Konut sektörü darboğazda
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), makro ve mikro ekonomik verileri titiz bir çalışmayla bir araya getirdiği ve bu nedenle sektörün yanı sıra tüm ekonomi çevrelerinin ilgiyle takip ettiği İnşaat Sektörü Analizi’nin Nisan 2019 sayısını yayımladı
Analizde ana hatlarıyla şu bulgulara yer verildi:
• İnşaat ruhsatı alan daire sayısının geçen yıl neredeyse 10 yıl önceki seviyesine dönmesi sektörde artan sorunların etkisiyle frene basıldığı yönünde yorumlanmaktadır. TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları, bir önceki yılın aynı aylarına kıyasla Ocak’ta yüzde 24.8, Şubat’ta yüzde 18.2 oranında düşmüştür. REIDIN-GYODER verilerine göre konut fiyatlarında artış hızı yavaşlamış, yeni konut erime hızı düşmüştür. Mevcut konut stokunun yönetilebilmesi için hem yatırımcı hem de son tüketiciye yönelik kredi olanaklarının geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır.
• Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin ise son olarak yeniden 20-30 milyar ABD Doları bandına doğru hareket ettiği gözlenmektedir. Bu yıl 10 bininci projeye doğru ilerlemekte olan yurtdışı müteahhitlik sektörünün yıllık yeni proje tutarının Cumhuriyetimizin 100.yılında 35 milyar ABD Doları seviyesine yükseltilmesi amaçlanmaktadır.
• Yurtdışı projelerde son yıllarda gerileme gösteren Türk işgücü istihdamının önündeki engellerin aşılmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması önem taşımakta, bu çerçevede yurtdışında Türk işgücü sayısının 100 bine çıkarılması hedeflenmektedir.
• Başta enerji fiyatları ve finansman imkânları olmak üzere önümüzdeki dönemde yurtdışı inşaat pazarını etkileyecek çok çeşitli unsurlar mevcuttur. Rusya’da kısa sürede 2012-2015 yıllarındaki ortalama 5-6 milyar ABD Doları/yıl potansiyel proje tutarına yaklaşılmasının mümkün olduğu öngörülmektedir. Irak’ta barışın tesisiyle geçen yılın sonunda hükümetin kurulması, sektörel işbirliğimiz açısından olumlu bir dönemin başlangıcının sinyallerini vermektedir.
AHMET SAFA TERZİ