Piyasalardaki hareketliliğin arka perdesi- Hikmet Baydar
Son zamanlarda TL sepet bazında önemli değerler kaybetti. Ekonomik veriler sebebi konusunda hiç tatmin edici veriler vermiyor. Konu daha çok ekonomi dışı sebepler gibi görünüyor.
Yakın zamana kadar Suriye, Rusya müttefiki olarak hareket ederken içeride ordu ile halk karşı karşıya getirildi, peşinden ciddi bir nüfus göçü yaşandı. İçeride bulunan terör örgütlerine (Türkiye aleyhine çalıştığı alenen bilinen) açık açık verilen ABD desteği ve ABD nin Suriye içerisinde olma çabalarını gördük. Şimdi terör örgütü içerisinde onları eğitme adı altında ABD askeri resimleri görüyoruz. Kısacası bölgede ciddi bir güç savaşı var. Rusya yerini korumağa çalışırken ABD daha atak ve riskli bir yol izliyor. Bu arada Türkiye’yi de kaybetmeğe başladı.
Bu durum pek de göze alınacak bir risk değildi o yüzden de 15 Temmuz devreye alındı ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Oysa Rus savaş uçağı da düşürüldüğü için Rusya-Türkiye ilişkileri de sıkıntılıydı. Buna rağmen ilişkiler olayların aslı anlaşılınca hızla düzeltildi. Şimdi Rusya-İran –Türkiye bölgede barışı oluşturmaya çalışıyorlar. ABD destekli terör örgütlerinin bölgede olmaması demek ABD nüfuz kaybedecek demek. Bölgesel temizlik sürerken ABD açık açık konvansiyel silahlar yığmaya devam ediyor.
Bu hareket Türk Lirası’nın döviz karşısındaki değerinde ve Türk Eurobondlarında ciddi olumsuz etkiler yarattı. Aslında bu manüpilasyon kontrol edilebilirdi. Hazine ve TCMB bu hareketi savuşturabilirdi. Şimdilik bu konuda rahat davranıldı gibi görünüyor.
Eurobond faizlerinin yükselmesi, içeriye daha düşük getiri beklentisiyle para girişini engellemektedir. Kurların yukarıda kalması da enflasyona neden olduğundan reel faizleri tırpanlamakta ve dolayısıyla nominal faizlerde yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır.
Bu konuda bir şeyler yapılmadığı sürece geleceğe yönelik beklentilerin de düzelmesi beklenmemeli.
Şimdi konumuz Zarrab davası ve Türkiye’ye karşı yapılması muhtemel suçlamalar ve yaptırım riski. Türkiye bu dava ile ilişkilendirilerek riskli imajı verilmektedir. Bu maksatlı oyunun bozulabilmesi için. İlişkilerin bir davayla bozulamayacak kadar güçlü olduğu taraflarca perçinlenmelidir.
Ekonomik kaynaklı hareketlere gelince..Şimdilik kısa vadede söz konusu değil. 2018 de belki..
Bölgesel güç oyunları devam ettiği sürece sürpriz hareketleri yaşamaya devam edeceğiz. Bu iş o kadar kısa süreli bir hareket değil. Ancak USD’de değer kaybetmeğe başladı. İşin bir diğer boyutu da bu. O da ABD’nin pek istediği bir şey değil. Kaynak:Finans Gündem
Ekonomist
Hikmet Baydar
Saygılarımla,