Ev kiralarken kiracı ve ev sahibinin dikkat edileceği hususlar
Ev kiralama döneminde kiracı ve evsahibinin kira sözleşmesi imzalarken bazı hususlara dikkat etmesi gerekir. Çünkü kira sözleşmeleri genelde standarttır dense de aslında dikkat etmeniz gereken çok önemli detaylar vardır.
Emlak kiralama sözleşmesi yaparken kira sözleşmeleri genellikle “Genel Koşullar” ve “Özel Koşullar” olmak üzere iki ayrı kısımdan oluşmaktadır. İlgili mevzuata aykırı olmadığı sürece, bu koşullar geçerli olduğundan anlaşma yapılmadan önce koşulları iyi değerlendirmeniz gereklidir.
Kiralık dairenin iç ve dış yapısının uzun vadede kullanıma uygun bir dayanıklılığa sahip olup olmadığı incelenmelidir. Bu konuda eğer evin içi tadilata gereksinim duyan bir durumdaysa kira tutarından düşerek gerekli tadilatlar yapılabilir.
Evin paylı bir hisseye mi sahip olduğu ya da tek bir kat malikinin mi olduğu detaylı bir biçimde incelenmelidir.
Yıllık zam oranının mümkünse sözleşmede belirtilmesi gerekir. Aksi takdirde kira artış oranıyla ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz.
Devletten ödenen emlak yardımları neler ve ne kadar? TIKLAYINIZ!
Kiranın ayın hangi günlerinde ödenebileceği konusunda kiralayan kişinin gelir durumuna göre bir aralık belirlenmelidir.
Bu detayların göz önünde bulundurulduğu durumlarda kiralama işlemi hem ev sahibi hem de evi tutan kişiler için sorunsuz bir biçimde tamamlanır.
Kira sözleşmesinde olması gereken kesin hususlar
Ev kiralarken dikkat edilecek hususlar sözleşme bazında da incelenmelidir. Bir kira sözleşmesinde yer alması gereken noktalardan bazıları;
Daire, mahalle, sokak, kiralananın cinsi gibi detaylara muhakkak yer verilmelidir.
Kiracı ve kiralayanın adresi, T.C. kimlik numarası net ve hatasız bir biçimde sözleşmede bulunmalıdır.
Yıllık ve aylık kira bedeli, kira bedelinin hangi tarihlerde ödeneceği net ibareler ile belirtilmelidir.
Hızlı ve değerinde emlak satışı tüyoları için TIKLAYINIZ!
Kiralanan ile teslim edilen demirbaşlar da kira sözleşmesinde muhakkak yer almalıdır.
Bu hususların her iki tarafça da kabul edilmesi durumunda kira sözleşmesi imzalanabilir. Emlak komisyoncusu vasıtası ile süreç düzenlendiyse kişilerin muhakkak bu sözleşmede uzmanın da kaç liralık bir paya sahip olacağı da belirtilmelidir. Emlakçıların alabilecekleri en yüksek tutar yüzde 2 olarak belirlenir.
(Not: Kira sözleşmesinde özel şart olarak belirtilmiş olsa bile Borçlar Kanunu 344. Maddesinde, kira ödemesinin zamanında yapılmaması durumunda faiz vb. ek yaptırımların yapılamayacağı açıkça belirtilmiştir. Yani, kira ödemesi zamanında yapılmadığı için faiz uygulanamaz.)
Kira sözleşmesi örneği
Ev Sahibinin Değişmesi Durumunda İlgili Kanun Maddesi
Borçlar Kanunu 351 Madde “Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.