Dijital Hizmet Vergisi!
Dijital Hizmet Vergisi
Başlığı okuduğunuzda ilk aklınıza gelen internet üzerinden yapılan harcamalara getirilen yeni bir vergi düzenlemesi olabilir. Fakat durum tam olarak öyle değil.
Peki Dijital Hizmet Vergisi Nedir?
Bu vergi sistemi internet üzerinden gelir elde eden herkesi kapsamıyor. Yani daha evvel vergi ödemeden (yasal sınırlar içerisinde) internet üzerinden satış yaptıysanız panik yapmanıza gerek yok.
Dijital hizmet vergisi eski vergi yükümlülüklerine ek olarak olarak getirilen yeni bir vergi türü. İnternet üzerinden belli muafiyetler dahilinde olmayan herkes satış yaptığında vergi ödemekle yükümlüydü. Eğer ki muafiyetler içerisinde yer almıyorsanız ve hiç vergi ödemesi yapmadıysanız geriye dönük 5 yıllık bir incelemeye tabii tutulacağınızı bilmelisiniz.
Dijital Hizmet Vergisinin Mükellefleri Kimdir?
Dijital hizmet vergisinin ödemek zorunda olanlar ise; Türkiye’de elde edilen hasılatı 20 milyon Türk lirasından veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon avrodan fazla olan dijital hizmet sağlayıcılarıdır.
Vergiye tabi hizmetler; dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri, sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin dijital ortamda satışı ile bu içeriklerin dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına veya elektronik cihazlara kaydedilmesine veya bu cihazlarda kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulması, kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesi hizmetleri, kullanıcılar arasında bir mal veya hizmetin satılmasına veya satılmasının kolaylaştırılmasına yönelik sunulan hizmetler ve dijital ortamda dijital hizmet sağlayıcıları tarafından verilen aracılık hizmetleridir.
Vergiye tabi bir kazancın olmuşması için faturalar yeterlidir. Nakit tahsilatlar süreci değiştirmez. Şirketinizin yurt dışında olması vergi sistemini etkilemez çünkü Türkiye sınırları içerisinde faaliyet göstermeniz ve kazanç elde etmiş olmanız sizleri mükellef yapar.
Dikkat edilmesi gereken bir başka husus gerekli görülür ise hizmeti alanların, müşterilerin dahi verginin ödenmesinden sorumlu tutulmasına ilişkin düzenlemenin yapılabileceğidir. Kanunda “Mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, iş yerinin, kanuni ve iş merkezlerinin bulunmaması hâlleri ile gerekli görülen diğer hâllerde Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanlar ile işleme ve ödemeye aracılık edenleri verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir.” Düzenlemesine yer verilmiştir.
Dijital Hizmet Vergisinin Oranı Nedir?
Dijital hizmet vergisi oranı %7,5’tir. Dijital hizmet vergisi, matraha oranın uygulanması suretiyle hesaplanır. Bu şekilde hesaplanan vergiden herhangi bir indirim yapılmaz.