DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kamuda esnek çalışma saatleri uygulaması başladı!

01.11.2017
A+
A-

Hükümet esnek çalışma modelini kamu kurum görevlilerine uygulamak için çalışma başlattı.

Hükümet esnek çalışma modelini devlet memurlarına da uygulama kararı aldı. 2018 yılından itibaren hazırlık çalışmaları hızlandıracak. Yeni modele göre memurların çalışma saatleri ile çalışma yerleri esnetilecek, bir yere ve belirli bir zamana bağlı çalışma zorunluluğu ortadan kaldırılacak.

Yeni sistem, hükümetin yayımladığı 2018 yılı programında resmen açıklandı. Kamu kesiminde esnek çalışma biçimlerinin uygulanabilirliğinin araştırılması amacıyla 2014-2016 yılları arasında Devlet Personel Başkanlığı tarafından devlet memurlarının çalışma yerleri ve çalışma saatlerinin esnekleştirilmesi projesinin yürütüldüğü belirtilen programda, “Bu projenin de katkılarıyla 2018 yılı içerisinde kamu kurum ve kuruluşlarında esnek çalışma modelleri için hazırlık çalışmaları başlatılacaktır” denildi.

EMEKLİYE DÖNÜŞ YOLU

Programa göre hükümet kamuda esnek çalışma modelini hayata geçirmek üzere Devlet Personel Başkanlığı’nı sorumlu kurum olarak belirledi. Başkanlık, esnek çalışmayı hayata geçirmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile memur sendika ve konfederasyonlarıyla işbirliği yapacak. Programda esnek çalışma modelinin hayata geçirilmesi için yapılacak işlemlere de yer verilirken, esnek çalışmaya, kamu kurum ve kuruluşlarında etkili bir insan kaynakları planlaması yapabilmek için ihtiyaç duyulduğu ifade edildi. Programda, “Emekli veya görevden ayrılmış liyakat sahibi kişilerin kamuda gönüllü ve ücretli olarak çalışabilmelerine yönelik mekanizmalar oluşturulması için çalışmalara başlanacaktır” denildi.
Programda ayrıca kamu personeline yönelik performansa dayalı değerlendirme sisteminin en geç 2018’in sonuna kadar olgunlaştırılacağı bildirildi. Programda, kamuda performansa dayalı değerlendirme sistemine yönelik hazırlık çalışmalarının tamamlandığı belirtilirken uygulama için mevzuat taslağının gelecek yılın sonuna kadar işleme konulacağına işaret edildi. Performansa yönelik çalışmalar da yine Devlet Personel Başkanlığının sorumluluğunda olacak ve Maliye, Kalkınma ve Çalışma bakanlıklarıyla koordinasyon içerisinde yürütülecek.

ÜCRETLER UYUMSUZ

Programda kamu personel rejimindeki sorunlara da dikkat çekildi. Kamuda görevde yükselme konusunun mevzuatta açık ve yeterli bir şekilde tanımlanmadığı, kamu personelinin kurum ve kuruluşlar arasında dengesiz dağıldığı, personel ile ücret düzeyinin hizmetin gerekleriyle uyumsuz olduğu belirtilen 2018 yılı programında, “Bu sorunlar nedeniyle kamu personelinin performansının ölçülmesinde nesnel ve açık standartların geliştirilmesi önem arz etmektedir” denildi. Hükümet performans ve esnek çalışma konusunda memur sendikalarıyla görüşmeler yapılacağına işaret ederken hükümete yakınlığıyla bilinen Memur-Sen’den özellikle esnek çalışma söylentilerine sert tepki gelmişti.

EMEKLİ ENFLASYON FARKI ALAMAYACAK

 

Milyonlarca kamu çalışanı ile memur, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yeni yılda alacakları zam oranı belli oldu. Ekonomi yönetiminin yaptığı tahmine göre, son üç ayda (ekim, kasım, aralık) enflasyon yaklaşık yüzde 2 oranında artacak. Dolayısıyla temmuz-aralık döneminde enflasyondaki artışın yüzde 3.36 olması bekleniyor. Yasa gereği SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışı geçmiş 6 aylık enflasyona göre belirlendiği için 9 milyonu aşan SSK ve Bağ-Kur emeklisi bu durumda ocak ayında yüzde 3.36 ve 2018 Temmuz ayında ise yüzde 4.02 zam alacak.

Böylece, bir SSK emeklisinin 1.500 lira olan aylığı Ocak 2018’de 50 lira 40 kuruş artacak. Temmuz ayında ise 1.550 lira 40 kuruştan, 62 lira 30 kuruşluk artışla 1.612 liraya çıkacak.
Ancak ekonomi yönetiminin projeksiyonuna göre, enflasyon yüzde 3.36’da kalırsa memur da memur emeklisi de ocak ayında enflasyon farkı alamayacak. Toplu sözleşme gereği maaşlarına ocakta yüzde 4’lük artışla yetinecek. Temmuz ayında ise yine yüzde 3.5 oranında toplu sözleşme zammı verilecek. Ocak-Temmuz enflasyonu yine ekonomi yönetiminin tahmin ettiği gibi yüzde 4.02’de kalırsa bu kez milyonlarca memur ve emeklisine enflasyon farkı olarak sadece binde 2’lik artış yansıtılacak. (Erdoğan Süzer/Sözcü)


YORUMLAR

Solve : *
18 × 29 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.