İşletmede strateji ve tasarımın önemi
Bir işletme müşterilerin ihtiyaçlarını karşıladığı sürece nakit üretir ve ayakta kalır. Bu nedenle işletme sahipleri, sınırlı kaynaklarını, işletme yeteneklerini de dikkate alacak şekilde işe koşar; gerekirse buna uygun strateji geliştirirler.
Gelecek ise belirsizliklerle doludur. Kaldı ki; rekabetin yoğunlaştığı ve değişimin hızlandığı günümüz dünyasında hiçbir işletme güvende değildir. Bu anlamda strateji, işletmenin yönünü tayin eder ve işletmecilere, çabalarını tek bir noktaya odaklamalarında onlara yardımcı olur. Bu sayede işletmeler, faaliyetlerinde esneklik, tutarlılık ve rekabet avantajı sağlar.
Diğer yandan, her işletmenin ürününde genel bir tarz vardır ve bu tarzı genellikle tasarım ekipleri oluşturur. Rekabet avantajı sağlayan bu tarz, bir dizi stratejik karar sonucu oluşur. Bu önemlidir. Çünkü işletmeler ürünleri üzerinden müşterilerle iletişime geçer ve ilişki kurarlar.
Tasarım elbette başarıyı garanti etmez ancak sağladığı rekabet avantajı ile işletmelere başarı yolunda destek olur. Rekabet avantajı sağlamak içinse genelde şu üç strateji uygulanır:
Farklılaşma Stratejisi: İşletme ürün ve hizmetlerinde diğer rakiplerinden farklı bir tarz ortaya koyarak müşteri için bir değer yaratır ve bu yolla müşterinin ilgisini çeker. Farklılaşmaya gidilecek ürünü genellikle tasarımcı belirler.
Düşük Fiyat Stratejisi: Piyasada yer alan benzer kalitedeki bir ürün, rakiplere oranla daha düşük fiyattan satılır. Bu strateji, farklılaşmanın mümkün olmadığı durumlarda ürünün tercih sebebi olması için uygulanır. Tasarımcının süreç içerisindeki temel görevi ürün tasarımında maliyet avantajı sağlayacak çalışmalar yürütmektir.
Pazar Bölümleme Stratejisi: İşletme pazarın sadece belli bir bölümünün gereksinim ve ihtiyaçlarına odaklanır. Bu noktada tasarımcının birincil amacı, hedef pazardaki müşterinin gereksinimlerini doğru anlamaktır.
Özetlemek gerekirse; işletmelerin ürüne bağlı stratejilerinin oluşturulmasında tasarımcı kritik bir rol oynayarak, işletmelerin hayatta kalmasını sağlar. Bu gücüne rağmen tasarım, ihmal edilen bir araçtır. Bugün, bu enstrümanın gücünün farkında olan ve onu başarılı bir şekilde kullanan işletmeler, sağladıkları rekabet avantajı ile pazarda iyi bir konuma sahip olmaktadır.