Kadınların iş yaşamından öncelikli beklentileri…
Dünya çapında 61 ülkede, 27 farklı sektörde görev yapan 28-40 yaşları arasındaki 3.600’ü aşkın kadın çalışanı kapsayan raporun ilgi çekici sonuçlarına göre;
· Ankete katılan kadınların %82’si kariyer hedeflerini gerçekleştirme konusunda kendisine güveniyor.
· Kadınların %73’ü kariyerlerini geliştirebilmek için aktif olarak fırsat arıyor.
· Dünyanın dört bir köşesinden araştırmaya katılan kadınların %42’si aile yaşamının kariyerinde yaratacağı etki konusunda endişeli.
· Yeni annelerin%48’i işe geri döndüklerinde terfi ve özel projeler için tercih edilmediklerini ve gözden düştüklerini hissediyor.
· Kadınların %51’i, işverenlerinin cinsiyet çeşitliliğini geliştirmek için yeterince çalıştığını düşünüyor.
· Araştırmaya katılan kadınların %58’i, işverenlerinin kariyer geliştirme fırsatlarını iyileştirmek için atması gereken kritik adımın “şeffaflık” olduğunu belirtiyor.
PwC’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün önemine dikkat çekmek için hazırladığı
Söz Kadınlarda: Kadınlar için iş yerlerinde neler değişmeli ? başlıklı raporu, kadınların kendilerini iş yaşamında iddialı ve yükselmeye hazır hissetmelerine rağmen, konu kariyer gelişimi ve terfilere geldiğinde işverenlerine tam güvenemediklerini ortaya koyuyor. Araştırmaya katılan kadınların yarıya yakını da aile kurmanın ve anneliğin kariyerlerinde ilerlemeyi olumsuz etkileyeceğinden kaygı duyuyor.
PwC Türkiye Başkanı Halûk Yalçın: “Raporda bazı sonuçlar oldukça çarpıcı, araştırmaya katılan hemen tüm kadınlar için sevdikleri bir işte çalışmak ve kariyer ile özel yaşamı dengeleyebilmek çok değerli. Kadınların %75’i kariyer basamaklarında yükselmeyi gönülden istiyor ancak zihninin bir tarafında anneliğin ve aile yaşantısının bunun önünde engel olacağı kaygısı var. Çalışmanın bir diğer ilginç çıkarımı da, kadınların kariyerlerinde ilerlerken; terfi, yeni projelere talip olma, gelişim fırsatları talep etme gibi konularda seslerini yükseltmeleri gerektiği yönünde. Son iki yılda terfi alan kadınların sadece %63’ünün bu konuyu dile getirmiş olması bunun göstergesi. İyi ve ses getiren projelere atanan kadınlara baktığımızda %80’inden fazlasının bu projelere inisiyatif kullanarak talip olduğunu görüyoruz. Yani kadınlar iş yaşamında isteklerini ortaya koyup bunu yüreklice talep ederek kendilerini gösterdiklerinde bunun karşılığını alıyorlar.”
İş yaşamında kadınlar için değişmesi gereken 3 konu
Rapor, liderlerin kadınların kariyerlerini geliştirmesine yardımcı olmak için odaklanması gereken üç önemli alanı ortaya konuyor:
1. Şeffaflık ve güven: Kadınlar kişilik özelliklerini, yeteneklerini ve avantajlarını iyi analiz etmeliler. Böylece kendi konumlarını başarılı bir şekilde yapılandırabilir ve çevrelerinden aldıkları geri bildirime güvenebilirler. İş yaşamında daha fazla şeffaflık, hem kadınlar hem de erkekler için potansiyellerini gerçekleştirebilecekleri bir ortam sağlar.
2. Stratejik destek: Kadınlar, kariyer hedeflerinin peşinde koşarken, gerek evde gerekse iş yerinde onları geliştirecek ve güçlendirecek bir ilişki ağına ihtiyaç duyuyor. İş ortamında ve özel hayattaki destek, kadınların bağımsızlıklarına ve toplumdaki konumunun gelişmesine yardımcı olur.
3. Yaşam, aile sorumluluğu ve çalışma hayatı: İşverenler, iş ve özel yaşam arasında denge kurma yönünde kadınlara yönelik yaklaşımlarını gözden geçirmeli, önyargılarla mücadele edilmeli ve çözümler üretilmeli. Son yıllarda küresel anlamda annelik ve babalık izinleri ve yeniden işe başlama programları konusunda yepyeni projeler yürütülse de, bu çalışmalar daha yaygın hale gelmeli ve teşvik edilmeli. Sadece kadınlara özel bir konu olmayıp tüm çalışanlar için çok önemli bir unsur olan esnek çalışma alternatiflerinin geliştirilmesi iş yaşamına yeni bir çehre kazandırabilir.