DOLAR 32,5093
EURO 34,8644
ALTIN 2484,58
BIST 9530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Miras vergisinde son değişikler ve miras vergileri hesaplamaları -2020

Miras vergisinde son değişikler ve  miras vergileri hesaplamaları -2020
22.07.2020
A+
A-

Miras vergisi gayrimenkul üzerine mal varlığı olan kişiler ve yakınları için çok önemlidir fakat yeni düzenlemelerle bankada olan dolar, euro gibi döviz varlıkları ve finansal varlıkların vergileri de miras kapsamında. Peki miras vergisi nedir, miraz vergisi nelerden alınıyor ve miras vergisi nasıl hesaplanıyor? işte miras vergisine dahil olan herşey…

Milliyet gazetesinden Mithat Yurdakul’un haberine göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, hazırladığı rehberle mirasçıların vergilendirilmesine açıklık getirdi. Rehbere göre, bir kişinin ölümü, kayıp kişinin ölümüne karar verilmesi (gaiplik) veya bir kişiye hayatta iken yapılan bağışlamalar, vergiye konu ediliyor. Her mirasçıya düşen miras payı belirlendikten sonra istisnalar düşülüyor, kalan tutarın vergisi yüzde yüzde 1 ile 10 arasındaki tarifeye göre hesaplanıyor.

MİRAS VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Miras kalan dolar ve euro gibi döviz türünden parada ise resmi rayiç üzerinden beyanda bulunuluyor, borsa rayici yoksa tutar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca tespit olunacak kura göre beyan ediliyor. Veraset ve intikal vergisi, tahakkukundan itibaren üç yılda ve her yıl mayıs ve kasımda olmak üzere toplam altı eşit taksitte, ödeniyor. Örneğin, ölüm 1 Şubat 2020’de gerçekleşmiş ve mükellef Nisanda beyanda bulunmuşsa, ödemeleri mayıs ve kasımda oluyor. Mükellefin mayısta beyanda bulunması halinde taksitler kasım da başlıyor.

Miras Vergisi Nedir Ve Hangi Durumlarda Devreye Girer?

Miras konusu gayrimenkul üzerine mal varlığı olan kişiler ve yakınları için büyük önem taşımaktadır. Mirasla birlikte gündeme gelen miras vergisi ise mirasçıların kafasında “Miras vergisi nedir ve hangi durumlarda devreye girer?” sorularını oluşturur. Miras vergisi, mal varlığı bulunan kişinin ölümü durumunda mirasla ya da bir tarafın diğer tarafa karşılıksız olarak mal verdiği durumlarda, mirasçının sahibi olduğu mal için ödediği vergidir. Türk vergi sisteminde veraset ve intikal vergisi olarak da adlandırılır.

Miras vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Bir kişinin ölümüyle mal varlığının tüm hakları mirasçılara geçer. Ancak sadece ölüm sebebiyle değil, mal varlığı olan kişinin diğer kişiye varlığını karşılıksız olarak devretmek istemesiyle birlikte de miras durumu oluşur. Mirasçıların ise sahibi oldukları mal varlığı için miras vergisi ödemesi gerekir.

Miras vergisi beyannamesi ölüm durumunda kişinin ölümü Türkiye’de gerçekleştiyse ölüm tarihinden itibaren dört ay içerisinde verilir. Ölümün Türkiye dışında yabancı bir ülkede gerçekleşmesi durumunda ise eğer mirasçılar Türkiye’de ikamet ediyorlarsa altı ay içerisinde verilir. Ancak mirasçılar da farklı ülkede ikamet ediyorlarsa beyannamenin veriliş süresi sekiz ayı bulabilir. Ölüm değil de kayıp durumu olması halinde, kayıp kararının ölüm siciline kaydolduğu tarihten itibaren bir ay içerisinde miras vergisi beyannamesi verilebilir. Ölüm dışındaki karşılıksız mal devri durumunda ise yirmi gün içerisinde beyanname verilebilir.

Miras vergisi nereye, hangi belgelerle birlikte verilir?

Eğer ölümden kaynaklı mal varlığı devri varsa miras vergisi beyannamesi ölen kişinin en son ikamet ettiği yerdeki vergi dairesine verilebilir. Aynı şekilde kişiden kişiye karşılıksız olarak devredilen mal varlığı için de mal sahibinin ikamet yeri esas alınarak vergi dairesine gidilmelidir. Eğer kişi yabancı ülkedeyse ya da ölümü yabancı ülkede gerçekleştiyse Türkiye’de en son bulunduğu ikamet yeri esas alınarak, o yerdeki vergi dairesine gidilmelidir. Eğer mirasçı yabancı ülkede bulunuyorsa, bulunduğu ülkedeki Türkiye Konsolosluğu’na giderek işlem yapması gerekir.

 

Miras vergisi beyannamesi verecek olanlar, beyannameyle birlikte vermeleri gereken çeşitli belgelerden de sorumludur. Belgeler mal varlığının çeşidine göre değişkenlik gösterse de genel anlamda hazırlanması gereken belgeler; mirasçılık belgesi, vasiyetname, ticari gelir tablosu, masraflara ve borçlara ait belgeler, gayrimenkuller için tapu fotokopisi, ölüm ve mirasçılık bildirimi.

Miras vergisi nasıl hesaplanır?

Miras vergisi tarifesi her yıl değişkenlik gösterir. 2017 yılı için miras vergisi hesaplanırken, tutar ilk 210.000 TL için veraset yoluyla devir işlemlerinde yüzde bir, karşılıksız devirlerde yüzde on olarak belirtilmiştir. Bu tutardan sonraki 500.000 TL için veraset devirlerinde yüzde üç, karşılıksız devirlerde ise yüzde on beş olarak eklenir. İlk 210.000 TL’den sonraki 1.110.000 TL için ise veraset devirlerinde yüzde beş, karşılıksız devirlerde yüzde yirmi olarak ekleme yapılır. Tutarın 3.820.000 TL’yi aşması durumunda ise vergi tarifesi veraset devirlerinde yüzde on, karşılıksız devirlerde yüzde otuz olarak sabitlenir.

Miras vergisi ödemesi, beyanname verildikten sonraki üç yılda mayıs ve kasım aylarında olmak üzere toplam altı eşit taksitle ödenir.


YORUMLAR

Solve : *
14 + 1 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.