Para nasıl kazanılır (I)
Değerli Okurseverler,
Bugünden başlayarak önümüzdeki birkaç hafta para nasıl kazanılır konusu üzerinde derinleşeceğiz.
Aslen para kazanmanın, paranın kendisiyle hiçbir alakası yok. Başlığı sizin dikkatinizi çekmek için attım. Asıl konu para kazanmak değil, kazandığınız para ile nasıl biri olup yaşamda nasıl bir iz bırakmak istediğinizde.
Gelin bu birkaç hafta sizin işletme koçunuz olayım. İşletmenizi (işiniz olsun, eviniz olsun) nasıl daha kazançlı hale getirebilirsiniz, bunun yol haritasını birlikte çıkaralım.
Haydi şimdi paranın nasıl kazanılacağının ön koşullarına bakalım.
Bu yazı dizisinde neler görMEyeceksiniz:
X Karmaşık formüller
X Piyasa analizleri
X Siyasette olan bitenler
Peki neler göreceksiniz:
✅ Para kazanmanın anayasası ve püf noktaları
✅ Paranın anlamı/değeri
✅ Gerek kurum bütçesi, gerek ev bütçesi olsun; paranın bolluk ve bereket getirecek şekilde nasıl planlanıp yönetileceği
Nasıl geliyor kulağa?
Haydi başlayalım o halde!
Detaylara inmeden evvel para kazanmanın, yani bolluk ve berekete ulaşmanın evrensel yasalarını inceleyelim.
Yasa 1: Para teferruattan ibarettir. Para bir hedef değil, olduğunuz kişinin sonucudur. Bunu içselleştirdiğiniz anda paraya olan bakış açınız külliyen değişir.
Yasa 2: Para kazanmak için bir hayaliniz, bir kutup yıldızınız olması, parayla hangi değerlerinizi onore edeceğiniz konusunda net olmanız şarttır. Koşacak bir hayaliniz yoksa para kazanmak anlamını yitirir, tatsızlaşır, kazanmanıza lüzum kalmaz.
Yasa 3: Kıt olan para değil zamandır. Çünkü parayı kaybedip tekrar kazanabilirsiniz. Ancak kaybedilen zamanın telafisi yoktur.
Yasa 4: Saf potansiyelinizi ne kadar gerçekleştirirseniz paraya o kadar yaklaşırsınız. Bunu kısaca şu formülle özetleyebilirim:
Performans = Potansiyel – İç Parazitler
İçinizdeki parazitlerin, eleştirmenin sesini ne kadar kısarsanız yaşamdaki performansınızı o kadar arttırırsınız. Not edin: Evren size sınır koymaz. Sınırınızı, iç parazitlerinize teslim olarak siz koyarsınız.
Yasa 5: Verme yasası. Paraya “hep bana, yok sana” diye yaklaşırsanız hiçbir zaman kazanamazsınız. Bolluk Yasası, alma-verme dengesi üzerine kuruludur. Vermeden alamazsınız. Ve de almadan veremezsiniz. Bu ikisini dengelemek durumundasınız.
Yasa 6: Bilinçli seçim yasası. Yaptığınız seçimler, sizin ve çevrenizdekilerin yaşamında birçok etkilere yol açacaktır. Dolayısıyla yaptığınız seçimlerde sadece kendi hayrınızı değil, bütünün hayrını gözetip ona göre karar vermekle yükümlüsünüz. Bütün var olduğu sürece siz de varsınız.
Yasa 7: En az çaba yasası. Kalbinizi işinizin içine, işinizi kalbinizin içine yerleştirirseniz çaba harcamadan bolluğa ulaşırsınız. Zira sevdiğiniz işi yaparken çalışmış değil eğlenmiş olursunuz. Sadece ve sadece sevdiğiniz şeyle meşgul olursanız bolluğa ulaşırsınız. Size hitap etmeyen, kuvvetli yönleriniz üzerine kurulmamış işler taş çatlasa faturalarınızı ödemenize yardım eder. Not edin: İyi hissetmek kötü hissetMEmekten çok daha fazlasıdır.
Yasa 8: Niyet-Odak-Zihniyet yasası. Para ile ilgili kalbi kararınızı, yani niyetinizi, belirlediyseniz, kaynaklarınızı etrafa dağıtmak yerine niyetinize akıtmalısınız. Yolculuk (para kazanma yolculuğu) esnasında yaptığınız hataları yerip kendinizi ve etrafınızdakileri kırbaçlamak yerine ise bunlardan edindiğiniz öğrenimlerle gelecek stratejinizi size hizmet eder şekilde inşa etmelisiniz. Yani yargılayan zihniyetten öğrenen zihniyete geçiş yapmalısınız.
Yasa 9: Dharma yasası. Size has kuvvetli yönlerinizi keşfedip bunları toplumun hizmetine sundukça bolluk size akacaktır.
Yasa 10: Kıtlığa hayıflanacağınıza elinizdekilere şükredin. Evrende şükür enerjisi kıtlık enerjisinden çok daha kuvvetli bir tını yaratır.
Bolluk ve berekete ulaşmanın anayasasının bu değişmez maddelerini lütfen not edin.
Bundan sonraki yazılarımda bu yasaların, şirketlerin ve bireylerin zenginleşmesinde nasıl belirleyici olduğunu, somut örnekler ve vaka çalışmalarıyla irdeleyeceğiz.
Sağlıcakla kalın, evde kalın,