DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Girişimci kadınlara yönelik destekler

“Yeryüzünde gördüğümüz her şey, bir kadının eseridir.”

Mustafa Kemal Atatürk

Gerek dünyada gerekse Türkiye’de toplumun yarısını kadınlar oluşturuyor. Kadının toplum içindeki bu varlığı ile birlikte konumunu da güçlendirmek sürdürülebilir kalkınmanın da anahtarı konumunda. Bu sebeple başta devlet kurumları olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu, pozitif ayrımcılık kapsamında kadının ekonomideki rolünü güçlendirmek ve iş kurma hayallerini gerçeğe dönüştürmek için kadın girişimcilere maddi ve niteliksel destekler vermektedir.

 

Örnekleriyle misyon, vizyon ve değerler kavramları için TIKLAYINIZ!

 

KOSGEB başta olmak üzere farklı platformların kadınlara sunduğu bu olanaklar ile kadınların istihdam piyasasına aktif katılımının önü açılıyor. Devlet ve sivil toplum kuruluşları tarafından kadın girişimcilere verilen hibeler, faizsiz krediler, düşük faizli krediler, eğitim ve mentörlük gibi destekler sayesinde ülke ekonomisinin de canlanması hedefleniyor.

 

KOSGEB Kadın Girişimci Destek Programı: Pozitif ayrımcılık kapsamında KOSGEB, yeni iş kurabilmeleri ya da mevcut işlerini büyütebilmeleri için kadınlara 60 bin TL hibe ve 370 bin TL’ye kadar düşük faizli kredi veriyor. Bunun için KOSGEB tarafından verilen zorunlu Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi programının başarı ile tamamlanması ve projenin yetkili kişilerce kabul edilmesi gerekiyor. Pandemi ile birlikte eğitimlerin uzaktan ve online hale gelmesi de ayrıca kadın girişimci adaylarının işini kolaylaştırıyor.

 

Kadın Girişimci Derneği (KAGİDER): Kadınlara nasıl daha iyi bir girişimci ve başarılı bir iş kadını olacaklarına dair eğitim, rehberlik ve mentörlük hizmetleri vermekte olup; ayrıca kadın girişimcilerin finansal kaynak erişimlerine dair yol göstererek onlara destek olmaktadır.

 

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV): Özellikle dar gelirli kadınların iş yaşamına kazandırılması sonucu daha kaliteli bir yaşam sürmeleri için güçlendirme programları kapsamında kadınlara eğitim ve danışmanlık hizmeti veriyor. Ayrıca iyi bir iş fikri olan kadınlara da ekonomik güçlendirme kapsamında mikro kredi ve pazarlama desteği sağlanıyor.

 

Kredi Garanti Fonu (KGF): Bakanlar Kurulu kararı ile işletmelere kefil garantisi sunmak amacıyla oluşturulan kurum, teminat yetersizliği nedeniyle bankalardan kredi temin edemeyen işletmelerin kredi temin etmesine aracılık ediyor. Kadın girişimcilerce ödemesiz dönemli olarak 130 bin TL’ye kadar temin edilebilen kredilerin 5 yıl içerisinde geri ödenmesi gerekiyor. Vadesi geçmiş SGK ve vergi borcu bulunan mükellefler bu krediden yararlanamıyor.

 

Kadın Girişimci Kredileri: Aktif büyüklük sıralamasında ilk 10 arasında yer alan bankalar, 36 aya ve 800 bin TL’ye varan tutarlarda, düşük faizli kredilerle kadın girişimcilere destek veriyor.

 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK): Çiftçiliği meslek olarak benimseyen kadın girişimcilere proje bedelinin %70’i oranında hibe ve proje değerlendirmelerinde %10 ilave puan verilmektedir. Desteğe hak kazanabilmeniz için en az tarım meslek lisesi düzeyinde bir diplomaya sahip olmak ve diğer IPARD kriterlerini karşılamanız gerekmektedir.

 

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı: Evde üretim yapan kadınların yararlanabileceği faizsiz ama geri ödemeli bir mikro kredi programıdır. Bu krediden yararlanmak isteyen ev hanımları, akraba üyelerini içermeyen en az 5 kişilik grup oluşturmak koşuluyla bu kredi programına başvurabilir. Başvuru için öncelikle TGMP şubelerinden birine giderek başvuru yapmanız ve başvurunun onayından sonra TİSVA (Türkiye İsrafı Önleme Vakfı) eğitimlerine katılmanız gereklidir. Eğitimleri tamamlamak, krediye hak kazanmak için yeterlidir. Program kapsamında ilk etapta 1.500 TL tutarında kredi alınabilmektedir.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Desteği: Kadınların kendi işinin patronu olmasını hedefleyen bakanlık, kadın girişimcilere 8 yıl vadeli ve 15 bin TL tutarında kredi veriyor. Ancak bu krediden faydalanmak için gerekli şartların oldukça dar ve detaylı olduğunu bilmelisiniz.

Kurumların destek programları, içerikleri ve tutarları zamanın gerekliliklerine göre değiştiği için güncel duruma yönelik kurum web sitelerini mutlaka detaylı bir şekilde inceleyiniz.

 


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.