DOLAR 34,5499
EURO 36,4603
ALTIN 2963,245
BIST 9134,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Küresel ölçekte artan enflasyon ve borçluluk, ekonomik felaketin habercisi mi?

25.05.2022
A+
A-

Küresel ölçekte devam eden pandemi, Çin ekonomisinin yavaşlaması, merkez bankalarının kredi politikasında sıkılaşmaya gitmesi ve Rusya’nın Ukrayna işgali sonucu özellikle gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkerdeki milyarlarca insan ciddi bir ekonomik kriz ile karşı karşıya.

 

Söz konusu olumsuz küresel gelişmelerin en somut yansımasını ayçiçecek yağı, enerji, gübre ve buğday gibi yaşamsal ürünlerin fiyat artışında görmek mümkün. Ünlü kalkınma iktisatçısı Jayati Ghosh bu durumu “her yöne dağılmış, önü alınamayan bir yangın”a benzetiyor. Çünkü yaşanan krizin alt ve orta gelirli nüfusun ağırlıkta olduğu ülkelere etkilerinin, 2008 küresel finansal krizin etkilerinden büyük olduğu tahmin ediliyor.

 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası en büyük petrol ve doğalgaz ihracatçılarından Rusya’ya uygulanan yaptırımların da etkisiyle enerji fiyatları yüseldi. Bu nedenle 2021 yılında %6,1 olarak gerçekleşen küresel büyümenin 2022 yılında %3,6 ile sınırlı kalacağı tahmin ediliyor. Sonuç olarak Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler büyük bir ikilem ile karşı karşıya: Ya hane halkı harcamaları artan kamu borcu ile sübvanse edilecek ya da tasarruf tedbirleri uygulanırken oluşan toplumsal çatışmalar da kontrol altında tutulacak.

 

Yapılan küresel çalışmalar Afrika Boynuzu’nda, 14 milyondan fazla kişinin açlıktan ölme sınırında olduğunu ortaya koyuyor. Kuraklık, pandemi ve Rusya ile Ukrayna’dan gelen tahıl kesintileri nedeniyle yaşanan sıkıntıların boyutları artıyor.

 

Pandemi küresel ölçekte sağlık sistemini zorlarken, hükümetlerin kaynaklarını azaltıyor, artan enflasyonu dizginlemek için merkez bankalarını faiz artışına yönlendiriyor. Tüm bu gelişmeler ise fonların daha az riskli ve refah düzeyi yüksek gelişmiş ülkelere yönelmesine neden oluyor. Sonuç: Küresel gelir dağılımı arasındaki uçurum daha da yükseliyor[1].

 

[1] Bu yazı bir New York Times çevirisidir. Orijinal metin için: https://www.nytimes.com/2022/05/17/business/inflation-developing-economies.html


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.