Çalışan kadın olmanın zorluklarını nasıl çözersiniz?
Ülkemizde hızlı toplumsal değişim yaşanmaktadır Her değişim, beraberinde kimlik ve kişilik çatışmasını getirir. Bireylerin gelişim, kişilik ve uyum sorunları beraberinde sosyal sorunlara neden olur.
Sosyal sorunlar toplumsal/kültürel çatışma ve sosyal çözülmeye yol açarak bir yandan refah düzeyi yüksek bir toplum içinde giderek artan problemli kişiler üretmektedir. Psiko-sosyal sorunlar modern hayatın beraberinde getirdiği kadın-erkek, eğitim düzeyi düşük-yüksek, çalışan ya da çalışmayan her farklı toplum kesim içine yer alan bir olgudur.
Şehir hayatı içinde üretime ve tüketime odaklanmış bireyler kendilerine yeterli zaman ayıramadığı, hayatına yön verecek sağlıklı değerler oluşturmadığı için mutsuzluk, huzursuzluk, güvensizlik, çaresizlik ve tükenmişlik duygusu içinde yaşamlarını sürdürürler.
Çalışma hayatında kadınların aktif katılımı hızla artıyor.
Kadınların eğitim düzeyinin yükselmesi, ekonomik hayata ve üretime aktif katılımı yanı sıra aile içinde eş ve anne olması, iş yaşamının sorumlulukları yerine getirmede karşılaştığı güçlükler düşük ücret, çalışma koşullarındaki olumsuz faktörler, çocuklarına yeterli zaman ayıramaması, eşinden yeterince destek görmemesiyle beraber ekonomik ve sosyal sorunlar kadının hayat içinde yaşam kalitesini düşürmüş ve psiko-sosyal sorunlara yol açmıştır.
Çalışan kadınların sorunları
Tükenmişlik içinde çalışan kadın, kişilik, duygusal, bedensel ve sosyal güçlükler yaşar. Kendi benlik algısı ve saygı zedelenebileceği gibi iş ve sosyal yaşama ilgisizlik, tepkisizlik, olumsuz duygu ve düşünceler geliştirir. Ağır sorumluluklar ve iş yükü ile baş etmeye çalışır. Baş etme çabası sıkıntı, stres ve bunalıma sürükler. Bir süre sonra iş yaşamındaki zorluklar duygusal ve fiziksel bitkinliğe yol açar. Yorgunluk, baş ağırılar, uykusuzluk ve bedensel yakınmaları artar. Bedensel sorunlara paralel aile, sosyal çevre ve iş yaşamına duyarsızlaşır. Öfke, kızgınlık patlamaları gösterir ya da içe kapanır, insanlardan uzaklaşır.
Çalışan kadınlar sorunlarını nasıl çözer?
Tükenmişlik içinde çalışan kadınların, yaşadığı sorunların çözümünde uzmandan yardım alması faydalı olur. Danışmanlık hizmetiyle, gerek iş gerekse aile içi ilişkilerinde iç görü ve farkındalık kazanılması amaçlanır.
İş yerinde net, anlaşır, somut sınırlar, gerçekçi hedef ve beklentiler geliştiren kadın, kendi sınırlarını zorlayan tutumları durdurarak yaşamın getirdiği zor duygularla baş edebilecek duygu yönetim becerisine sahip olmalıdır. Boş zamanlarını verimli değerlendirebilmeli, iletişim engellerinden kaçınmalı ve açık iletişime önem vermelidir.
Kadının çaresizlik, değersizlik duygularının giderilmesinde aile ve toplumsal çözüm kaynakları harekete geçirilip aile, iş ve toplumsal çevreyle uyumu desteklenir. Bu amaçla danışma merkezleri yaygınlaştırılarak çalışan kadınlara kolay, ulaşılabilir ve sosyal güvence kapsamında hizmetler olmasına özen gösterilmelidir.