DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milli Eğitim taşeron işçilerinde kesintili çalışma formülü

06.05.2019
A+
A-

Milli Eğitim Bakanlığında görevli 30 bin 928 taşeron işçi kadroya alındı. Ancak bu işçiler 10 ay çalışıp 2 ay ara verecek. Her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında maaş alamayacak.

Milli Eğitim Bakanlığında görevli 30 bin 928 taşeron işçi kadroya alındı. Ancak bu işçiler 10 ay çalışıp 2 ay ara verecek. Her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında maaş alamayacak. Bu süre içinde işsizlik ödeneği de verilmeyecek.
Türk-İş’e bağlı Koop-İş ve Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası, Milli Eğitim Bakanlığına başvurarak yaklaşık 31 bin işçiye 12 ay ücretli çalışma hakkı tanınmasını istedi. İşçiler de, ‘’Çalışmadığımız 2 aylık sürede nasıl geçineceğiz ? İki ay için başka bir yerde iş bulma olanağımız da yok” dediler.

Koop-İş, Milli Eğitim Bakanlığına yaptığı başvuruda, bu işçilerin diğer kamu işçilerinden farklı olarak yılda 10 ay çalıştırılmalarının, kaygıya yol açtığına, iş verimlerinde de kayıplar yaşandığını bildirdi. Hak İş de “Tatil dönemlerinde de okulların temizliği, korunması, okullardaki kültürel ve sosyal etkinlikler devam etmektedir. İş sözleşmesi 2 ay askıya alınan işçilerin hizmetlerine ihtiyaç duyulduğu açıktır” denildi.

KANUN TEKLİFİ VERİLDİ
CHP Afyon Milletvekili Burcu Köksal da bu konuda bir kanun teklifi hazırlayarak TBMM’ye sundu ve 10 aylık MEB işçilerine, 2 ay daha ücretli çalışma hakkı tanınmasını istedi. Köksal teklifinde “İşçilerin 2 ay süreyle başka bir işe girme olasılığı bulunmuyor. İşin iki ay askıya alınması etik olmadığı gibi işçinin bu süre içerisindeki barınma, yeme, içme, eğitim, faturalar gibi sabit gider ve harcamaları süreklilik arz ettiğinden yıl içinde telafi edilemez mağduriyete dönüşür” dedi. Sözcü Deniz AYHAN


YORUMLAR

Solve : *
13 × 7 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.