DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İK’lar özgeçmişleri ne kadar sürede ve nasıl inceliyor?

31.03.2022
A+
A-

“Sürekli iş başvurusu yapıyorum neden dönüş olmuyor?” Kabus gibi günler… İş arayıp duruyorsunuz, ilanlara başvuruyorsunuz ama bir türlü başvurularınıza geri dönüş alamıyorsunuz, mülakata bile çağrılmıyorsunuz. Neden, diye sorup duruyorsunuz kendinize.

Bu yazımda amacım kesinlikle iş arayan kesimi eleştirmek ve İnsan Kaynakları Uzmanlarını korumak değil sadece Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV)’in Özel İstihdam Bürosu www.bagevkariyer.com ‘dan gözlemlerim üzerine bildiklerimi ve tavsiyelerimi paylaşmaktır öncelikle bunu belirtmek isterim. Ancak iş başvurusu yaparken diğer dinamikleri de bilirseniz daha bilinçli hareket eder ve kendinizi geliştirip markanızı kuvvetlendirirsiniz.

İnsan Kaynakları çalışanlarının adayların özgeçmişlerini incelerken belirli bir okuma kalıbı izlediğini ortaya koyan araştırmanın en çarpıcı sonucu ile başlayalım isterseniz, işverenler her bir adaya ait bir CV’yi yalnızca 6 saniyede okuyor… İş arayanların hazırlamak için saatler hatta günlerce uğraştığı CV’lerinin, işverenler tarafından yalnızca altı saniyede okunduğunu kabullenmesi zor olabilir. İnsan Kaynakları Personelinin CV’leri uzun uzun okumadığını biliyoruz ama 6 saniye gerçekten kimsenin beklemediği kadar kısa bir süre.

Bunun için işinizin zor olduğunu belirterek ufak ama önemli birkaç tavsiyede bulunmak isterim. Eksik, görev tanımlarının ve iletişim bilgilerinin yazılmadığı CV’ler kullanmayın. Benim de şu ana kadar yaptığım çalışmalardan gördüğüm beyaz yaka – uzman – yöneticiler bu konuda daha hassaslar ve CV’nin öneminin farkındalar. Özellikle mavi yaka ve ara pozisyonlar için iş arama kanallarının formatı yeterli olabiliyor. Ancak bunda da içeriğin yeteri kadar verilmesi beklenmektedir. Yaratıcılık gerektiren pozisyonlarda, adayın CV formatı önem kazanır elbette. Bununla birlikte, CV’den beklenti içerik ağırlıklıdır. Görev tanımı detayları, eğitim vb. Ayrıca verilen bilgilerde herhangi bir tutarsızlık olmaması önemli.

İnsan Kaynakları Uzmanlarının büyük çoğunluğu CV’lerde fotoğraf görmek istiyor. Gereklilik pozisyona göre tercih sebebi olabiliyor. Fotoğrafın tercih sebeplerinden birisi de mülakatı kiminle yapacaklarını görmek ve görüşme sonrasında unutmamak için. Fotoğraf kullanılacaksa profesyonel çekilmiş bir fotoğraf olması şart. Selfie değil, sosyal ortamda çekilmiş hiç değil.

Özgeçmişinizde en önemli kısım iş tecrübelerinizdir. Eğer yeni mezun / tecrübesiz değilseniz bu kısmı ön planda ve daha detaylı olarak göstermeniz çok önemli. İşverenler sizin eski işinizde neler yaptığınızı ve nasıl yaptığınızı daha sizi görmeden bilmek istiyor.
Arial ya da Times New Roman gibi okunur yazı tipleri tercih edin. Yazı boyutu 10 – 12 punto olmalıdır Kullandığınız kağıdın boyutu A4 ve yalnızca bir yüzü yazılı olmalıdır.

Önyazı hala pek çok iş arayan tarafından üzerinde durulacak kadar önemli bulunmasa da, aslında en az CV kadar kritik bir etkiye sahip. İşe alım uzmanının dikkatini çekecek kadar iyi bir önyazı, adayın benzer binlerce aday CV’si arasından hızla sıyrılmasını sağlayabiliyor. Önyazınızda, yazmak üzere olduğunuz organizasyona ve pozisyon için aranan gereksinimlere odaklanmalısınız. Önyazınızı iyi yazmışsanız İnsan Kaynakları Sorumlusu özgeçmişinizi zaten okuyacaktır. Onun için CV’nizde zaten var olan bilgiler yerine farklı özelliklerinizi vurgulamaya çalışmalısınız. Önyazı, özgeçmişinizi tamamlamak için, tekrarlamak için değil. Bu nedenle sadece özgeçmişinizde yer vermediğiniz daha önemsiz, ancak fark yaratan özelliklerinizi sergilemelisiniz.

En iyi sonuç için başkalarının görüşlerinden faydalanmanız her zaman önemlidir. Özgeçmişinizi tamamladığınızda bir arkadaşınızın, işe alımdan sorumlu bir kişinin ya da sizi hiç tanımayan birinin görüşünü alın. Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV)İn BAGEV Kariyer CV Destek Projesi’nden faydalanabilirsiniz. (www.bagev.org.tr) Pozisyonun niteliklerine göre başvurmak istediğiniz şirketlerin her biri için özgeçmişinizi düzenleyin. Özgeçmişinizin, mezuniyet yılı, ortalama gibi önemli bilgileri içermesine dikkat edin. Yazım ve noktalama hatalarını bir kere daha kontrol edin.

Gülşen ARAS
Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV)
Genel Sekreteri


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.