DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Memuriyetten SGK’ya geçenlerin hangi hakları devam ediyor

21.05.2019
A+
A-

Memuriyetten, işçilerin kıdem tazminatı almasını gerektirecek bir sebeple ayrılanlar, istifa sonrası Bağ-Kur’lu veya SSK’lı olarak çalışsalar bile memur olarak geçirilen süreye ilişkin ikramiyelerini alabilirler.

 Akşam Gazetesi’nden Okan Güray Bülbül kıdem tazminatı ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı…

1- SORU: 4C’liyken istifa ettim ve kurumdan emeklilik yaşımı da hesap ettirdim. Mart 2020’de yaşım gelecek, yani 10 ay sonra. Bu yaşı beklerken eğer özel bir şirkette (SSK’lı olarak) çalışırsam veya kendi şirketimi kurarsam (Bağ-Kur’lu olursam), Mart 2020 tarihinde ’emeklilik ikramiyesi’ alabilecek miyim?

GEÇİRİLEN SÜRE ÖNEMLİ

CEVAP: Eğer memuriyetten, işçilerin kıdem tazminatı almasını gerektirecek bir sebeple ayrılmışsanız, bugünden sonra Bağ-Kur’lu veya SSK’lı olarak çalışsanız bile memur olarak geçirdiğiniz süreye ilişkin ikramiye alabilirsiniz. Ancak memuriyetten ayrılma sebebiniz işçilerin kıdem tazminatı almasını gerektiren sebeplerden biri değilse ve yukarıdaki şartlara da sahip değilseniz bu durumda memur olarak geçirdiğiniz süreye ilişkin ödenmekte olan ikramiye tutarını alamazsınız. İkramiye alabilecek durumdaysanız, memuriyetten ayrıldığınız tarihteki emeklilik keseneğine esas aylık ve bağlanacağı tarihteki katsayılar dikkate alınarak hesaplama yapılacaktır.

Aylık 76 TL GSS primi ödemesi

2- SORU: 26 yaşında yüksek lisans öğrencisi yetim bir gencim. Genel sağlık sigortası prim borcum bulunuyor. Bu borcumu sildirebilir miyim? Ödemek zorundaysam taksitlendirebilir miyim? (Sedat Şiraz)

25 YAŞ SINIRI BULUNUYOR

CEVAP: Yükseköğrenim gören kişiler 25 yaşına kadar anne-babası üzerinden genel sağlık sigortasından yararlanabilir. Babanız üzerinden yetim aylığı alıyorsanız 25 yaşından sonra yüksek lisans yapıyor olsanız bile kendi üzerinizden genel sağlık sigortasından yararlanmanız gerekiyor. Hanede kişi başına düşen ücret 852.67 TL’nin altındaysa primleriniz devlet tarafından ödenecek. Bu tutarın üzerindeyse borcu ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmanız ve sigortalı bir işe girene kadar aylık 76 TL prim ödemeniz gerekecek.

İkramiye için yaş önemli mi?

 

3- SORU: 1974 doğumluyum. İşe SSK’lı başlama tarihim 1994. 1999’da devlet memuru olarak göreve başladım ve öğretmenliğe devam etmekteyim.Evlilik nedeniyle İngiltere’ye yerleşeceğim. Emekli Sandığı’ndaki ikramiyemi yaş beklemeden alabilir miyim? (Çağla Gültay)

CEVAP: 15 yıl sigortalılık ve 3.600 gün priminiz varsa emekli olduğunuzda memur olarak çalıştığınız süre için emekli ikramiyesi alabilirsiniz. Bunun dışında ikramiye hakkınızı kaybetmiş olursunuz.

Askerlikten sonra eski işe nasıl dönerim?

4- SORU: Bedelli askerlik için işimden kıdem tazminatımı alarak ayrıldım. İşe geri dönüş için ihtar göndermek istiyorum, tazminatı geri talep edebilirler mi?

CEVAP: Askerlikten sonra 2 ay içinde işverene başvurarak tekrar işe başlatılmayı talep etme hakkınız var. İşveren dikkate almayıp sizi işe başlatmazsa üç aylık ücretiniz tutarındaki tazminatı ödemek durumundadır. İşe başlatırsa tazminatınızı geri isteyemez. Ayrıca, kıdem tazminatı hak etmeniz halinde bu tutar mahsuplaşılacaktır.

 

ETİKETLER:

YORUMLAR

Solve : *
17 − 7 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.