DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İş plansız girişim fikri ancak kahvehane geyiğidir!

11.04.2017
A+
A-

Sizin de çevrenizde süper fikirleri olan proje adamları var mı? Geçen gün değerli bir vatandaşımız bana mail atmış; aklımda şahane bir proje var size danışmak istiyorum, sizi nasıl arayabilirim? diyor. Proje fikriniz ile ilgili iş planınızı bana iletirseniz incelerim diye cevap verdim. Sonrasında ses seda yok tabi ki…

Baktım ki bu proje adamları bir değil iki değil, bu konuda birkaç uyarı yapmak yararlı olabilir diye düşündüm;

Değerli proje adamı kardeşim! Sen daha muhteşem projenin bir iş planını hazırlayıp kağıda dökmemişsin benim vaktimi ve fikrimi almak istiyorsun. Aklınıza her üşüşen fikir proje değildir. Her yeni fikrin uygulanabilirliği olmayabilir. Bir fikrin ticari bir potansiyeli olup olmadığını anlamak için öncelikle bir “Fizibilite” çalışması yapmalısın. Bu çalışmanın kapsamında aşağıdaki başlıklar asgari olarak yeralmalıdır;
1. Pazar, ihtiyaç ve rekabet analizi : Fikrinizin hangi ihtiyaca cevap vereceği, pazar payı tahmini ve varsa piyasadaki rekabetin durumu belirtilmelidir.
2. Teknik yapılabilirlik çalışması : Fikrin uygulanabilmesi için gerekli teknoloji, donanım ve imalat süreci belirtilmelidir.
3. Pazarlama planı : Ortaya çıkacak ürün veya hizmetin niteliği, çeşitleri, kategorileri, öngörülen satış fiyatı, satış kanalları, reklam ve tanıtım stratejisi belirtilmelidir.
4. Yatırım ihtiyacı ve finansal fizibilite : Fikrin hayata geçirilmesi için gerekli olacak yatırım ve işletme sermayesi, borçlanma ihtiyacı ile asgari beş yıl süreli gelir, gider ve karlılık tahminleri
5. Hukuki çerçeve çalışması : Fikrin hayata geçirilmesi sürecinde tabi olacağı hukuki çerçeve, lisans, patent, tescil vb. hukuki çerçeve ile varsa sair hukuki riskler belirtilmelidir.
6. İnsan kaynakları planlaması : Üretim ve yönetim sürecinde ihtiyaç duyulan insan kaynağı ihtiyacı ve temin edileceği kaynaklar belirtilmelidir.

Yukarıdaki başlıkların ortaya koyduğu bilgiler ışığında fikrin uygulanmasının önündeki riskler, tehditler ve fikrin zayıf yanları ile fikrin güçlü yanları ve yaratacağı fırsatlar objektif şekilde bir S.W.O.T analizinde değerlendirilmelidir.

Girişimcilik günümüzde neredeyse kutsanan bir niteliktir ama girişimcilik demek her aklına gelen fikrin peşinden hesapsız kitapsız işe girişmek ve gözü kapalı risk almak demek değildir. Fikriniz için ihtiyaç duyacağınız yatırım sermayesi ve krediler için saydığımız kapsamda detaylı bir iş planı sizden istenecektir. Bir girişimci önce fikrinin uygulanabilirliğini ticari ve teknik olarak objektif şekilde kanıtlayabilmelidir. Bütün bu çalışmaları tamamlamadan seslendirdiğiniz muhteşem! fikirlerden ancak çok iyi kahvehane geyiği olur.

(*) Kürşat Tuncel, JCI 9.ncu Türkiye Akademisi konuşmasından…


YORUMLAR

Solve : *
13 − 5 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.