isteyenler için zorunlu olan Emlakçı yetki belgesi nasıl alınır, emlak danışmanı nasıl olunur, emlak danışmanı olmak için gerekli belgeler neler şu an emlak sektörünün en çok ilgilendiği konular arasında. Peki, emlakçılık yetki belgesi başvuru nasıl yapılır, emlak yetki belgesi başvurusu için gerekli evraklar nelerdir, son tarih ne zaman dolacak, ücreti ne kadar?
Emlakçılık yetki belgesi için son başvuru tarihi yaklaştı. Emlakçılık Yetki Belgesi Son Başvuru Tarihi Ne Zaman Dolacak? Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik için mevcut emlak işletmeleri için zorunlu hale getirilen emlakçı yetki belgesi için son başvuru tarihi 5 Aralık tarihinde dolacak. Hatırlanacağı üzere yönetmelik 5 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe girmiş ve taşınmaz ticaretiyle iştigal eden emlak işletmeleri için yetki belgesi alınması zorunlu hale getirilmişti.
Gelen yoğun başvurular üzerine yetki belgesi almak için emlakçılara 18 aylık ek süre tanınmıştı. Kimler Emlakçı Yetki Belgesi Alabilir, Gerekli Şartlar Nelerdir? Konu hakkında açıklama yapan Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yetki belgesi olmayan emlak işletmeleri taşınmaz ticaretine ilişkin aracılık faaliyetlerinde bulunamayacaklar.
Muafiyet kapsamında olmayan emlak işletmesi sahiplerinin yada şube müdürlerinin ayrıca pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) veya emlak danışmanı (Seviye 4) ulusal yeterliliklerine dayalı mesleki yeterlilik belgelerinden birine sahip olması gerekiyor” diyerek gerekli şartları açıkladı.
Emlakçılık Yetki Belgesi Başvurusu Nereye Yapılır? ,etki belgesi başvurusu yapmak isteyen kişiler için Özelmacılklı “TTBS üzerinden yapılan başvurusu sonrasında işletmenin yönetmelikte aranan şartları taşıyıp taşımadığı, başvuru tarihinden itibaren yedi gün içinde Ticaret il müdürlüğü tarafından bir tutanakla yerinde tespit edilmesi gerekiyor. Lakin on binlerce emlak işletmesinin bulunduğu sektörümüzde son dönemde yapılan yoğun başvurulara Ticaret İl Müdürlüklerimiz yetişemiyor” diyerek başvuruların TTBS üzerinden yapılacağını söyledi.
Emlak Danışmanlığı Nedir? Nasıl Olunur? Ne Kadar Kazanıyor?
Emlak danışmanı diğer adıyla emlakçılar, gayrimenkul alım, satım ve kiralama gibi işlemlerini belli kurallar çerçevesinde gerçekleştiren kişilere verilen mesleki unvandır. Potansiyel müşterilere ya da kendi portföyünü oluşturup yeni müşterilere hizmet verir.
EMLAK DANIŞMANIN GÖREVLERİ NELERDİR?
— Emlak, gayrimenkul alış, satış, kiralama konusunda güncel mevzuata, tüm yasal işlemlere tam anlamıyla hakimdir, vekalet aldığı kişiler adına bu işlemleri yürütür ve güvenle satın alma ya da satış işleminin tamamlanmasını sağlar.
— Gayrimenkulün zamanında ve değerinde satılması ya da değerinde alınması için gerekli pazarlama bilgisine, uzmanlığına sahiptir. Geniş bir pazarlama ağı ve müşteri portföyüne sahiptir. Bu imkanları kullanarak uzmanlık alanıyla ilgili danışmanlık hizmeti sunar.
— Alıcı ve satıcı arasındaki iletişimi yürütür ve temsil ettiği kişiler adına hukuksal, ticari ve etik anlamda içleri rahat bir şekilde işlemlerin gerçekleşmesinden, takibinden sorumludur. Tüm süreçlerle ilgili düzenli bilgilendirme yapar.
