DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Örnekleriyle misyon, vizyon ve değerler kavramları

“Eylemsiz vizyon bir hayal; vizyonsuz eylem ise bir kabustur (Japon Atasözü)”

Çoğu zaman birbirine karıştırılan üç kavramdır, misyon, vizyon ve değerler. Gelin bir şirketin inşasında kritik rol oynayan bu üç kavramı farklı örneklerle masaya yatıralım.

Misyon: Uzun vadeli olur ve genelde değişmez. Organizasyonun varoluş nedenini ifade eder. Örneğin üretici bir firma olarak misyonunuz KOBİ’lere yönelik belli ürünler üretmek, satmak ve satış sonrası destek vermek olabilir. Bu anlamda misyon faaliyet alanını tanımladığı için üst düzey yöneticilerin demeçlerinde sıkça yer bulur. Yeni bir faaliyet alanına girerken ya da yeni bir pazara açılırken misyon kullanılacak temel kriter setini temsil eder.

Değerler: Genelde sabitlerdir. Ancak zamanın ruhuna göre bazı dönemlerde bazıları ön plana çıkarılır. Örneğin “sorumlu üretim” ve “sürdürülebilirlik” kavramları, şirketlerin değerler paketinde son dönemlerde daha ön planda yer almaktadır. Değerler, şirket ve çalışanların iş yapış şekillerine dair ideal kuralları ortaya koyan tüzük niteliğindedir. Bu yönüyle karmaşık etik durumlarda karar verirken kolaylık sağlar.

Vizyon: Organizasyonun başarmak istediği hedefi gösterir. Hedefe nasıl varılacağı ise strateji ile ortaya konur. Vizyonun amacı bireyleri ortak bir amaç bilinciyle organizasyon etrafında bir araya getirmektir. Kritik nokta ise oluşturulduktan sonra belli dönemlerde revize edilmesi gerekliliğidir. Vizyon en önemli noktadır. Çünkü liderlik vizyon ile ortaya konur.

Sonuç olarak misyon, değerler ve vizyon kavramları birbirini tamamlayan, şirketin ve çalışanların amacını, hangi kurallar çerçevesinde iş yaptıklarını ve neyi başarmak istediklerini gösteren önemli göstergelerdir. En zor olanı vizyonu kurgulamak ve strateji ile hayata geçirmektir. Çünkü liderlik birleştirici bir vizyon yoluyla kanıtlanır.

ETİKETLER: , ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.