Evsahipleri, kira sigortası ile korunabilecek!
Herhangi bir sebeple kiranın ödenememesi durumunda mülk sahiplerinin haklarını koruyan kira sigortası, Türkiye’de aktif olarak kullanılmaya başlandı.
Herhangi bir sebeple kiranın ödenememesi durumunda mülk sahiplerinin haklarını koruyan kira sigortası, Türkiye’de aktif olarak kullanılmaya başlandı.
Ray Sigorta’nın hayata geçirdiği Trink kira sigortasının satış organizasyonunu üstlenen Kuzey Sigorta’nın Genel Müdürü Derya Gülgeç, kiracının herhangi bir sebeple kirayı ödememesi durumunda mülk sahiplerinin haklarını korumaya yönelik sigorta poliçesinin 22 Mayıs 2017’de başlatıldığını bildirdi.
Gayrimenkul yatırımlarınızda dikkat etmeniz gereken kriterler. TIKLAYIN!
Mülk sahiplerinin öncelikli en önemli kaygısını gideren poliçenin, mülk sahipleri ve emlak ofisleri tarafından yoğun ilgiyle karşılaştığını ifade eden Gülgeç, “İlk 20 günün sonunda 814 mülk sahibi, 321 emlak ofisi çağrı merkezimizi arayarak bilgi aldı ve çok yüksek oranda ürün hakkında memnuniyetlerini bildirdi.” dedi.
Gülgeç, uygulamanın, mevcut kiracısı olan mülkler ve yeni kiralama yapılan mülkler için mal sahibi ve kiracı bilgileriyle başvurulması sonucu başlatıldığını belirterek, şunları kaydetti:
“Poliçenin tanzimini takiben ilk 3 ay bekleme süresi bulunuyor. Hasarlı arabanın kaskosu yapılamayacağı gibi bu 3 ay bekleme süresi boyunca kira bedellerinin düzenli ödenmesi gerekli. Bekleme süresinin bitmesini takiben olası kiranın ve/veya kiraların ödenmemesi durumunda Trink kira sigorta poliçesi devreye giriyor ve ödenmeyen kiraları her ay düzenli şekilde mal sahibinin hesabına yatırıyor.
Kira gelirlerinden giderler nasıl düşülür? TIKLAYIN!
Bunun yanında kiracının uhdesine düşen yine ödenmemiş aidat ve yönetim giderleri de poliçe kapsamında Ray Sigorta tarafından karşılanıyor. Trink kira sigorta poliçesi sadece bu teminatlarla da sınırlı değil. Abonelik sözleşmelerini üzerine geçirtmemiş kiracıların kullanımından doğan ve ödenmeyen, mülk sahiplerinin ödemek zorunda kalabileceği elektrik, su, doğal gaz gibi faturaları da ödüyor. Ayrıca, tüm bu sürece ait tahliyeye kadar oluşan hukuki masrafları ve avukatlık ücretini de üstleniyor.”
Gayrimenkul bilgi ve pazarlama platformu Zingat.com’un Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Kayhan da kira sigortasının başta ABD olmak üzere gelişmiş tüm Avrupa ülkelerinde yıllardan beri uygulandığını bildirdi.
Kira sigortası nedir?
Ev sahibinin, kiracıdan kirayı alamaması sonucu uğrayacağı kira kaybını önleyen sigortaya kira sigortası deniyor. Yani, ev kirasını ödeyememe ya da tahsil edememe riskine karşı güvence sağlayan bir sigortadır. Bütün kiracılar ve ev sahipleri bu sigortayı yaptırabiliyor. Kira sigortası yaptırmanın hem ev sahibi hem de kiracılar için avantajları bulunuyor. Peki kira sigortasının avantajları nelerdir?
Evini işyerini ve binasını dönüştürmek isteyene kredi desteği. TIKLAYIN!
İşte kira sigortası yaptırmanın avantajları …
· Kira sigortasını yaptırmak hem ev sahibi hem de kiracı için önemli güvenceler sağlıyor.
· Kiracı kira sigortası yaptırdığı zaman işsiz kalma durumunda kira ödemesine güvence oluyor. Ayrıca;
Kiracı, beyana tabi gelir vergisi mükellefi ya da şirket hissedarı olarak iflas ederse, bunu belgelendirmesi şartı ile kiranın bedeli her ay kiracı adına yapılıyor.
Kiracının ölmesi, kaza veya hastalık sonucu kalıcı sakat kalması halinde poliçe şartları gereği kira bedelleri kiracı adına ödeniyor.
· Kira sigortasını ev sahibinin yaptırdığı takdirde kira sigortası kira tahsilatına güvence oluyor. Kira sigortasının ev sahibi için sunduğu avantajlar da şöyle sıralanıyor:
Kiracının kirayı ödeyememesi durumunda kira ödenir.
Ev sahibi için, kiracıdan kaynaklanabilecek muhtemel tüm borçlara karşı teminattır.
-Kiracı kira ile birlikte sabit apartman veya site aidatını da ödemediyse kira ile birlikte sabit apartman veya site aidatlarını öder. Yani ev sahipleri yerine ödeme yapılır.
Yargıtay’dan evsahibi ve kiracıyı bağlayan müthiş karar. TIKLAYIN!
-Kiracı kirayı ödemediği durumlarda, gerek kira fark alacağı için gerek evin tekrar kiralanabilir hale gelmesi için yapılacak tüm avukatlık ve mahkeme masraflarını öder.
· Bu sigortayı yaptırmak için ev sahibi ve kiracıya özgü bilgiler ve iletişim bilgileri ile birlikte kira bedelini belirtmek yeterli oluyor.
· Konut ve işyeri için poliçe düzenlenebilir.
· Kira sigortası yaptırmak ve gerekli tüm bilgilere ulaşmak için sigorta acentelerine başvurmak yeterli oluyor.