DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Markalarınız neden patentlenemez

19.03.2022
A+
A-

Günümüzde hala Markasını patentlemek isteyenleri sıklıkla gördüğüm için bu yazıyı yazma gereği hissettim. Marka ve Patent, Fikri Sınai Haklar içinde birbirinden çok ayrı şeyler olsa da sektörü bilmeyen bir çok sıradan kullanıcı, bir marka hakkını “patentleyebilmek” için tarafıma başvuruyor.

Aradıklarında; “Avukat bey, bizim bir markamız var acaba patentini alabilir miyiz?” diye soruyorlar. Örneğin bir logo tasarlamış müvekkil, bunu bana gönderip “patentini alabilir miyiz?” diye soruyor. Hayır alamazsınız! Çünkü marka tescili başka, patent tescili ise çok başka şeylerdir.

 

Kısaca izah edelim;

MARKA NEDİR?

Marka, bir işletmenin mal veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretleri içerir.

Hemen bir örnek koyalım:

Marka ismi “Helvacı Dede” ibaresi dışında, resimde renkler var, dedenin resmi var, helva resimleri var, ay var, karanlık var…. İşte markayı bazen sadece şekiller, bazen sadece yazılar oluşturabilirken bazen de böyle hepsini içeren görseller marka olarak anılır.

Peki Marka sadece bu ise biz neden her ismin, logonun, görselin patentini almak istiyoruz?

 

PATENT NEDİR?

Patent, buluş sahibinin, buluş konusu ürünü 3. kişilerin belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal etmesini engelleme hakkı olan belgedir. Buluşu yapılan neredeyse her şey patent koruması kapsamına dahildir. Buluşu yapılan bir ürün ya da sistemin bütün hakları patent sahibine ait olur ve ondan izinsiz kullanılamaz.

Patent, ürün veya buluş sahibine, icat ettiği ürünün satışı, pazarlanması, çoğaltılması, bir benzerinin üretilmesi gibi alanlarda ayrıcalıklar getiren resmi bir belge ve unvandır.

Makineler, araçlar, aygıtlar, kimyasal bileşikler ve işlemleri ile her türlü üretim yöntemleri, patent korumasının kapsamındadır.

Marka ve patentin farklarını kısaca anlattıktan sonra, müşterilerin neden markanın “patentlenmesini” istediklerini tahlil etmek gerekir.

Bunun ilk nedenini, kurumun eski adına bağlıyorum. Marka ve Patentlerin tescilini yapan Türkiye’deki ofisin adı eskiden Türk PATENT Enstitüsü idi. Şimdi artık ismi Türk Patent ve Marka Kurumu olsa da internet sitesi hala türkpatent.gov.tr. Logosu da hala TÜRK PATENT.

Bu nedenle dillerde hep Patent olarak kaldı. Marka tescil ofisleri de isimlerini buna göre seçtiler, Adres Patent, Destek Patent, Dış Patent… Hepsi daha çok marka tescili yapıyor ancak isimleri de halkın PATENT aşkı nedeniyle XXXX PATENT olarak ortaya çıkıyor.

Toplumu bilinçlendirmek, marka ile patentin farkını açıklayan, bilgilendiren yayınlar yapmak yerine topluma uyup yanlışın yaygınlaşmasına aracılık ediyorlar.

Markanızı da patentinizi de tescil ettirin ama markanızı patentletmeyin 🙂

Av. Akın Ceylan

Marka & Patent Vekili

 


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.