DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Para Nasıl Kazanılır – Yazı dizisi (VII)

Değerli Okurlar,

Paranın nasıl kazanılacağı ile ilgili yazı dizim devam ediyor.

Bugün bu konudaki 7. yazımı yazıyorum. Daha kaç yazı daha yazacağımı merak ediyorsanız bilmiyorum. Planlamadım. Para kazanmakla ilgili sizinle paylaşabileceğim o kadar çok bilgi, o kadar çok yaşanmış hikaye var ki yaz yaz bitmez. Burada özet şekilde bildiklerimi ve tecrübelerimi global, yani dünyanın her yerinde geçerli olan standartlar çerçevesinde sizinle paylaşmaya çalışıyorum. Umarım faydalı oluyordur.

Hatırlayalım.

Para Nasıl Kazanılır

Bugün bir iş kurmaya karar verseniz veya çalıştığınız firmada temel olarak aşağıdaki 7 iş süreci yer alıyor:

  1. Satış ve tahsilat süreci
  2. Satın alma ve ödemeler süreci
  3. Üretim ve envanter süreci
  4. Sabit kıymetler süreci
  5. Finansal raporlama ve muhasebe süreci
  6. Bordrolama süreci
  7. Genel yönetim süreçleri

İlk altı süreci geçmiş yazılarımda irdeledim. Şimdi geldi sıra 7. sürece. En sevdiğim süreç, Neden mi? Çünkü bu süreç, kurumun var olması ile yok olması arasındaki çizgiyi belirliyor. Hadi detaylandıralım.

7. Genel Yönetim Süreçleri:

Genel yönetim süreçleri, ilk altı sürecin layıkıyla işlemesine olanak sağlamak için gerekli platformu oluşturur. Genel yönetim süreçlerinin alt başlıklarında İnsan Kaynakları yönetimi, Bilgi Sistemleri ve Erişim yönetimi, Yetkilendirme ve Delegasyon yönetimi, Prosedür yönetimi ve Uygunsuzlukların yönetimi gibi kritik önemde alt süreçler var. Bir de sektörler özelinde ek süreçler olabilir.

Örneğin ilaç sektöründe Satış ve Tanıtım süreci diye ek bir alt süreç vardır. İlaç sektörü talep yaratmanın çekinik kaldığı bir sektör olduğu (hastalara ürününüzün reklamını yapamazsınız) ve ürününüz ile ilgili yapacağınız her paylaşımın bilimsel verilerle desteklenmesi şart olduğu için, bu sektörde ilaç tanıtımı ateşten gömlek gibi bir iştir. Yapacağınız her desteksiz tanıtım ileride başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere bir çok otorite ve hastayla başınızı derde sokabilir. Dolayısıyla bu sektöre özel genel yönetim süreçleri içerisinde böyle bir ek alt süreç vardır.

Para Nasıl Kazanılır

Bunlar yazılı olan süreçler. Ete kemiğe bürünmüş şekilde, kurumlarda vücut bulan süreçler.

Bir de kurum kültürü diye bir “şey” var. Gözle görülmez, elle tutulmaz. Ancak binadan içeri girdiğiniz anda kendini belli eder. Ben buradayım der. Daha sonra detaylıca konuşacağız.

Genel not: Yukarıdaki 7 süreç her şirkette göreceğiniz süreçlerdir. Kurum kültürü de öyle. Şirketler arasında şekil ve şemal farklılıkları gösterebilir ancak her şirketin temeli bu 7 süreç üzerine oturur. Bu süreçlerin nasıl kurulup nasıl yönetilmesi gerektiği ile ilgili hem uluslararası yasalar/kurallar var hem de her ülke bazında yerel kurallar var. Şirketinizin faaliyet gösterdiği coğrafya, faaliyet alanı ve kote olduğu borsa (kote ise), tabi olacağı yasa ve kuralların belirleyicisi olacaktır.

Bu kısa nottan sonra genel yönetim süreçleri ile ilgili düşünce notlarımıza devam edelim.

Genel yönetim süreçleri, aslına bakarsanız, zurnanın zırt dediği yer. Yukarıda paylaştım ya, firmanızın varlığı ile yokluğu arasındaki farkı belirler diye. Hakikaten de öyledir. Şirketinizin üst yönetiminin ses tonunu belirler (tone at the top). Şirketinizin üst yönetiminin neye niyet ettiğinin göstergesidir genel yönetim süreçleri.

Bilançoyu anlattığım yazılardaki aktifleri (varlıkları) hatırlarsınız. Bunlar arasında kayıtlı olmayan, ancak şirketin devamı için son derece önemli olan “çalışanların” nasıl yönetildiği, genel yönetim süreçlerinin olmazsa olmaz mihenk taşıdır.

Keza, yönetimin, bilgi sistemleri ve bu sistemlere kimin erişeceği ile ilgili bir strateji belirlemesi son derece kritiktir.

Şirkette kimin, hangi kararı almaya yetkili olduğunun belirlenmesi, gerekli durumlarda delegasyonun nasıl yapılacağının tanımlanması, bir sabah uyandığınızda bankadan uçması muhtemel milyonlarca TL’nin uçmasının önüne set çeker.

Prosedür yönetimi, tüm bu karmaşık süreçlerin net şekilde kağıda dökülüp besilden nesle aktarılmasına yardımcı olur, kaybolma riskinizi minimize eder.

Para Nasıl Kazanılır

Uygunsuzlukların yönetimi ise en sevdiğim süreçtir (eski denetçi olduğumdan sanırım😄). Bu sürecin “samimiyetle” var olması ile “mış gibi” var olması arasında büyük fark vardır.

Bu yazımda genel yönetim süreçlerine giriş yaptık. İleriki yazılarımda her bir alt süreci daha detaylıca inceleyeceğiz. İncelerken sizinle gerçek, yaşanmış hikayeler paylaşacağım ki bu süreçlerin yokluğunda başınıza neler gelebileceği ile ilgili fikriniz oluşsun😉

“Kültür, her şeyi okuyup unuttuktan sonra aklınızda kalanlardır.” Andre Gide

Herkese harika bir hafta dilerim!

Sevgiyle,


YORUMLAR

Solve : *
19 − 7 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.