DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kurum kültürü para kazanma kapasitenizi nasıl etkiler?

Değerli İş İnsanları,

Para kazanmayla ilgili haftalardır yazdım çizdim. Para kazanma sanatının temel teknik göstergelerini anlattım. Peki tüm bunları bir arada tutan, birleştiren nedir?

Kurumun kültürü.

Hiç bir yerde görünmez, elle tutulmaz ama iliklerinize kadar hissedersiniz.

Kurum kültürü kurumun ortak dilidir. Yani ana dili. Kurum kendisini bu dille ifade eder.

Birey gibi kurum da bir varlıktır ve değerleri vardır. Kimi kurum merak, kimisi şeffaflık, kimisi kalite, kimisi çabukluk değeri üzerine kuruludur. Tüm bu değerler, kurumun kendisini ne ile özdeşleştirdiğine dair göstergelerdir.

Çalıştığınız kurumda kendinizi iyi hissediyorsanız muhtemelen kurumun değerleriyle sizinkiler örtüşüyordur. İyi hissetmiyorsanız değerleriniz arasında çatışma var demektir. Aman dikkat.

Kurum kültürünün, kurumların iş sonuçları ve çalışanların mutluluğu üzerindeki etkisini bizzat gözlemlediğim o kadar çok örnek var ki hangisini anlatsam bilemedim.

Örneğin kurum kültürü, şirket birleşmelerinin başarıyla (veya başarısızlıkla) sonuçlanmasında son derece etkili oluyor. Birleşen şirketlerin entegrasyon çalışmalarında yapılan en büyük hata, satın alan şirketin satın aldığı şirkete, aralarındaki kültür farkını gözetmeden kendi iş yapma şeklini anında benimsetmeye çalışması. Aceleyle ve özensiz yapılan bu gibi entegrasyonların sonu hiç de iyi bitmiyor. Hatta durum öyle içinden çıkılmaz hale gelebiliyor ki birleşmenin ardından bir kaç yıl içinde satın alan şirket satın aldığı şirketi zararına elden çıkartmak durumunda kalabiliyor. Birleşmelerde değişim yönetimine dikkat?

Şirket kültürünün bireyler üzerindeki etkisi
de azımsanmayacak derecede önemli. Çalıştığınız iş ortamı, 20-30 yıl boyunca gününüzün %60-%70’ini geçirdiğiniz yer. Orada ortamla ve etrafınızdakilerle aynı dili konuştuğunuz sürece mutlu olabilirsiniz. Değerlerinizin örtüşmediği ortamlara dişinizi sıkıp bir kaç yıl katlanabilirsiniz belki, ama bu deneyimin de sonu mutlu bitmeyecektir.

İş sahibiyseniz önerim, kurumunuzun değerlerini belirlemeniz ve bunların kurumunuz için ne anlama geldiğini çalışanlarınızla düzenli olarak paylaşmanız. Değerlerinizi paylaştıkça çalışanlarınızla ortak bir dil oluşturabilecek ve aynı istikamete yürüyebileceksiniz.

Bir kuruma çalışan olarak gireceksiniz önerim, görüşmeler sırasında kurumun kültürünü irdelemeniz ve değerlerinizi onore edip edemeyeceğinizi anlamaya çalışmanız. Lütfen not edin: Para sevdiğiniz işi yaratmaz ancak sevdiğiniz iş parayı yaratır.

“Paranın öldürdüğü ruh, kılıcın öldürdüğü bedenden fazladır.” Walter Scott

Sağlıcakla,


YORUMLAR

Solve : *
27 + 18 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.