DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Natuk Baytan ve Günümüz CEO’ları – GMY’leri!

27.11.2019
A+
A-

Kız İsmet, Marmara Kazım, Vagon Necmi, Komodin Bahattin, Gardrop Fuat, Gerzek Hamdi, Şişçi Coşkun, Sansar Selim, Bombacı Mülayim, Manyak Rıfat gibi birbirinden komik lakapları hayatımıza sokan…

“Ağzının tavanına salıncak kurup sallana sallana… “, şimdi ananı laciverte boyadım”, “şimdi bademciklerini alacağım senin”, “hamam kurnası gibi delerim”, “çimento torbası gibi dışarı fırlattı” gibi birbirinden yaratıcı, komik biraz da müstehcen replikleri dilimize pelesenk eden…

1976 ile 1982 arasındaki tüm Kemal Sunal filmlerinin efsane yönetmeni Natuk Baytan’a saygılarımla.

Natuk Baytan, yönettiği tüm filmlerde absürt komediyi yansıttı. Güçlü kötü karakterler ile sıradan mahalle insanlarını karşı karşıya getirdi. Kazan hep iyi yürekli, değerleri olan, halkın içinde gelen kahraman oldu.

Yedi Bela Hüsnü – Korkusuz Korkak – Sahte Kabadayı – Tokatçı – Sakar Şakir – Köşeyi Dönen Adam ne zaman TV’de yayınlansa hepimiz ilk kez izliyormuş gibi ekrana kilitleniriz.

Nedeni çok basit..? Bu filmlere konu olan olaylar sadece yer ve zaman değiştirerek halen daha günümüzde yaşanmaktadır.

Filmlerin çekildiği yıllarda iş hayatı günümüzdeki gibi çetrefilli olmasa da yine kendi içinde zorluklar barındırmaktaydı.

En sevdiğim film ise günümüzü yansıtan “Köşeyi Dönen Adam” dır.

Natuk Baytan’ın yönettiği Kemal Sunal’ın oynadığı “Köşeyi Dönen Adam” filmini vaktiniz olursa yeniden izleyin. Çünkü yaşanan olaylar aslında bugünü tarif etmektedir.

Filmin içinde en matrak sahnelerden biri ise : “İleri Teknoloji Jiklet ve Şekerleme Sanayi AŞ” firmasının ortaklarının toplantı anıdır. Bu firmaya ortağı olan ve aslında farklı işletmeleri olan CEO’lar işleri konuşmak üzere bir masada toplanır. Toplantıyı keten pereye getirmek isteyen şirket müdürü ise Memur (şimdi adıyla portföy) Adem Zengin’e (Kemal Sunal) CEO’lar hakkında bilgi verir.

Holding Başkanı Mennan Bey – zaafı kadınlar, onun önüne dergileri, Mithat Bey – zaafı zamparalık sekreter onu sürekli arasın telefon onun önüne gelsin, Latif Bey – zaafı karısından çok korkar ona puro ver, Şadi Bey – zaafı yok ama “sofunun önde gideni” ona meyve suyu ikramı yap…

Film işte, işler ters gider ve yanlış kişilere, yanlış servisler yapılır… Toplantı başlamadan biter.

Günümüz CEO’larına baktığımızda değişen bir şey yok aksine artan ve kötüleşen durumlar var…!

Alkol sorunu olan ve çalışına el kaldıran GMY var mı? VAR

Puro ve viskisiz çalışamayan, çalışanları kovma konusunda kötü bir şöhreti olan GMY var mı? VAR

Dinen caiz mi bilinmez ama konut kredileri ile sahtekârlık yapan ve devleti dolandıran GMY var mı? VAR

İnstagramda sürekli aile fotosu paylaşıp, karısından titreyen ama her haltı yiyen GMY var mı? VAR

Banka karının %65 lik kısmını üst yönetime vermiş, kar eridikçe kendi cebini doluran CEO var mı? VAR

Bankasının 75.yılını kutlayıp, insanları şehir dışında çağıran, “Biz Bir Aileyiz” deyip 627 çalışanını kapının önüne koyan CEO var mı? VAR

Sesli mesajlar ile sektörde çalışanlarını dürten eski GMY, şimdinin CEO’su var mı? VAR

Kısacası 1978’de çekilen filmden 2019 yılına kadar geçen 41 yılda (41 kere maşallah) değişen bir durum yok.

Komedi filmlerin usta yönetmeni Natuk Baytan’ın kendine özgü çekim teknikleri ve yapımcılığı ile, Kemal Sunal’ın şahane bir şekilde oynadığı bu filmi yine bu bakış acısı ile izlemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Natuk Baytan yaşamış olsaydı eminin ki daha nice güzel filmlere imza atacak ve ağlanacak halimize gülmemizi sağlayacaktı.

İki büyük ustaya Natuk Baytan  ve Kemal Sunal’a sonsuz saygı ve sevgilerimle,

natuk baytan ile ilgili görsel sonucu

Natuk Baytan: 1925 Manisa / 1986 İstanbul

Kemal Sunal: 1944 İstanbul / 2000 İstanbul

Saygılarımla,

Uğur Durak

Eski Bankacı, Genç Müteşebbis


YORUMLAR

Solve : *
5 + 28 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.