Gayrimenkul sektörüne son ekonomik dalgalanmaların etkisi
Bloomberg HT’nin düzenlediği Türkiye Ekonomi Zirvesi’nde gayrimenkul sektörü masaya yatırıldı 22 Emlak Konut sponsorluğunda gerçekleşen “Gayrimenkulde Yatırım Fırsatları” paneline katılan Konutder Başkanı ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, GYODER Başkanı Feyzullah Yeğin, İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya Türkiye’de inşaat sektöründeki gelişmeleri masaya yatırdı.
Konutder Başkanı ve Sur Yapı YKB Altan Elmas buradaki konuşmasında kurların ve faizlerin yükseldiği dönemlerde insanların konut alımlarını ertelediğinin düşünülse de rakamların bunu göstermediğini söyledi.
Elmas “TÜİK rakamlarına bakınca, ilk 9 ay sonu itibariyle satışlarda %7.5’lik büyüme var. İstanbul’da da % 5’e yakın büyüme var.” dedi.
Türkiye’de büyük bir kitlenin gayrimenkul yatırımcısı olduğunu belirten Elmas “Bu, son 7-8 senedir de her sene bir öncekine göre artarak devam ediyor. Darbe girişime rağmen de yatırımlarda çok bozulma yok.” dedi.
Sektördeki canlılığın muhtemelen 20 yıl daha sürebileceğini söyleyen Elmas “Buna mukabil yapı stoğumuz son derece kötü ve hepimiz 2000’den sonraki yapıları depreme deyanıklı olarak kabul ediyoruz. Kentsel dönüşümle dönüşmesi gereken minimum 7.5 milyon konut var, yılda en az 500 bin konutu dönüştürebilirsek 15 yılda ancak bu 7.5 milyon konutu dönüştürüyoruz. Yani dönüşüm ihtiyacımız devam ediyor.” dedi.
Ekonomideki dalgalanmalarının sektörde etkili olduğunu ve sektörün negatif etkilendiğini belirten Elmas “ama bunlar hep kısa dönemli oluyor. En fazla 6 ayda bu süreçlerin gelip geçtiğini görüyoruz.” dedi.
Elmas konut satışlarının yılı % 6 veya 7’lik artışla bitirmesini öngördüklerini de sözlerine ekledi.
– “40’ın üzerinde inşaat firmasıyla büyük projelerde kuvvetli oyuncularımız var”
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin de “KPMG küresel inşaat araştırma raporuna göre, dünyadaki inşaat oyuncuları çok iyimser değil ama Türkiye’de iyimserlik var. Dünyadaki inşaat sektörü rekabetine baktığımızda, Engineering News Record’a (ENR) göre, Türkiye ikinci sırada. 40’ın üzerinde inşaat firmasıyla çok büyük projelerde kuvvetli oyuncularımız var.” diye konuştu.
Yetgin, Türkiye’de konut sahipliği oranının yaklaşık yüzde 70 olduğunu, yüzde 80- 90 olmasının pek mümkün görünmediğini ifade ederek, “Bu sirkülasyon, nüfus artışı ile devam edecek.” dedi.