Para Nasıl Kazanılır – Yazı dizisi (VI)
Sevgili Okurseverler,
Nasıl para kazanabileceğimiz ve kazandığımızı nasıl besleyip büyütebileceğimizle ilgili olarak hazırladığım yazı dizisinin 6. sına hoş geldiniz.
Geçmiş yazılarımdan hatırlarsınız. Parayı size getiren, işletmenizi ayakta tutan 7 temel süreç var:
1. Satış ve tahsilat süreci
2 Satın alma ve ödemeler süreci
3. Üretim ve envanter süreci
4. Sabit kıymetler süreci
5. Finansal raporlama ve muhasebe süreci
6. Bordrolama süreci
7. Genel yönetim süreçleri
İlk 4 süreci bundan önceki yazılarımda anlattım. Bugün 5. ve 6. süreçlerde derinleşeceğiz.
5. Finansal raporlama ve muhasebe süreci.
Bu süreç vasıtasıyla işletmenizin karnesini hazırlarsınız. Aynen okullardaki gibi. Bitirdiğiniz yılda neler yapmışsınız, nerelerde kuvvetlenmişsiniz, nerelerde tökezlemişsiniz, raporlama süreci tüm bunları rakamlara dökerek size karne gibi sunar. Önemli olan bu karnede gördüklerinizden ne öğreneceğiniz ve bu öğrenmeleri bir sonraki yıla nasıl taşıyacağınız.
Para Nasıl Kazanılır – 6
Finansal raporlama ve muhasebe sürecinin birkaç olmazsa olmaz kuralı vardır:
✅Kural 1: Bir muhasebe ve raporlama yazılımı edinin. Finansal performansın raporlanması Excel’de yapılamayacak kadar komplike ve değerlidir. Ayrıca işiniz bankalara düştüğünde ve kredi almanız gerektiğinde bankanın ilk bakacağı şey böyle bir sisteminiz olup olmadığıdır. Karnenizi görmeden size para vermez, veremez.
Not: Pandemi döneminde bazı firmaların “bankalar bize kredi vermiyor ki!” serzenişini duydum. Açıkçası şaşırdım, zira faizlerin bu kadar düştüğü, bankaların kredi vermek için böylesine yarıştığı bir ortamda kredi bulamamak pek de olası gelmedi kulağıma. Detaylıca bakınca gördüm ki firmanın hesaplarını tuttuğu bir sistemi yok. Banka parasını, finansal performansını göremediği bir kuruluşa yatırmayacağına göre burada mesele firmaların bir raporlama ve muhasebeleştirme sistemlerinin olmayışı. Sistemlerinin olmayışı süreçlerinin de olmadığının en büyük göstergesi… Dolayısıyla lütfen şikayet edip aynayı başkasına çevirmek yerine kendi sürecinizi nasıl iyileştirebilirsiniz, buna bakınız.
Para Nasıl Kazanılır – 6
✅Kural 2: Tabi olduğunuz muhasebe standartlarına uyun. Muhasebe standartları, size performansınızı ölçümleyebilmeniz ve sizi daha rekabetçi bir şekle getirmek için sunulmuş bir çerçevedir. Gerçek performansınızı ölçümleyebilmeniz için muhasebe kayıtlarınızı eksiksiz ve zamanlıca tutmanız önemli. Bu herkesten evvel size hizmet eder.
✅Kural 3: Finansal tablolarınızdaki (bilanço, gelir tablosu ve nakit akış tablosu başta olmak üzere) önemli kalemlerin bakiyelerinin en az yılda 1 kez mutabakatını yapın. Örneğin banka hesaplarınızdaki paranızı ele alalım. Diyelim ki buradaki bakiye yıl sonu itibariyle sıfır. Bakiye olmadığı için mutabakata gerek olmaz yanılgısına düşmeyin. Hele de nakit gibi likit kalemlerde. Banka hesabınızı sıfıra getiren hesap hareketlerine baktığınızda 2 milyon TL’lik bir tahsilattan sonra 2 milyon TL’lik nereye gittiği belirsiz bir çıkış görebilirsiniz. Bazı hesaplarda bakiyenin sıfır olması, o hesabın pas geçilebileceğini değil, aksine hesapta bazı hoşunuza gitmeyecek hareketler olmuş olabileceğine işaret eder. Aman dikkat!
Bunlar raporlama ve muhasebe sisteminin olmazsa olmaz, çatı kuralları. Bu süreç oldukça detaylı ve teknik bir süreç. Daha fazla detaya şimdilik girmeyeceğim.
Bu süreç, hesaplama hatasına en fazla açık süreçtir. Özellikle çalışan sayınız fazlaysa. Buradaki temel kurallara da hızlıca göz atalım:
✅Kural 1: Raporlama ve muhasebe sürecinde olduğu gibi, bordrolama sürecinde de tavsiyem bir yazılım kullanmanız olur. Bordroyu hesaplarken kullanılan girdiler ve değişkenler oldukça fazla olduğu için hataların önüne geçmek adına işinizi görecek, pratik bir yazılım hayat kurtaracaktır.
✅Kural 2: Bordroda yapacağınız hesaplama hataları ileride devlet kurumları ile başınızı ciddi anlamda derde sokabilir. Dolayısıyla yaptığınız hesapların doğruluğunu, maaş ödemesi tamamlanınca en azından örneklem bazında tekrar kontrol edin.
✅Kural 3: Bordrolama süreci firmaların yoğunlukla taşerona devrettikleri bir süreç. Dolayısıyla taşeronla anlaşmanıza performans göstergeleri ekleyin ve bunların ulaşıldığını teyit etmek adına taşerondan analizler ve raporlar isteyin.
Para Nasıl Kazanılır – 6
Bunlar sadece bordrolamayla ilgili noktalar. Daha geniş alan olan İnsan Kaynakları süreciyle ilgili Genel Yönetim Süreçleri’nde bahsedeceğiz.
Şimdiye kadar incelediğimiz ilk 6 süreç işletmenizin operasyonel tarafı idi. Önümüzdeki yazıda Genel Yönetim Süreçleri’nde derinleşip organizasyonunuza kuşbakışı bakacağız.
“İşi doğru yapana yönetici, doğru işi yapana lider denir.” Warner Bennis
Sağlıcakla,