DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ASEAN bölgesi ve keşfedilmemiş fırsatları!

07.11.2019
A+
A-

Uzun yılardır süre gelen ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı durulacağa benzemiyor. Küresel ekonomi bu sürtüşmeden 2020 yılında 700 milyar dolar zarar görebilir.

IMF’nin bu tahmini 2020 yılında beklenmeyen ve öngörülemeyen ticari riskler sebebi ile daha da aratabilir.

Dünya ticaretinde dengelerin sağlanamaması ve ticari eğilimin artış göstermesi sebebiyle, gelişmekte olan ülkeler farklı arayışlara girdi. Bununla birlikte Çin, Hindistan ve Japonya dışında kalanlar ekonomiler bir araya geldi. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) oldukça önemli bir yapılanma oluşturdu.

Ambargolar, kotalar, geri dönen ürünler, dijital kavgalar derken Türkiye, ABD- Çin geriliminden oldukça etkilendi. Bunun önüne geçmek isteyen Türk girişimci ve yatırımcıları için  Güneydoğu Asya ülkeleri bulunmaz ticaret ve yatırım fırsatları yaratıyor.

Nedir ASEAN?

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) 1967 yılında kuruldu. Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler, Singapur, Bruney, Vietnam, Laos, Myanmar ve Kamboçya olmak üzere toplamda 10 ülkeden oluşuyor. Birliğin en önemli amaçları ekonomik, sosyal, kültürel, teknik ve eğitim alanında işbirliği yapmaktır.

Birliğin bugün ki toplam nüfusu 650 milyondur. Genç nüfus oranı yüksektir ve iş gücü oldukça dinamiktir. Ülkelerin bir araya gelerek oluşturduğu toplam Pazar büyüklüğü 3 trilyon dolara yakındır. Pazar büyüklüğü her yıl neredeyse %4-5’lik büyüme oranı ile dikkat çekmektedir.

Geçtiğimiz yıl temmuz ayında Türkiye ile ASEAN arasında “Pratik İş Birliği Alanları” yol haritası karşılıklı kabul gördü. Bu işbirliği sayesinde Türkiye’den ASEAN ülkelerine giden yatırımlar %55 seviyelerinde yükseldi. Giderek daha da artması bekleniyor.

İş fırsatları nelerdir?

Özellikle Malezya’da hizmet sektöründe öncelikli yatırım alanlarının, eğitim ve öğretim hizmetleri, sağlık turizmi, yenilenebilir enerji ve yeşil teknoloji, İslami finans, telekomünikasyon ve mobil servisler, atık yönetimi, AR-GE ve tasarım faaliyetleridir.

Uzun zamandır tarım ile uğraşan ülkemiz tarım teknolojileri ve mekanizasyonu konusunda oldukça deneyimli. Malezya’da ise bu konuda oldukça eksik var. Bu doğrudan yatırım yapabilmek için uygun bir alandır.

Metal olmayan mineral endüstrisi, havacılık, tekstil ve tekstil ürünleri, temel metal üretimleri, elektrik ve elektronik, mühendislik ve müşavirlik destek hizmetleri, makine ve ekipman üretim hatlarının kurulması gibi diğer konularda yatırımcıları beklemektedir.

 

 

 

İhracat hacmi büyüyor.

Vietnam pazarından en çok dikkat çeken konu ilaçlar. İlaç pazarının büyüklüğü 5,2 milyar dolarlık büyüklüğe sahiptir. Yapısal olarak Vietnamlıların büyük çoğunluğu ilaç maliyetlerini kendileri karşılıyor. Dolasıyla ilaç alırken fiyatlar oldukça önem teşkil ediyor.

Türkiye ile Vietnam arasında  1 milyar doları aşkın dış ticaret hacmi bulunmaktadır. Özellikle ilaç sektöründe büyümek isteyen Türk yatırımcılar için uygun bir pazardır.

İlaç sektörü dışında gelişmekte olan  alanlara bağlı olarak inşaat malzemeleri ve ekipmanları, tekstil ürünleri, bisküvi ve şekerleme, kuru/yaş meyveler ve kuruyemiş ve sakatat ürünleri de ihracat edilen ürünler arasındadır.

Ticaret yapmadığımız ülkeler fırsatlar ile dolu.

ASEAN ülkesi olması rağmen ticaret bağımızın olmadığı dört ülke bulunuyor. Myanmar, Kamboçya, Laos ve Brunei yapısal olarak küçük ekonomilere sahiptir. Dolasıyla ekonomileri de yatırımcıları cezp etmemektedir.

Myanmar 51 milyon, Kamboçya ise 15 milyonluk nüfusu ile potansiyeli yüksek durumdadır. Özellikler olarak hazır giyim ara ürünleri, petrol ürünleri, inşaat malzemesi, makina, motorlu araçlar, kozmetik ve eczacılık ürünlerine ihtiyaçları bulunuyor.

Her ülkenin kendine has ve özel ihtiyaçları bulunuyor. Yapılan anlaşmalar sebebiyle de bu ülkeler Ticaret Bakanlığı İhracat Destek Programı kapsamına da giriyor.

Riski düşürerek, yüksek bir ihracat hacmine erişmenizi diliyorum.


YORUMLAR

Solve : *
21 − 16 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.