DOLAR 32,3702
EURO 35,0146
ALTIN 2324,01
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

2021’de işletme sermayenize dikkat!

Değerli İş Sahipleri,

Pandemiden dolayı ekonomiler, planlar, bütçeler karıştı. Şirketler her ay bütçelerini revize etmeye başladılar. Eylül ayına kadar 2020 ötesini pek göremezken, Eylül’den beri 2021’in de en az 2020 kadar, belki de daha fazla, zor geçeceğini kestirebilmeye başladık.

Ancak halen büyük bir belirsizlik söz konusu. Pandeminin sonu ne zaman gelecek, ekonominin yakasını ne zaman bırakacak, hala belli olmadığı için işletmeler bütçe yapmakta, hayatta kalmakta zorlanıyorlar.

Peki tüm bu belirsizlik içinde işletme sahipleri ve yöneticileri olarak neye dikkat etmek gerekiyor?

Bu hafta bu soruya cevap bulabilmek, yol haritası çizebilmenize yardımcı olabilmek adına işletme sermayesinden bahsetmek istiyorum.

İşletme sermayesi, işletmenizin ürün veya hizmet satışlarınızdan gelecek geliri elde edene kadar işletmenizi döndürmek için gerekli olan paradır. Formüle dökecek olursak;

Brüt işletme sermayesi = Eldeki nakit + Kısa vadeli alacaklar + Envanter + Kısa vadeli yatırımlar

Brüt işletme sermayesi kısaca mevcut (cari) varlıklarınızın toplamıdır. Yani likit (1 yıl içinde nakde dönebileceğiniz) varlıklarınızdır.

Ancak likidite durumunuzun gerçekten sıhhatli olup olmadığını bilmek istiyorsanız bakmanız gereken gösterge brüt işletme sermayesinden ziyade net işletme sermayesidir.

Net işletme sermayesi = Mevcut varlıklarınız – mevcut borçlarınızdır.

Mevcut borçlarınız neler olabilir? Örneğin tedarikçilerinize olan kısa vadeli (yani 1 yıldan az vadeli) borçlarınız, kısa vadeli vergi borçlarınız gibi.

Yani bankanızdaki nakit paranızın tutarı ne kadar süre daha hayatta kalıp kalamayacağınızla ilgili pek bir şey anlatmıyor. Mesele, gelir elde edene kadar işletmenizi döndürebilecek kadar sermayeniz var mı?

Pandemi döneminde hizmet sektöründeki işletmeler başta olmak üzere büyük-küçük tüm işletmeler ciddi şekilde hacim kaybı ve nakit sıkıntısı yaşamaya başladı. Üretim sektörü tedarik zinciri süreçlerinde zorlu sınavlar veriyorlar. Ürünlerin dağıtım kanalları köklü şekilde değişti ve değişim devam ediyor. Örneğin daha evvel Karaköy’de severek kahve içtiğiniz kafelerin hepsi şu anda kapalı. Ancak kahveler hala içiliyor. Nasıl? Tüketici kahve siparişini online vermeye başladı. Kahve firmaları da kahvelerini restoran ortamında sunmak yerine tüketicinin evine göndermeye başladılar. Bu ve bunun gibi etkilerini ileriki yıllarda derinden hissedeceğimiz köklü değişiklikler olmaya devam ediyor. İşletmeler olarak tüm bu değişimi yapıp ürününüzü tüketiciye ulaştırıp paranızı tahsil edene kadar geçen zamanda hayatta kalmanızı sağlayan yegane kaldıracınız net işletme sermayeniz.

2021 yılında işletmenizde yapmanız gereken değişimleri hayata geçirip bırakın hayatta kalmayı atağa geçmeyi istiyorsanız net işletme sermayenizi “haftalık” olarak planlamanızı ve takip etmenizi öneririm. 2021, işletme sermayesini akıllıca kullananların yılı olacak.

Sağlıcakla kalın,

Nil Akan Palacios


YORUMLAR

Solve : *
7 × 4 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.