DOLAR 32,4746
EURO 34,7488
ALTIN 2476,996
BIST 9530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

AB stratejik çıkar dedi, Türkiye’ye sınırlı yaptırım kararı aldı

AB stratejik çıkar dedi, Türkiye’ye sınırlı yaptırım kararı aldı
11.12.2020
A+
A-

Kritik Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nde Türkiye’ye yönelik yaptırım listesinin genişletilmesi sözü öne çıktı. AB liderleri Türkiye’ye yönelik geniş ekonomik yaptırımlardan kaçındı. Liderler Yunanistan’ın, Avrupalı kurumlardan Türk şirketlere finansman yasağı gibi daha sert önlem teklifine de direndi.

Zirvenin sonuç bildirisinde yaptırım kararı yer almadı ve AB’nin Türkiye ile ilişkilerinin geliştirilmesinde stratejik çıkar olduğuna vurgu yapıldı.

Avrupa Birliği, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki enerji keşfi faaliyetlerine karşı uyguladığı ve seyahat yasağı ile varlık dondurmayı içeren mevcut yaptırım listesini genişletme sözü verdi.

Bloomberg’in haberine göre AB liderleri hali hazırda iki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) çalışanının bulunduğu kara listeyi genişletme çalışması yapılmasına karar verdi. Bu kararla birlikte yaptırım listesine daha fazla Türk vatandaşı ve potansiyel bazı şirket ile kamu kurumlarının girmesi mümkün olabilir.

Liderler Yunanistan’ın, Avrupalı kurumlardan Türk şirketlere finansman yasağı gibi daha sert önlem teklifine ise direndi. Bunun yerine AB mart ayına kadar Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki eylemlerini izleyerek daha sert yaptırımların getirilip getirilmeyeceğini değerlendirecek.

Yunanistan ve Fransa daha sert önlemler istedi

Liderler cuma erken saatte yayımlanan ortak açıklamalarında “AB bölge istikrarını korumaya ve üyeleriyle birliğin çıkarlarını korumaya bağlı kalmayı sürdürecek” değerlendirmesini yaptı.

AB zirvesi Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Fransa’nın başını çektiği ve daha sert önlemler isteyen ülkelerle, Almanya’nın öncülük ettiği dikkatli adım atmak isteyen ülkeler arasında tartışmaya sahne oldu.

Ilımlı adım talep eden ülkeler ABD’de Biden yönetimi ile birlikte hareket etmek için beklemek gerekttiği argümanını dile getirdi.
Liderlerin açıklamasında da “AB, Türkiye ve Doğu Akdeniz konularında ABD ile koordineli hareket etmeyi planlıyor” denildi.


YORUMLAR

Solve : *
18 + 4 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.