Tapu harçları düşürüldü fakat…
Bir süredir durgun olan gayrimenkul sektörüyle ilgili hem gayrimenkul şirketlerinin hem de gayrimenkul yatırımcılarının beklediği iyi haber geldi:
Tapu harçları 15.Mart.2017’de Resmi Gazete’de yayımlanan 488 Sayılı Damga Vergisi Kanununa Ekli (1) Sayılı Tabloda Yer Alan Bazı Kağıtlara İlişkin Damga Vergisi Oranları ve 492 Sayılı Harçlar Kanununa Bağlı (4) Sayılı Tarifede Yer Alan Bazı İşlemler Üzerinden Alınan Harçlar ile Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintisi Hakkında Karar ile tapu harçlarında indirim resmen uygulamaya girdi. Ayrıca tapu harçlarında yapılan indirimin yanı sıra bazı sözleşmelerde de alınan damga vergisi sıfırlandı.
Bilindiği gibi gayrimenkul sektörü bir süredir hareketsizdi. 2017 yılının ilk ayları da maalesef gayrimenkul sektörü için pek parlak geçmedi. Motivasyonun düşmüş olduğu bugünlerde alınan karar oldukça önemli.Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki yaptığı açıklamada “İnşaat sektörünün etkilediği yaklaşık 250 iş kolu var. İnşaat sektöründe hareketlenme olsun, beraberindeki diğer sektörler de canlansın istiyoruz” dedi. Sayın Bakanın da değindiği gibi, gayrimenkul sektöründeki sıkıntılı durumun ülke ekonomisini de iyi etkilemeyeceği aşikardı. Ancak yapılan düzenleme gayrimenkul sektörü için ilaç gibi oldu. Yatırım konusunda kararsız ya da beklemeye geçmiş olan yatırımcıların harekete geçeceği, piyasanın yeniden hareketleneceği öngörülüyor.
Uygulamanın ayrıntılarına değinecek olursak; 30 Eylül 2017 gün sonuna kadar hem konut hem de işyerlerinin satışında tapu harçları indirimli uygulanacak. Üstelik uygulama kat irtifakı olan gayrimenkuller için de geçerli olacak. Alınan karara göre önceden satış bedelinin %2’si olarak hem alıcıya hem de satıcıya uygulanan tapu harcı artık alıcıya da satıcıya da %1,5 olarak uygulanacak. Yaklaşık %1 olan damga vergisi ise sıfırlandı. Yani fiyatı 500.000 TL olan bir gayrimenkul için daha önce hem alıcı hem de satıcı 10.000 TL tapu harcı öderken artık 7.500 TL tapu harcı ödeyecekler. Yine 500.000 TL değerinde bir gayrimenkulden yola çıkarsak, damga vergisinden de 5.000 TL’ye yakın bir kar söz konusu.
Aslında hükümet yerli bir sektör olan inşaat sektörünü önemsediği için, bu sektörü kuvvetli tutmak amacıyla zaman zaman çeşitli adımlar atıyor. Bunlardan biri de 2016 yıl sonuna doğru %18 olan KDV’nin %8’e düşürülmesiydi. %10 oranında düşürülen KDV 500.000 TL’lik gayrimenkul örneğimizden ilerlemeye devam edecek olursak 50.000 TL gibi önemli bir kar sağlıyor. Yapılan tüm bu indirimlerle 500.000 TL’lik bir gayrimenkul almak isteyen alıcının yaklaşık 57.500 TL kar etmesi gerçekten yatırımcılar için önemli bir avantaj.
Yaz aylarının yaklaştığı bugünlerde gayrimenkul fiyatlarında bir düşüş olmayacağı halde, KDV, tapu harcı ve damga vergisi ücretleriyle ilgili tüketicinin lehine alınmış bu kararların meyvelerini toplayacağımızı umuyoruz. Önümüzdeki günlerde bu düzenlemelerin sektöre olumlu yansımalarını hep birlikte göreceğiz.