İş görüşmesinde nasıl giyinilmeli?
İş görüşmelerinde ilk izlenim çok önemli. İlk izlenimde ise hal tavır kadar giyim de çok etkili. Peki iş görüşmesinde ne giymeli?
Giyeceğiniz kıyafet, iş görüşmesine gittiğiniz firmanın, şirketin ya da küçük işletmenin konseptine uygun olmalı. Ciddi ve masa başı işlerde çalışacaksanız ceketler ve kalem etekler tam size göre. Simsiyah giyinmekten kaçının, mavi yeşil gibi doğal tonlar kullanın ama kombinlemekte zorlanırım diyorsanız siyahı ve beyazı beraber kullanabilirsiniz.
İş görüşmesinde sizi öne çıkaracak noktalar için TIKLAYINIZ!
Eğer yaratıcı bir işte uğraşacaksanız o zaman yaratıcılığınızı ortaya koymanız gereken bir stil ile işvereninizi işin hakkını verebileceğinize ikna edebilirsiniz. Tabii ki yine de çok sıra dışı olmamakta fayda var.
MAKYAJA YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN İPUÇLARI
Makyaja gelirsek, iş görüşmelerinde ne kıyafetiniz ne de makyajınız sizin önünüze geçmemeli. Asıl konu sizsiniz. O nedenle makyajınıza dikkat edin ama kendinizle yarıştırmayın. Doğal tonlarda, toprak tonlarında bir makyaj kurtarıcınız olacaktır. Çok koyu renk rujlardan kaçının. Hem sürmesi zor hem de sizi fazla vamp gösterir. Nude tonlarda rujlar ve şeftali tonlarında bir allık işinizi görecektir. Eğer kontör uygulaması yapıyorsanız çok keskin olmamasına oldukça yumuşak ve doğal kalmasına özen gösterin.
Saçlarınız mümkünse düzgünce toplu olsun. Yüzünüzü kapatan saçlar kendinizi saklamak istediğinizi hissettirir ve işvereninize özgüvensiz olduğunuzu düşündürebilir.
Bunların hepsinin yanında temiz olmaya, temiz ve ütülü kıyafetler giymeye özen gösterin.
İş görüşmesine giderken başvurduğunuz pozisyon veya başvuru yaptığınız şirkete göre dikkat edilmesi gereken bir takım püf noktalar var.
İş görüşmesine giderken geçerli olan ilk nokta, temiz, düzgün kıyafet seçimi yapmak gerekiyor. Görüşmeye gitmeden önce seçtiğiniz kıyafeti mutlaka deneyin. Bazen iş görüşmesine giden adaylar uzun saatler boyunca görüşmeyi beklemek zorunda kalıyor. Böyle bir durumla karşılaşma ihtimaline karşı, rahatsız hissedeceğiniz bir kıyafetin önlemini de görüşmeye gitmeden önce almış olursunuz.
İş görüşmesine giderken nasıl giyinilmesi gerektiğiyle ilgili hem kadınlar hem de erkekler için geçerli olan bir diğer kural da aşırıya kaçmamak gerekiyor. Aşırı dikkat çeken kıyafet veya aksesuar seçiminin, kişilik özelliklerinizin önüne geçeceğini hatırlatmakta fayda var. Olumlu bir ilk izlenim açısından da aşırıya kaçmamak son derece önemli.
Kadınlar iş görüşmesine giderken nasıl giyinmeli?
İş görüşmesine giderken nasıl giyinilmesi gerektiği ile ilgili ilk ve en önemli kural, başvurduğunuz şirkete uygun giyinmek.
Kadınların genel olarak siyah veya lacivert gibi koyu renklerde etek-ceket veya ceket pantolon gibi kombinler yapması tavsiye ediliyor.
İş görüşmesi için ayakkabı seçimi de oldukça önemli. İş görüşmesine giderken burnu kapalı ayakkabı seçilmesi gerektiği özellikle vurgulanıyor. Aşırı yüksek topuklu ayakkabılardan da uzak durmak gerekiyor.
Aksesuar kullanılacaksa eğer kıyafete uygun ve abartısız aksesuarlar tercih edilmesi gerekiyor.
İş görüşmesine giderken saçların temiz, toplu veya düzgün taranmış olması gerekiyor.
Erkekler iş görüşmesine giderken nasıl giyinmeli?
Erkeklerin de iş görüşmesine giderken nasıl giyinmesi gerektiğiyle ilgili en önemli kural, görüşmeye gideceği yere uygun kıyafet seçimi yapmak. Genel olarak gri veya lacivert gibi koyu renk takım elbise tercih etmeleri öneriliyor.
Gömleğe uygun kravat seçimi yapmak gerekiyor. Aşırı olmamak şartıyla tarzınızı yansıtan kravatlar da tercih edilebilir.
Erkeklerin iş görüşmesinde iyi bir ilk izlenim oluşturması için düzgün şekil verilmiş sakal ve bıyıkla veya tamamen traşlı olarak görüşmeye gitmeleri önemle tavsiye ediliyor.
Eğer reklam, tasarım veya güzel sanatlarla ilgili bir alan için iş görüşmesine gidiyorsanız, bu standart ve genel olarak geçerli sayılan kuralların tümüne uygun giyinmek gerekmiyor. Aksine yaratıcılık beklenen alanlar için tarzınızı tam olarak yansıtan kıyafet tercihlerinin işe alınmada etkili olduğunu belirtmekte fayda var.
İş görüşmesine giderken genel olarak beyaz, siyah veya mavi renk tonlarında kıyafetlerin tercih edilmesi öneriliyor. Renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerini dikkate alarak kıyafet seçimi yapmak, işe alınmanızda önemli rol oynuyor.
Zeynep BALİÇ