DOLAR 34,733
EURO 36,577
ALTIN 2955,817
BIST 9827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dayanıklılık ve esneklik nasıl artırılır?

Üzüntü, öfke, çaresizlik, umutsuzluk hissediyoruz. Tüm bu stres, travma içinde psikolojik dayanıklılığımızı ve esnekliğimizi artırabilir miyiz?

Zihinsel esneklik ve psikolojik dayanıklılık, yaşadığımız stres-travmayla daha iyi mücadele etmemize yardım eder.

Gerçekçi iyimser ve olumlu bakış açısına sahip olmak beraberinde psikolojik dayanıklılığı artırır.

Dayanıklılık ve iyimserlik nasıl artırılabilir?

1. Destekleyici ilişkiler kurarak;

Bu ilişkiler, aile ve arkadaşlar olabileceği gibi, manevi topluluğumuz veya katıldığımız gönüllü topluluklar aracılığıyla da oluşturulabilir. Destekleyici ilişkiler, zor yaşam koşullarıyla mücadele ederken bize cesaret verir.

2. Başkalarına hizmet ederek;

İhtiyacı olan insanlara, hayvanlara, canlılara yardım etmek ve gönüllü olmak, bizi daha mutlu hissettiren serotonin seviyelerini yükseltir.

3. Olumlu bir bakış açısı sürdürerek;

Stresin-travmanın hayatın bir parçası olduğunu, kalıcı olmadığını ve değişeceğini kabul ettiğimizde bakış açımız değişir. Olumsuzluk ağına saplanıp kalmak yerine, iyimserlik ve umut ile daha önce farkında olmadığımız yeni çözüm yolları görürüz.

4. Gerçekçi hedefler belirleyerek;

Zaman içinde küçük adımlar atmak, hedefimize ulaşmamıza ve görünüşte yenilmez zorlukların üstesinden gelmemize olanak tanır.

5. Duruma göre hareket ederek;

Cevapları araştırmak, zorlukların üstesinden gelmek için bir plan geliştirmek ilk adımdır. Bazen, olumlu bir şey yapmak gibi basit bir davranış, daha iyimser hissetmemize yardımcı olabilir.

6. Geçmiş deneyimlerden yararlanarak;

En son ne zaman zor bir şeyle karşılaştığımızı düşünelim. Travmayı atlatmamıza ne yardımcı oldu? Destek olarak bize kim yardımcı oldu? Bizi umutlu hissettiren ne oldu?

7. Kendimize iyi bakarak;

Sağlıklı uyku, beslenme ve egzersizin yanı sıra dua, meditasyon, şükür ile maneviyatı güçlendirmek, rahatlama teknikleri ile stresi azaltarak özbakımımıza devam etmemiz önemlidir.

8. Harekete geçme zamanını bilerek;

Kaybımız için yas tutmamız, olumsuz duygular hissetmemiz doğaldır. Bunun için kendimize izin verelim. Bütün bu yoğun duygularla beraber, hareket ve ilerleme zamanının geldiğini de fark edelim.

Doç. Dr. U. Güney Özer


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.