DOLAR 34,4848
EURO 36,4265
ALTIN 2958,478
BIST 9367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Faydalı model veya patenti  olanlara kurumlar vergisi desteği!

02.01.2020
A+
A-

Ar-Ge faaliyetleri, inovasyonel çözümler ve yazılım yapanlar reel olarak imalat yapanlar kadar destek görmek istiyor. Devlet destekleri sistemiz de son yıllarda bir çok değişiklik yapıldı. Henüz tam olarak dijital dönüşüm alanlarındaki girişimciler destekleniyor diyemesek de iyi gelişmelerde oluyor.

Üretmek konusunda sorun çekmeyen girişimciler Marka tescil, faydalı model ve patent almak konusunda zorluk çekiyorlar. Harçlar, işlem süreleri, bilgiye erişim gibi konularda güçlük çeken üretici/yazılımcı yada girişimciler bu konulardan uzak duruyor. Dünyada her 1 dakika da 4 markalama işlemi yapılırken, Türkiye’de bu oranlar oldukça düşük. Kıyaslanabilir durumda bile değil. Haliyle dünya rekabet savaşlarında kendi markamızı yaratamıyor olmamızda bir tesadüf değil.

Bu iki ana sorunu bir arada çözmek adına vergi istinası uygulanmaya başlandı. Böylelikle Ar-Ge, inovasyon ya da yazılım faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan buluşların; pazarlanması halinde elde edilen kazanların %50’si kurumlar vergisine tabii değildir. Pazarlanma faaliyetleri için buluşun Türkiye’de seri üretime tabi tutularak pazarlanması sonucu kiralanması, devri veya satışı için geçerlidir.

İlgili buluşun seri üretiminin Türkiye’de üretilmesi en temek şarttır. Fakat satışı için yurt içi veya yurt dışı diye net bir ayrım yapılmamaktadır. İhracat yapmanız halinde dahi istisnadan faydalanabilirsiniz.

Türkiye’de gerçekleştirilen üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmı da aynı şekilde % 50 kurumlar vergisi istisnasından yararlanabilir.

Patent veya faydalı model belgesinin sahibi ya da patent veya faydalı model belgesi üzerinde tekel niteliğinde özel bir ruhsata sahip olanlar bu vergi istinasından faydalanabilirler.

Patent veya faydalı model belgelerinin üzerinden geçerlilik süreleri yer almaktadır. Bu süreleri dolmamış her belge ile başvuru yapılabilir. Uygulamadan bahsederken şirketler içinmiş gibi konuşuluyor olsa da genç girişimciler de faydalanabilir. Yani gerçek şahıs statüsünde yer alanlar da şirketler ile aynı haklara sahiptir.

Maalesef hem bu istisnadan hem de Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında öngörülen istisnadan yararlanmak mümkün değildir. Çünkü aynı anda aynı konu ile ilgili iki kere destek alınamaz.


YORUMLAR

Solve : *
5 + 2 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.