Artık ev almak yerine kiracı olmak tercih ediliyor! Doğru mu?
Türkiye’de kendi evinde oturanların sayısı düşerken kirada oturanların oranı hızla artıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, kirada oturanların oranı 2012-2018 arasını kapsayan 6 yılda yüzde 21 artış gösterdi. Aynı dönemde kendi evinde oturanların oranı ise yüzde 3 düştü.
TÜİK’in açıkladığı Aile İstatistikleri oturulan konutun mülkiyet durumunda son yıllarda ciddi bir değişim olduğunu ortaya çıkardı. Buna göre 2018 yılında halkın yüzde 59’u kendi evinde otururken yüzde 25,2’si kiracı durumunda. TÜİK verilerine göre bu oran 2012 yılında kendi evinde oturanlar için yüzde 60,6 ve kiracılar için yüzde 20,9 idi. Bu da 6 yılda kendi evinde oturanların sayısının yüzde 3 düşerken kiracıların oranında yüzde 21 artış olduğunu gösteriyor.
Harcamaların dörtte biri konut ve kiraya gidiyor
Peki, hanehalkları harcamalarının ne kadarını konut/kiraya ayırıyor? TÜİK’e göre 2018 yılında halk harcamalarının yüzde 23,7’si konut/kiraya ayırıyor. Yoksulların konut ve kira harcaması ise daha yüksek
Türkiye genelinde hanehalkı harcamalarının yüzde 23,7’si konut ve kiraya gidiyor. Ancak bu oran yoksullarda yüzde 31,4 iken zenginlerde yüzde 20,3. Bu; yoksulların yaptığı aylık 100 liralık harcamanın 31,4 lirasının kira ve konuta ödendiğini gösteriyor.
Türkiye’de satılan konut sayısı, 10 yıldan bu yana her sene artarken 2018’den itibaren düşüşe geçti.
KORONA VİRÜS SONRASI GAYRİMENKUL FİYATLARI NE OLACAK? TIKLAYINIZ!
Kirada oturmak mı, ev sahibi olmak mı daha mantıklı?
Türk milleti geleceğini önemseyen ve garanti altına almak isteyen bir millettir. Bu neden yüzünden genel tanım içerisinde gayrimenkul alımları en çok tercih edilen yatırım türleri arasında bulunmaktadır. Vatandaşların gayrimenkul ya da ev alımları ne yazık ki günümüzde herkes için kolay değildir. Bu da kiracı kalmak mı ev sahibi olmak mı arasında gelgitlere neden olmaktadır. Peki, hangi sistem daha avantajlıdır?
Kiracı Kalmak Avantajlı Mı?
Kiracı Olmanın Dezavantajları İstediğiniz anda evde tadilat yapma imkanınızın bulunmaması, büyük tadilatlar için mutlaka ev sahibinin onayının alınmasının gerekmesi, Bazı durumlarda ev sahibi tarafından evden çıkartılma riskinin her an bulunması, Kiracı olunması nedeni ile bir türlü sürekli yerleşim adresi edinilememesi gibi nedenlerdir.
Kiracı kalmak konusunda ısrarcı olan bireylerin farklı nedenleri olduğu bir gerçektir. Öncelikle ev alımı için gerekli olan peşinat ödemelerinin yüksek faizli banka kredilerinden temin edilmesi ilk nedenler arasındadır. Bunun yanı sıra özellikle farklı yerlerde oturmak isteyenler de kiracı kalmak konusunda ısrar etmektedir. Fakat yapılan matematiksel hesaplar ev sahibi olmak ile kiracı kalmak arasında ev sahibi olmanın daha avantajlı olduğunu göstermektedir. Çünkü uzun vadede ödenen kiralar ile birkaç ev alınabilen rakamlar boşuna harcanmış hale gelmektedir.
EVİNİ KİRAYA VERENLER VE KİRACILARIN DİKKATİNE TIKLAYINIZ!
Ev Sahibi Olmak Zor Mu?
Ev alımlarında belli yöntemlerin takip edilmesi ile kolay bir şekilde hayal edilen konutlara erişim sağlanabilmektedir. Günümüzde ev alımlarında tek yöntem banka kredileri değildir. Vatandaşlar taksitle ev satın almak sistemleri üzerinden de işlemlerini görebilmektedir. Tasarrufa dayalı sistemler olarak bilinen kampanyaları olan firmalar, hem faiz uygulamayarak hem de peşinat istemeyerek katılımcılarına nefes aldırmaktadır. Katılımcılar belli gruplarda bir araya getirilmektedir. Aylık belirlenen ücretlerle grup içerisinden kura ile çekilen bir kişi ev sahibi edilmektedir. Sistem, gruptaki kişilerin tamamı konut alana kadar aynı şekilde devam etmektedir.
Kendi Evinize Sahip Olmanın Avantajları
İlk olarak boş yere kira ödemesi yapmaktan kurtulmuş olursunuz.
Kendi eviniz olduğu için istediğiniz tadilatı ya da değişikliği yapabilirsiniz.
Sürekli taşınma, evden çıkarılma gibi bir endişeniz olmaz.
Ev sahipleri ile yaşayacağınız anlaşmazlık ya da münakaşalardan uzak durmuş olursunuz.
Geleceğiniz için iyi bir yatırım yapmış olursunuz.
Satın aldığınız evi dilerseniz kiraya verebilir ve gelir elde edebilirsiniz.