— Satıcı için tüm pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi, gayrimenkulün potansiyel alıcılara gösterilmesi, fiyatlama, güncel fırsatların değerlendirilmesi, satışı etkileyecek değişiklikler konusunda mülk sahibinin bilgilendirilmesi gibi görevleri vardır. Alıcı için alternatiflerin sunulması, avantaj ve dezavantajlarının anlatılması, beklentileri doğru anlayarak geniş portföy havuzu ve bağlı olduğu danışman network’u üzerinden onbinlerce portföye erişerek tüm fırsatları analiz edebilmesi, sunabilmesi önemlidir.
EMLAK DANIŞMANI NASIL OLMALI?
— Sektör bilgisine sahip olmalı
Danışmanlık insanların ihtiyaçlarını anlamayı, gerektiğinde onların farkında olmadıkları seçenekleri gözden geçirmelerini sağlamayı ve doğru karar almalarına yardımcı olmayı gerektirir. Emlak danışmanları bunları yapabilmek için sektör bilgisine sahip olmalı, temel bilgilerini eğitimler ile güncellemeli.
— Piyasa bilgisine sahip olmalı
Emlak danışmanları ancak piyasa bilgisine sahip olduklarında müşterilerini doğru yönlendirebilirler. Danışmanın satılmış, satışta olan ve yüksek fiyatı yüzünden satılamayan benzer gayrimenkullerin fiyatlarını bilmesi gerekir. Sadece doğru fiyatlandırılmış gayrimenkuller satılır bu nedenle emlak danışmanı satışa çıkartacağı mülkün piyasa rayiç fiyatını bilmeli ve bu fiyattan pazarlamasını yapmalıdır.
— Bir bölgede ya da konuda uzmanlaşmalı
Devir uzmanlık devri, doktora gideceğimiz zaman bile 6 yıl tıp okumuş pratisyen doktor yerine uzman doktor seçiyoruz. Her yerde her mülkü satmaya çalışan bir emlak danışmanı hiçbirini satamaz çünkü bu mülklerin piyasa bilgisine sahip değildir. Danışman yaşadığı, aşina olduğu, özelliklerini bildiği bir bölgeye odaklandığında başarılı olur.
Bir başka seçenek ise konuda uzmanlaşmaktır. Örnek olarak, eğer gayrimenkul sektörüne girmeden önce akaryakıt istasyon bayilikleri üzerine çalışmış ise uzmanlık konusunu akaryakıt istasyonları olarak seçebilir. Akaryakıt istasyonlarının ciroları karşılığında alacakları prim ödemelerini ve karlılıklarını doğru hesaplayabileceği için gayrimenkul fiyatlaması diğer danışmanlardan çok daha isabetli olacaktır. Ayrıca potansiyel alıcılara ulaşması da kolaylaşacaktır.
Uzmanlaşan emlak danışmanı başarılı olur ve mutlu müşterileri oluşur. Bu müşteriler tanıdıklarına, çevrelerine o danışmanı tavsiye ederler. Tavsiye ile gelen müşterilerle çalışmak daha kolaydır çünkü danışmanın bilgisine güvenirler ve onun gösterdiği yolda ilerlerler. Bu sayede başarı kartopu gibi büyür ve danışman bölgesinde ya da konusunda marka haline gelir.
— Profesyonel olmalı
Profesyonellik güven sağlar. Doktorlara, avukatlara güveniriz ve dediklerini yaparız çünkü profesyoneldirler, bilgilidirler. Emlak danışmanı da davranışı, giyimi, iş tarzı ile profesyonel olmalı ve çevresine güven vermeli. Ayrıca modern teknolojiden faydalanmalı, veri tabanı programları ile alıcı ve satıcıları gruplara ayırarak kayıt altına almalı, bu veri tabanını pazarlama çalışmalarında kullanmalı.
