Artık genç ve yetenekli değilseniz ne yapmalısınız?
Değerli çalışma severler,
Yeni bir haftadan merhaba!
Geçenlerde iş yerinden yıllardır tanıdığım bir arkadaşımla sohbet ettik. Aynı yaşlardayız, 40’lı yaşların ortaları. Yollarımız farklı firmalara evrildiğinden birkaç yıldır görüşmemiştik, geçen hafta bir fırsat yaratıp uzunca sohbet ettik.
Arkadaşıma görüşmediğimiz süre boyunca neler yaptığını ve işlerinin nasıl gittiğini sordum. Dedi ki;
“Nil, 5 yıl öncesine kadar şirketin genç yetenek havuzundaydım. Ancak artık genç değilim. Yetenekli bile olup olmadığımdan emin değilim!”
Bu gerçeği ifade ediş şekli ikimizi de epey güldürdü ancak arkadaşım önemli bir gerçeğe parmak basmıştı.
Konu şu ki bir zaman geliyor ve artık genç ve yetenekli biri olmadığınızı fark ediyorsunuz.
Bu noktada ne yapabilirisiniz?
Bu noktaya gelmeden evvel bir gün bu noktaya geleceğinizi bilerek kariyerinizde seçimler yapmanız oldukça kritik önemde.
İş ortamında sıklıkla karşılaştığım durum, insanlar yaptıkları işte veya bulundukları pozisyonda sonsuza kadar kalacaklarını farz ediyor ve ilerisi için herhangi bir gelişim planı yapmıyorlar.
Örneğin, genç yaşlarda operasyonel işlerde çalışmak için insanın enerjisi ve sabrı oluyor. Ancak yaş ilerledikçe operasyonun kaotik ve sürekli değişen ortamı kişiyi zorlayabiliyor, hatta tükenmişliğin sınırına getirebiliyor.
Veya kişinin yaptığı iş bir zamanlar insan ağırlıklı iken teknolojideki gelişmelerle bilgisayar ortamına taşınabiliyor. Ancak kişi bu işi eski yöntemlerle hala kendisinin en iyi yapacağı fikrine tutunup kalarak teknolojik anlamda kendisini yetiştirmeyi gerekli görmeyebiliyor.
Kurumlar, bünyelerindeki insan kaynağını sürekli yenilemek durumundalar. Zira sürdürülebilirliklerini sağlamak için doğru pozisyonda doğru kişilerin bulundurmaları kritik önemde. Koşullar böyle iken önünüzde iki seçeneğiniz var.
Ya kaderinize razı olup kurum sizi istemeyene kadar işe gidip geleceksiniz.
Ya da size hizmet edecek, alternatif bir bakış açısı geliştireceksiniz. Tahmin edersiniz ki ben bu alternatifi öneriyorum. Bu bakış açısının aşamaları şöyle;
• Bulunduğunuz pozisyonda, hatta firmada sonsuza kadar kalmayacağınız gerçeğini hep aklınızın bir köşesinde bulundurun. Bu, ortama güvensizlikten değil, yaşamın değişkenliğinden kaynaklı bir durum.
• Mesleğinizle ilgili gelişmeleri takip edin ve mesleğiniz gelişirken siz de ona yetişmek için kendinizi geliştirin. İşinizi daha iyi yapabilmek için kurslara gidin, seminerlere katılın, iş birlikleri kurun.
• Genç yaşlardan başlayarak edindiğiniz bilgi ve deneyim birikiminizi daha ileri yaşlara geldiğinizde size ve bütüne hizmet edecek bir “bilgelik” haline dönüştürün.
Yani uzun lafın kısası, İnsan Kaynakları departmanınızın sizin kariyerinize sahip çıkmasını beklemek yerine kariyerinize kendiniz sahip çıkın.
“Yaşamınız ve işiniz ancak siz iyiye gidiyorsanız iyiye gider.” Brian Tracey
Sağlıcakla,