— Zaman yönetiminde iyi olmalı
Genel bir kural olarak yaptıklarımızın yüzde 20’si sonuçlarımızın yüzde 80’ini belirler. Emlak danışmanlığında öncelikleri doğru belirleyerek sonuç almayı sağlayacak etkinliklere zaman ayırmak çok önemli. Gelir alıcılar ve satıcılar ile yapılan işlemlerden geldiği için öncelik onlara verilmeli ve yazışmalar, raporlamalar, ilan girişleri, reklam çalışmaları artan zamanlarda yapılmalı.
— Girişken olmalı
Her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de yoğun rekabet var. Uluslararası zincirler, yerli zincirler ve yerel emlak firmaları portföyleri almak için uğraşıyorlar. Emlak danışmanı portföylerin kendine gelmesini bekleyerek başarılı olamaz. Danışman gayrimenkulünü satmak ya da kiraya vermek isteyen kişi ve kurumları ziyaret etmeli ve onlar ile sürekli iletişim içinde olmalı. Potansiyel satılık ve kiralık mülklerin sahiplerini de ihmal etmemeli.
— Dinlemeyi ve soru sormayı bilmeli
Her danışmanlığının temelinde sorunları çözmek, ihtiyaçlara ve isteklere ulaşma yollarını bulmak var. Müşterilerin gerçek ihtiyaçları ve istekleri ancak doğru sorular sorarak ve aktif dinleyerek ortaya çıkartılır. İhtiyaç ve istekler doğru belirlenince doğru sonuca ulaşmak kolaylaşır.
— Paylaşım ağı oluşturmalı
Gayrimenkullerin satılmasında ve kiralanmasında hala en önemli kaynaklardan biri emlakçılar. Emlakçılar her gün pek çok müşteri ile görüşüyorlar ve yer gösteriyorlar. Paylaşım ağı başka emlakçılara giden müşterilere de ulaşmayı sağlar. Emlak danışmanı portföylerini diğer emlakçılar ile paylaştığında ve onlar ile ortak çalışma ortamı oluşturduğunda satış potansiyeli çok artar.
— Modern pazarlama yöntemlerini bilmeli
Eskiden mahalle emlakçıları cama satılık-kiralık kartonları yapıştırır ve bunlar ile müşteri bulurlardı. Günümüzde sadece internete ilan vererek alıcı-kiracı bulan emlak danışmanına kimsenin ihtiyacı yok çünkü bunu mülk sahipleri de kolaylıkla yapabilir. Başarılı olmak için emlak danışmanı sosyal medyada pazarlama, dijital pazarlama, network pazarlama, gerilla tarzı pazarlama gibi yeni yöntemleri öğrenmeli ve uygulamalı.
— Kişisel gelişime açık olmalı
Kimse mükemmel değil. Eksikliklerin ve yetersizliklerin giderilmesi mümkün ancak bu sadece kişi gelişime açık olur ise gerçekleşir. Emlak danışmanı düzenli çalışmalar ve eğitimler ile kendini geliştirmeyi ve ilerletmeyi hedeflemeli. Dünün bilgileri ile çalışanların yarına yetişmesi mümkün değil çünkü çağ hızla değişiyor, her şey hızla yenileniyor. Emlak danışmanları da bu yenilikleri takip etmek ve kendilerini geliştirmek için eğitime ve kişisel gelişime açık olmalı.
EMLAK DANIŞMANI NE KADAR KAZANIYOR?
Emlak danışmanları, Gayrimenkul alım satımında taraflar arasında anlaşmanın sağlanması durumunda belli oranlarda komisyon alıyor. Emlak danışmanı komisyon oranı, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında belirleniyor. Yönetmelikte gayrimenkul satış işlemleri komisyonu, en fazla “satış bedelinin yüzde 2+KDV (yüzde 18)” belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınıyor. Sadece yazılı bir anlaşma yapılması durumunda toplamda yüzde 4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebiliyor.
Gayrimenkulün kiralanması durumunda ise komisyon, en fazla “bir aylık kira bedeli+ KDV (yüzde 18)” olarak alınabilir. Ayrıca kira komisyonu genel uygulama olarak kiracı tarafından ödense de yapılan sözleşmede komisyonu kiracının ödeyeceği yönünde açık bir hüküm yoksa, komisyon alıcı ve satıcı tarafından eşit olarak ödeniyor.
Görüldüğü gibi emlak danışmanları için sabit bir maaştan söz etmek mümkün değil. Ay içerisinde başarılı her satış ve kirlama işleminden belli bir komisyon aldıkları için hiç kazanmadıkları aylar olabileceği gibi (ki genelde belli bir tutar her zaman kazanırlar) çok yüksek kazanç elde ettikleri aylarda olabilir. Yani emlakçılar ne kadar çok çalışır ve başarılı satış yaparlarsa o denli çok kazanırlar.
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’in 20. Maddesinde:
”Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamaz. Kiralama işlemlerinde hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin katma değer vergisi hariç bir aylık tutarından fazla olamaz. Hizmet bedeli, iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılır.”
EMLAK DANIŞMANI NASIL OLUNUR?
— Açılacak emlak ofisinde bağımsız bölüm olarak en az net 30 metrekare alan olması gerekir.
— Dosyalamanın fiziksel olarak yapılabilmesi için bir arşiv alanı olması gerekir.
— Yeterli sayıda masa, dolap, bilgisayar, internet, telefon, faks makinesi vb sahip olması gerekir.
— Her emlak danışmanı başına 6 metrekare ek alan olmalıdır.
— Meslek odası kaydı olmalıdır.
— Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmalıdır.
— Broker veya ofis yönetiminden birinin en az 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.
— Broker veya ofis yönetiminden birinin lise mezunu olması gerekir.
— Daha önce iflas etmemiş veya iflas sonrası itibarını yerine getirmiş olmalıdır.
— Konkordato ilan etmemiş olmamalıdır.
— Sicil kayıdı temiz olmalıdır.
— Broker veya ofis yönetiminden birinin “Seviye 5 Sorumlu Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesini” almalıdır.
— Üniversitelerin Emlak ve Emlak Yönetimi ve denkliği bölümlerden en az önlisans mezunu olanlar bu mesleki yeterlilik belgesini almak zorunda değildir.
— 05.06.2018 tarihi öncesinde meslek oda kaydı, vergi mükellefi olunması ve MEB Emlak Kursu sertifikası alan kişilerin de bu belgeyi alması zorunlu değildir.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NEDİR?
Mesleki yeterlilik belgesi MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından verilen belgedir. Bu belge yönetmelik ile belirli mesleklere zorunlu kılınmıştır. Mesleki yeterlilik belgeleri iki ayrı gruptan oluşuyor;
Seviye 4 – Emlak Danışmanı Yeterlilik Belgesi: Tüm taşınmaz alım – satım – kiralama işi yapan danışmanların alması zorunlu olan belgedir.
Seviye 5 – Sorumlu Emlak Danışmanı Yeterlilik Belgesi: Gayrimenkul danışmanlarının alması zorunlu olan belgedir. Bu Belgeye sahip olanların Seviye 4 belgesi almasına gerek yoktur.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NASIL ALINIR?
Mesleki yeterlilik belgesi sınavı için ilgili kurumlar ile iletişime geçmelisiniz.
BELGE VEREBİLECEK YETKİLİ KURUMLAR İÇİN TIKLAYINIZ…
Bu kurumlar ücret karşılığı sizin adınıza sınav başvurusunu yapacak ve sizin için bir sınav tarihi belirleyecektir. Sınav teorik ve pratik olmak üzere iki bölümden oluşur. Teorik sınav çoktan seçmeli 60 sorudan oluşur. Pratik sınav ise sözlü sınav şeklindedir. Sınavdan başarılı olan adaylar harç bedelini MYK’ya ödeyerek Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilirler.